BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMerkez herkesi ters köşeye yatırdı!----

Merkez herkesi ters köşeye yatırdı!

Merkez herkesi ters köşeye yatırdı!
21 Ekim 2016 - 10:37 www.finansgundem.com

Merkez Bankası ekonomistlerin çoğunu ters köşeye yatırdı yapılan anketlerin çoğunda ekonomistler indirime devam edileceğini bekliyorlardı ama faizin sabit tutulacağına dair bazı sinyallerde gelmedi değil...

Dünya yazarı Alaattin Aktaş bugünkü köşesinde faizin sabit tutulacağının sinyalini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanlarını kaleme aldı. İşte o yazı;

Merkez Bankası mart ayından bu yana aralıksız sürdürdüğü faiz indirimine ekimde ara verdi ya da başka bir ifadeyle ekim ayı pas geçildi. Piyasada ağırlıklı görüş, gecelik borç verme faizinin 0.25 puan daha indirileceği ve yüzde 8.25'ten yüzde 8.00'e çekileceği yönündeydi. Ama Merkez Bankası bu beklentiyi bir anlamda boşa çıkardı ve faizi değiştirmeme kararı aldı.

Aslında faizin değiştirilmeyebileceğinin işaretleri alınmıyor değildi. Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanları Cemil Ertem ile Yiğit Bulut bu mesajı verdiler.

Ertem, dün yaptığı açıklamada Merkez Bankası'nın üst bantta faiz düşürme kararlarını otomatiğe bağlamadığını ve bu kararı günün koşullarına, konjonktüre, Türkiye'deki piyasalara uygun olarak verdiğini belirtti. Ertem'in bu açıklaması, faizin değişmeyeceği konusunda güçlü bir sinyal olarak algılandı.

Daha önce de Yiğit Bulut aynı yönde bir açıklama yapmıştı. Bulut, açıklamasında Merkez Bankası'nın uzun zamandır koridoru daralttığını belirterek, "Eğer küresel ekonomik şartlar ne gerektiriyorsa Merkez Bankası onu yapar. Bu ay pas geçmek gerekiyorsa, Merkez Bankası pas da geçer. Merkez Bankası illa koridoru daraltacak, Faiz düşürecek diye bir spekülasyon yaparak kur üzerinden spekülatif gelir elde etmek isteyenlerin balonu ellerinde patlasın diye söylüyorum bunları" şeklinde konuşmuştu.

Ancak Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının faizde indirim olmayabileceğine dönük bu açıklamalarına ve tahminlerine karşılık piyasadaki genel beklenti üst bandın 0.25 puan aşığı çekileceği yönündeydi. Reuters tarafından 15 kuruluş kapsanarak yapılan ankette 14 kuruluş faiz indirimi beklediğini ifade etti. Yani çok büyük bir kesim, faizde indirim bekliyordu.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • garabet21 Ekim 2016 16:08

    Anayasamız Cumhurbaşkanına ekonomi ile ilgili bir gorev vermiyor. Hatta faiz artırım kararı ile ilgili görevi meclise bile vermemiş. Ama siyasiler islami kesimin faiz hassasiyetini bildigi icin burdan oycdevsirme maksatlı faiz açıklaması yapmayı seviyor. (Gerçi nasıl faiz hassasiyetiyse cami imamları bile krediyle ev alıyor. Üstelik finans kurumlarından da değil basbaya faizli bankacılık kurumlarindan.) Madem bu kadar samimiler faizi sıfıra indirsinler. Ne de olsa kendi adamlarını getirdiler TCMB nin başına. Faizi sıfır yapmıyorlarsa faiz lobisi söylemleriyle tantana da etmesinler. Bırakın devlette herkes kendi işini yapsın. Devlet yönetmeyi iyice oyuncağa çevirdiniz.

  • kime ne?21 Ekim 2016 12:58

    TCMB'nın faizleri değiştirmeyeceğini önceden birileri kesin olarak biliyor olmalı ki en az iki gün öncesinden döviz kurları hızlı bir şekilde geriledi. Bu sızıntının sorumluları ve bundan istifade edenler (içeriden öğrenenlerin) araştırılmalı.

  • YILMAZ21 Ekim 2016 11:17

    Niye düşmesin TL %50 deval yedi dolar 2 tl den 3 tl ye çıktı kıymeti azaldı faizi aynı mı kalsın ?

  • KILIÇ21 Ekim 2016 11:05

    DOLARIN ARTMASI İLE ALIM GÜCÜMÜZ DÜŞÜYOR DOLARIN YÜKSELMESİYLE BELKİ BİR KAÇ KİŞİ KÖŞEYİ DÖNÜYOR AMA HALK FAKİRLEŞİYOR.

  • VAH VAH21 Ekim 2016 11:00

    BİZİ DE KANDIRDILAR!!! :)