BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMali polis Kapalıçarşı'da Hintli arıyor----

Mali polis Kapalıçarşı'da Hintli arıyor

Mali polis Kapalıçarşı'da Hintli arıyor
07 Eylül 2015 - 11:14 www.finansgundem.com

Hintliler kacak getirdikleri pırlantaları ve değerli taşları el altından satıyor. Konuşulan rakam yüz milyonlarca dolar…

Türkiye ekonomisinin can damarlarından biri de İstanbul Kapalıçarşı piyasasıdır. Çarşı civarındaki hanlarda her gün on milyonlarca dolarlık kuyum imalathanelerde el değiştirir. Dünyanın dört bir tarafına mücevher satışı yapılır. Uzay üssü gibi küçük atölyelerde yapılan üretimler çarşıdaki dükkanlarda vitrine çıkar.

Ne var ki, bir süredir Kapalıçarşı piyasası karışık. Nedeni ise Hintliler. İddiaya göre uzunca bir süredir Hindistan vatandaşı çok sayıda pırlanta satıcısı çarşı ve Çemberlitaş bölgesini mesken tutmuş durumda. Hintliler hemen her gün bölgedeki atölyeleri, mağazaları tavaf ediyorlar. Sessiz sedasız tur atıyorlar.

"Adamlar gelmiş geziyor. Tarihi ve turistik mekanları inceliyorlar" denebilir. Evet, ilk bakışta bu kadar masumane turistik bir gezi gibi görünen bu durum aslında oldukça karışık bir fotoğraf albümünün sadece bir karesi, iddia o ki bu kişiler Türkiye'ye kaçak olarak getirdikleri pırlantaları ve bazı değerli taşları el  altından pazarlıyorlar. Cebine bir paket pırlanta koyan Hintlilerin Türkiye'ye bu taşlan satmaya getirdiği söyleniyor. Tabii sertifika ve garanti daha sonra kılıfına uyduruluyormuş. Sözü edilen rakamlar öyle ufak tefek miktarlar değil. Bu kişilerin piyasaya verdikleri pırlantaların değeri için yüz milyonlarca dolardan bahsediliyor.

Bu işin kaçak yapılmasının yolu ise vergi, komisyonlar ve bürokrasiye bağlanıyor. Maliyetin ve bürokrasinin çok arttığı, bu nedenle kaçak pırlantanın piyasayı ele geçirdiği söyleniyor. Hal böyle olunca, mali poliste bölgede tebdili kıyafet inceleme başlatmış durumda. Konuşulanlara göre, mali polis dükkanlara müşteri gibi girip, Hintli var mı, yok mu diye inceliyormuş. Çok sayıda kaçak taş böyle yakalanmış, iddialara göre bazı büyük firmaların adı da bu işe karışmış. Bakalım kaçak taş operasyonu ve Hintlilerin Kapalıçarşı sevgisi nasıl sonlanacak... (Para Dergisi)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)