BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMerkez'den orta karar----

Merkez'den orta karar

Merkez'den orta karar
15 Aralık 2017 - 12:05 www.finansgundem.com

TCMB geç likidite penceresi faizini 50 baz puan artırdı. Piyasalarda ilk tepki dolar kurunda yükseliş, borsada satış olsa da sonrasında kurda geri çekilme borsada yükseliş yaşandı. Gözler şimdi yeniden yurtdışı gelişmelere odaklanacak

Piyasalarda merakla beklenen Merkez Bankası kararı açıklandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geç likidite penceresi faizini (GLP) 50 baz puan yükseltti. GLP faizi böylece 12.25’ten yüzde 12.75’e yükseltildi. Faiz koridorunda ise herhangi bir değişiklik olmadı. Bir haftalık repo yüzde 8.00, gecelik borçlanma yüzde 7.25 ve gecelik borç verme faizleri yüzde 9.25 seviyesinde kaldı.

Beklenti farklıydı

Merkez Bankası kararı öncesinde dolar kuru 3.8339, BIST 100 Endeksi 108.743 seviyesinde idi. Altının onsu ise 1.256 seviyesinde bulunuyordu. Karar sonrasında dolar/TL 3.8909’a yükselirken, Endeks 108.110’a geriledi. Altının ons fiyatı ise 1.255 oldu. Genellikle ilk 10 dakikada sert tepkiler gösteren piyasalarda karar sonrasında fiyatlar dengelenmiş görünüyor. Sonrasında dolar/TL 3.8797 seviyesinde seyrederken borsada BIST 100 Endeksi 109.600 seviyesine yükseldi.

Merkez’in kararı öncesinde yabancılar TL varlıklarda pozisyon almıştı. Genel beklenti ise Merkez Bankası’nın GLP faizini artıracağı yönündeydi. 75 - 100 baz puan arasında faiz artışı fiyatlayan yabancılar 50 baz puanlık artırımı yeterli bir sıkılaştırma olarak görmedi.

Dolar/TL kurunun yönü ne olacak?

Dolar kurunun seyri sıcak para girişine bağlı. Enflasyon oranı 12.98 seviyesinde ve faiz 12.75’te. 50 baz puanlık Faiz artışına rağmen faiz, enflasyonun altında bulunuyor. Böyle bir durumda yılbaşından bu yana devam eden güçlü para akışı aynı akımı göstermeyebilir. Dolar/TL kurundaki geri çekilme sınırlı kalacaktır. Dolar kurunda faiz kararı sonrası test edilen 3.89 önemli. TCMB kararının maksimum etkisi dolarda 3.89’lara çıkış oldu. Bu karar sonrası yurtdışı piyasalardaki gelişmeler önem kazanacak. Bu noktada dolar endeksi izlenmeye başlanacak. Yurtdışı gelişmelerin etkileri Dolar Endeksi’nin (DXY)seyrinden izlenecektir.

Merkez’in piyasa iletişimi önemli

TCMB’nin piyasa ile daha şeffaf ve iyi bir iletişim kurması, beklentilerin şekillenmesi açısından önemli. FED kararı öncesinde FED’in atacağı adım ve faiz oranlarına ilişkin beklentiler netken, TCMB’nin kararı hakkında piyasalardaki öngörüler çok büyük oynaklıklar gösterdi. Bu da sert fiyat hareketlerini beraberinde getiriyor. Fiyat hareketlerinde öngörülebilirliğin artması, politika faizindeki sadeleşme piyasalarda gelişmelerin daha olumlu karşılanmasına neden olacaktır. Sert fiyat hareketleri ve oynaklığın azalması ise TCMB’nin daha güçlü iletişim kurması ile mümkün.(Zeynep Aktaş/Milliyet)

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie15 Aralık 2017 12:57

    Ucuzdan döviz aldık. Merkez kararı sonrası döviz artınca yüksekten dövizi bozduk. Şimdi de yüksekten faize yatırdık. Merkez biz yabancıya çalışıyor. Allah razı olsun.