BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası faizi indirecek mi----

Merkez Bankası faizi indirecek mi

Merkez Bankası faizi indirecek mi
05 Mart 2018 - 06:39 www.finansgundem.com

Vatan yazarı Ali Ağaoğlu, bu hafta piyasalarda yaşanacak gelişmeleri değerlendirdiği yazısında Merkez Bankası'nın faizi düşürmesi halinde piyasaların vereceği tepkiyle ilgili öngörüde bulundu. İşte Ağaoğlu'nun o yazısı:

Oldukça yoğun bir hafta piyasaları bekliyor. İçeride Afrin, enflasyon ve PPK, dışarıda Brexit, Trump’ın ‘ticaret savaşları’, İtalya seçimleri ve Almanya’da SPD’nin koalisyon oylamasının sonuçları... Her biri tek başına piyasa adına ‘oyun değiştirici’ olabilecek olaylar.

Bu haftanın bizim piyasalarımız açısından iki önemli konusundan biri 7 Mart Çarşamba günü yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı, diğeri de Afrin harekatından gelecek haberler olacak.

Bugün Şubat ayı enflasyon verisi açıklanacak. Anadolu Ajansı’nın 20 ekonomist arasında yaptığı ankete göre beklenti yüzde 0.52’lik bir yükseliş. Bu gerçekleşirse yıllık enflasyon yüzde 10.35’ten 10.03’e düşecek. Geçtiğimiz yılın ‘baz etkisinden’ dolayı böylesi bir düşüş beklentiler dahilindeydi. Bu gerileme Merkez Bankası nezdinde ‘enflasyonda kalıcı düşüş’ sağlandı şeklinde yorumlanıp, bu da bir faiz indirimini tetikler mi?

Enflasyon belirleyici

Senegal yolculuğunda gazetecilerle sohbet eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yine faizlerin yüksekliğinden dem vurarak; “Yüksek faize çare bulacağız. Kamu bankaları ve danışmanlarımın yanı sıra Başbakan da bu konuda bir çalışma başlattılar” mealinde bir açıklamada bulunmuş.
Normalde TCMB’nin faizlerde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor, ben de beklemiyorum. Enflasyonda ‘kalıcı’ bir başarı kazanıldığına dair henüz net kanı oluşmuş değil.

Diğer yandan son PPK’larda olduğu gibi bir beklentim var. O da piyasanın fonlandığı, para politikasının Geç Likidite Penceresi’nden (GLP) yürütüldüğü ‘ucube politikadan’ vazgeçip; cari ‘işgören’ faiz oranlarının politika faizi haline getirildiği bir para politikasına geçilip geçilmeyeceğini takip edeceğim. PPK’dan bir Faiz artışı beklenmiyor ancak bir faiz indirimi gelecek olursa bu durum dolar/TL kurlarına doğrudan yansıyacaktır. Kurların; pariteden bağımsız döviz lehine yükselmesi kaçınılmaz olur.

BIST’te düzeltme devam eder mi?

Trump’ın “Ticaret Savaşları iyidir” yorumu tüm hisse senedi piyasalarını vurduğu gibi Borsa İstanbul’u da etkiledi. ABD’ye çelik ihraç eden Türk şirketleri olduğu düşüncesi; diğer yandan diğer borsalarda yatırım yapanlar, bizim borsamızda da nakde geçmek isterler düşüncesi borsa yatırımcılarını ve fon yöneticilerini satışa yöneltti.

Satışlar geçtiğimiz Cuma günü BIST 100 endeksini 116.265’e kadar indirdi, 116.114’ten geçen 50 günlük BHO’ya oldukça yaklaştırdı. Bu seviye bu hafta için de önemli olacak. Eğer aşağı kırılacak olursa 115.100 seviyesi ilk önemli destek olacaktır. Bu seviyenin aşağı yönde kırılması 113.850 seviyesini resmin içine sokacak.

Teknik analiz olarak bakıldığında yukarı potansiyeli sınırlı görünüyor. Yükseliş hareketlerinin 118.000-400 bandında ‘yorulma’ ihtimalleri yüksek. Bu seviyelerin aşılabilmesi için “kalıcı iyi haberlere” ihtiyaç var.

Trump piyasaları bozar mı?

Seçim vaatlerini sırayla hayata geçirmeye devam eden Trump; ABD’ye yapılan çelik ithalatına yüzde 25, alüminyum ithalatına yüzde 10 gümrük vergisi koymayı planladığını bildirdi. Bu kararın ardından AB’den gelen ‘Biz de karşılık veririz’ açıklaması ile birlikte finansal piyasalarda ciddi satış dalgası oldu. Bu ve benzeri vergiler dünya serbest ticaretine darbe vuruyor. Başkan Bush Jr. da göreve geldiğinde buna benzer vergiler koymuş, 11 ay sonra vazgeçmek zorunda kalmıştı. Zira bu ‘korumacı’ tedbirler, ‘korunan’ sektörlere kısa dönemli fayda sağlasa da; daha geniş kesimler için maliyet artışı ve enflasyon getiriyor. Buna misilleme yapacak diğer ülkeleri de dolaylı olarak etkileyen bir durum hasıl oluyor. Geri adım atılmazsa Trump yönetiminin Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO) şikayet edilmesi gündeme gelecek. Trump, WTO’yu da tanımıyorum derse alın başınıza daha büyük bir bela. Zorlu bir dönem hepimizi bekliyor.

Euronun kaderi İtalya’ya bağlı

Bu haftanın kur hareketlerinde bir yandan Para Politikası Kurulu (PPK) kararları, diğer yandan da İtalya seçimlerinden çıkacak sonuçlar ve en az bunun kadar Merkel’in müstakbel koalisyon ortağı SPD’nin bu konudaki kararı önemli olacak. Pazar günü öğle saatlerinde SPD’nin 3’te iki çoğunlukla koalisyona onay verdiği haber geldi.

5 aydan sonra Almanya’da nihayet hükümet kurulacak. Yine bir ‘Büyük Koalisyon’ yönetecek Almanya’yı. Ancak bu kez Merkel’in eli eskisine göre çok da rahat olmayacak. Zira aşırı sağcı AfD en büyük muhalefet partisi haline gelecek. Yine de ilk anda euro pozitif bir sonuç bu.
Bu yazının yazıldığı Pazar günü öğle saatlerinde İtalya seçimlerinden herhangi bir ön sonuç gelmemişti. Berlusconi her ne kadar kendisi bu seçimlere; hakkındaki mahkeme kararı nedeniyle doğrudan katılamasa da ‘fikirleri’ Forza İtalia ile iktidar olabilir. Kuzey’deki ayrılıkçı ‘5 Yıldız Hareketi’ ilk parti olarak çıksa da tek başına iktidar olması ihtimali düşük görülüyor, zira koalisyonlara katılmayacaklarını açıkladılar. Forza İtalia ve sağ koalisyonun seçimleri kazanması, SPD’nin de koalisyona onay vermesi ile birleşirse euronun sert bir şekilde değer kazanması ihtimali artacaktır. Bu ihtimal gerçekleşirse yeniden 1.2550’lerin test edilmesi, hatta bu kez 1.2640’taki çok sağlam olan düşüş trendinin dahi test edilmesi ihtimali artabilecek. Ancak İtalya seçimlerinden euroyu destekleyecek bir hükümet alternatifi çıkmazsa SPD’nin onayı para birimini çok da yukarılara götürmeye yetmeyecektir. Bu durumda 1. 2370 seviyesi önemli olacak. Aşılırsa ancak bir önceki zirve olan 1.2553’lerin test edilmesi ihtimalinin önü açılacaktır. İtalyan seçimlerinden uzun bir ‘koalisyonsuzluk dönemi’ çıkarsa bu durumda da SPD sıçramasından hemen sonra 1.2230’daki 50 günlük BHO’nın test edildiği ve bu kez 1.2175’lerin aşağı kırılarak 1.2015-1.2135 bandının test edildiğini görebiliriz.

Dolar/TL için 2 farklı senaryo

Paritedeki müstakbel hareketler ve tabii ki PPK kararı, dolar/TL kurunda da ciddi hareketlenmelere yol açabilecek. Eğer PPK’dan bir faiz indirimi gelirse dolar/TL kurunda ilk aşamada 3.8380-3.8510 bandının önünü açacaktır. Paritenin dolar lehine yeninde 1.22’lerin altına düşmesi durumunda bu seviyenin test edilmesi ihtimali daha da artacaktır. Bu seviye yukarı yönde kırılırsa bu kez de 3.8810 seviyeleri resmin içine girebilecek ancak bu ihtimali düşük buluyorum. Ancak; BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı ‘ateşkes kararının’ Afrin’i de kapsadığı şeklinde dünya kamuoyundan gelen çağrılar/yorumlar bu konuda izlenen politikada değişikliğe neden olmazsa diplomasi cephesinde yaşanabilecek sertlikler kurlar üzerinde ek/beklenmedik baskı ihtimalini artıracaktır.
Faizlerde bir değişiklik olmadığı, paritenin de yeniden 1.24’lerin üzerine çıktığı durumda ilk aşamada 3.7820’lerdeki 50 günlük BHO’ya doğru bir geri çekilme olabilir. Bu seviyenin aşağı kırılması durumunda da 3.7650 test edilebilecek ancak bu seviyenin altına inilmesini beklemiyorum.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)