BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKuyumcuya soran çok, alan da satan da yok----

Kuyumcuya soran çok, alan da satan da yok

Kuyumcuya soran çok, alan da satan da yok
21 Ağustos 2015 - 06:15 www.finansgundem.com

Altın fiyatları son 4 yılın zirvesine çıkarken Kapalıçarşı esnafı dertli: Alan da yok, satan da... Soran çok

Altın fiyatlarındaki yükseliş vatandaşın kafasını karıştırdı. Duygu Erdoğan'ın Milliyet'teki haberine göre kuyumcularda birkaç gün önce ‘her an düşebilir’ telaşıyla altınını satanların acelesi  kalmadı. Şimdi ‘yastık altındaki altınım kaç lira eder’ diye soranlar kuyumcuları yokluyor. Kuyum esnafı ise ‘suların durulmasını bekliyor’... ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırmaya eylül yerine aralıkta başlayabileceği beklentisi ve piyasaların güvenli liman arayışı, altın talebini artırdı. dolardaki hızlı yükselişin de etkisiyle altının gram fiyatı 109.94 lirayla 4 yılın zirvesine çıktı. Çeyrek altın ise ağustos başından bu yana yaklaşık 19 lira artarak 184 liraya ulaştı.

Geçen birkaç gün içinde gram fiyatını 100 liranın üzerinde gören vatandaşlar altınlarını bozdurmaya başladı. Sonra fiyat yükselmeye devam edince herkes beklemeye geçti. Şimdi yastık altında altını olanlar kuyumcunun yolunu tutarak, ‘evdeki altın ne kadar eder’ diye soruyor. Kapalıçarşı’daki esnaf ise şu an ‘sinek avladığını’ ve sadece fiyat soranlara cevap verdiklerini söylüyor.

Düğünü olanlar bakıyor

Denge Kuyumculuk’tan Selçuk Denge altın satan olsa da, daha önce altının yükseldiği dönemlerden daha düşük bir satış olduğunu söylüyor. Denge, yükselişin devamını bekleyenlerin henüz gerçek anlamda yoğun bir satış yapmadığını belirterek, “İlk yükseldiğinde ‘ne olur, ne olmaz’ diye satan zaten biraz sattı. Şu anda sadece düğünü olan, o da mecburiyetten alıyor” diyor.
Kapalı Çarşı esnafı döviz kuru ve altın bu kadar yükselmişken hiçbir iş yapamadığından yakınıyor. Beklemede olan esnaf, ‘artık ne olacaksa önümüzü görmek istiyoruz’ diyor. Aydınlar Kuyumculuk’tan Yaşar Baş, “Sular artık durulmalı ki, biz de iş yapalım. Yoksa bu nereye kadar böyle gidecek bilmiyoruz” diyor.

Daha da yükselebilir

Menekşe Kuyumculuk’tan Nazar Özsahakyan, “Sokakta tek gördüğüm, altınının ederini öğrenmeye gelenler” diyerek, alıcı da satıcı da olmadığını söylüyor. Özsahakyan, “Aslında diğer etmen de yurtdışında ons yükseldi. Bu da bir süre orada kalabileceğini gösteriyor. O yüzden şimdi satmaktan da vazgeçtiler. ‘Daha da yükselir mi’, diye iki taraftan bekliyoruz” diyor.
Altının ons fiyatı önceki gün 1.117 dolar seviyesinden güne başlarken, gün içinde gelen alımların etkisiyle 1.134 dolara kadar yükseldi. Altının ons fiyatı dün yükselişini sürdürerek 1.142 dolara kadar çıktı. Hem ons fiyatındaki yükseliş, hem de dolar/TL’deki 3 TL’yi aşan tarihi zirve altının gram fiyatı 109.94 liraya yükselterek Eylül 2011’den bu yana en yüksek seviyeye taşıdı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)