BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKuzey Kore’nin füzeleri meğer Ukrayna'danmış!----

Kuzey Kore’nin füzeleri meğer Ukrayna'danmış!

Kuzey Kore’nin füzeleri meğer Ukrayna'danmış!
17 Ağustos 2017 - 08:52 www.finansgundem.com

Deniz Gökçe, Kuzey Kore'nin füzelerinin Ukrayna'ya ait olduklarını bugünkü köşesinde yazdı. İşte Gökçe'nin yazısı...

Kuzey Kore’nin ABD topraklarına kadar gidebilecek güçlü füzeleri ve füze motorlarını kendisinin yapması pek mümkün değildi. Ama Kuzey Kore lideri zaten birçok konuda kendi katkıları ile hareket etmiyordu. Sonunda füze ve füze motorlarının gerçeği de ortaya çıktı, dün uluslararası medyada yer aldı.

Son iki yılda Michael Elleman adlı bir füze uzmanı bir kitap yazmıştı. Analistler kitabın fotoğraflarına bakarak Kuzey Kore’nin füzelerinin motorlarının Rusların daha evvel kullandıkları füze motorlarına çok benzediğini gördüler. Bazı fotoğraflar da Kim Jong–un’un füzeleri incelerken baktığı fotoğraflardı. Uzmanlar Rusların da iki üç yıl öncesine kadar motorlarını Ukrayna’dan aldıklarını hatırladılar.

Ukrayna bağımsız olduktan sonra Rusya taraflısı Başkanı Viktor Yanukovych uzaklaştırılmıştı ve devlet tarafından işletilen Yuzhmash adlı fabrika da çok az üretim yapar hale gelmişti.

İlginçtir ki, Birleşmiş Milletler araştırmacıları bu motorların nerede yapıldığını incelemeye gelmişler, ve iki adet de Kuzey Koreliyi işbaşında görmüşlerdi. Ama daha fazla bilgi alamamışlardı. Kuzey Korelilerin de bu aşırı sofistike füze motorlarını yapması mümkün değildi. Rusya tarafından planlanan RD 250 kodlu füzelerin, Kuzey Kore’ye nasıl ve ne zaman geldikleri sonunda pek anlaşılamamıştı.

Şimdi ortaya çıktı ki, Ukrayna’nın başşehri Kiev’in güneydoğusundaki fabrika bir zamanlar durmadan çalışırken, Rusların Ukrayna’ya girmesinden sonra çalışamaz hale gelmişti. Kuzey Kore önce Sovyetler için yapılan R27 motorlarını almaya çalışmış, ama sonra da Ukrayna’daki fakirliğe düşmüş Yuzmash fabrikasına gitmiş, ve sonra da oradaki Yuzhnoye adlı çizim merkezini işe alarak füze motorlarını elde etmişti. Bu da son iki yılda gerçekleştiğinden ayni zamanda Rusya’nın SS28 modeli füzelerini yapması da durdurulmuştu. Bu şartlarda Ukrayna firması nerede ise Kuzey Kore’nin eline düşmüştü.

Ama Alman teknisyen Norbert Brügge yeni füzelerin Yuzmash’ın RD250 füzelerine çok benzediğini görmüştü. Mayısta yapılan füze Hwasong 12 olarak adlandırılmıştı ve 2800 mil yol alarak ABD üssü Guam’a kadar gidebilecek güçte oldu. Yeni füze biraz daha değiştirildi ve de sonunda Hwasong -14 adı ile Alaskaya kadar gidebilecek duruma bile getirildi.

Ukrayna’daki fabrika şimdi otobüs ve traktör de yapmaya başlamıştı. Tabii bu arada yeni füzeler yapma fırsatı aramaya da devam ediyordu. Kuzey Kore’nin perde arkasındaki dümenleri, Ukrayna’da füze ve füze motoru yaptırması de yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Detaylar ortalığa döküldükçe, Kuzey Kore’nin işi zor ve daha da zorlabilir!
(Deniz Gökçe/Akşam Gazetesi)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)