BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakMcDonald's'ın Avrupa'da başı dertte----

McDonald's'ın Avrupa'da başı dertte

McDonald's'ın Avrupa'da başı dertte
06 Mayıs 2015 - 06:54 www.finansgundem.com

Amerikan fast food devi McDonald’s, Avrupa çapında yaklaşık 1 milyar euro vergi kaçırmakla suçlanıyor

Şirketin, Lüksemburg üzerinden çok düşük vergi ödediği öne sürülürken, bu konuda bir soruşturma açılıp açılmayacağı konusu tartışılıyor. McDonald’s ise, bu suçlamaları reddetti.
Avrupalı kamu işçileri sendikaları tarafından hazırlanan rapora göre şirket, Lüksemburg’daki birimi üzerinden 2009-2013 yılları arasında vergi kaçırdığını öne sürüldü. Buna göre McDonald’s, yeniden yapılanma çerçevesinde Avrupa’daki merkezini İngiltere’nin başkenti Londra’dan İsviçre’nin Cenevre kentine taşıdı. Yiyecek devi, daha sonra gelirini, İsviçre’de şubesi bulunan Lüksemburg’daki küçük bir yan kuruluşa aktardı. Böylece elde edilen kazançtan alınan vergi oranı yüzde 29’dan yüzde 6’ya geriledi.

3.7 milyara 16 milyon

Lüksemburg’da 13 çalışana sahip firmanın, toplamda 3.7 milyar euro’luk bir ciro gerçekleştirdiği, bu rakam üzerinden de ödenen vergi miktarının 16 milyon euro olduğu öne sürülüyor. Şirketin 2013 yılında ödediği vergi ise sadece 3.3 milyon euro oldu. Şirketin vergi operasyonlarından en çok etkilenen ülkenin Fransa olduğu, ülkenin bu süreçteki kaybının 700 milyon euro olduğu iddia ediliyor. McDonald’s, iddiaları kesin bir dille reddederek, vergi mevzuatlarına uygun hareket ettiğini ve tüm mali sorumluluklarını da yerine getirdiğini belirtti.
Avrupa Birliği’nin Rekabetten Sorumlu Komiseri Margrethe Vestager, iddiaları ciddi bulduklarını, konuyla ilgili olarak bir dava açılıp açılmayacağına ilişkin araştırmaların sürdüğünü kaydetti.

Başka şirketler de sırada

Geçtiğimiz haftalarda benzer konularda Google ve Rus Gazprom şirketleri hakkında dava açılmasını sağlayan Vestager, AB çapında vergi kaçırılmasına ilişkin araştırmaların süreceğini, söz konusu davaların arkasının gelebileceğini de vurgulamıştı. Avrupa Birliği, halen aralarında teknoloji devi Apple ve kahve zinciri Sturbucks ve Amazon’un bulunduğu pek çok şirket hakkında araştırmalar yürütüyor.
Söz konusu iddiaları gündeme getiren sendikaların yetkilileri da, Avrupa Birliği Komisyonu’na çağrıda bulunarak, McDonalds hakkında soruşturma açılmasını istedi. Sendika yetkilileri, “Her geçen gün daha fazla şirket bunu yapıyor. Dünyanın her yerinde milyonlarca kişi vergilerini ödemek zorundayken, şirketleri denetlemek neredeyse imkansız hale geliyor” ifadesini kullandı.
Dünyanın farklı ülkelerinden 40 yayın grubu, geçen yıl Uluslararası Araştırmacı gazeteciler Konsorsiyumu’nun işbirliğiyle, Lüksemburg’un 340 küresel şirketle gizli vergi anlaşmaları yaptığını ortaya çıkarmıştı. Yaklaşık 28 bin sayfalık belgelerde, 2002-2010 yılları arasında 340 uluslararası şirketin, ülkelerindeki yüksek vergi uygulamalarından kurtulmak için Lüksemburg ile anlaşma yaptıkları belirtilmişti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)