BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKushner, Rusya ile gizli haberleşme ağı kurmak istedi----

Kushner, Rusya ile gizli haberleşme ağı kurmak istedi

Kushner, Rusya ile gizli haberleşme ağı kurmak istedi
27 Mayıs 2017 - 14:18 www.finansgundem.com

FBI kıskacına alınan ABD Başkanı Trump'ın damadı, Moskova'yı bile hayrete düşüren bir öneride bulundu...

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve yakın danışmanı Jared Kushner'ın, Trump'ın başkan seçilmesinin ardından ekibinin Rus yetkililerle gizlice haberleşmesi için geri planda bir iletişim kanalı oluşturmak istediği iddia edildi.

Washington Post gazetesi dün akşam yayınladığı özel haberinde bu bilginin, Rusya'nın Washington Büyükelçisi Sergei Kislyak'ın Moskova'daki üstleriyle yaptığı ve Amerikan istihbarat yetkililerince gizlice dinlenen haberleşmeden öğrenildiğini yazdı.

Habere göre Kushner, Trump'ın 2016'daki Amerikan başkanlık seçimlerini kazandıktan sonra yemin töreni öncesindeki 2,5 aylık geçiş dönemi sırasında Kislyak'a, Kremlin'le haberleşmek için Rusya'nın güvenli diplomatik tesislerini kullanma önerisinde bulundu. Bu önerinin, 1 ya da 2 Aralık tarihinde Trump Tower'da Rus Büyükelçisiyle gerçekleştirilen ve Trump'ın ilk ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'in de katıldığı görüşme sırasında yapıldığı bildirildi.

Bu iddialar, Rusya'nın seçimlere müdahale ettiği iddialarını araştıran soruşturma kapsamında Kushner'ın FBI (Federal Soruşturma Bürosu) tarafından incelendiğine ilişkin haberlerin hemen ardından geldi.

ABD basını, soruşturmayı yürüten müfettişlerin Kushner'ın önemli bilgilere sahip olabileceğini düşündüğünü ancak bunun Kushner'in şüpheli olduğu anlamına gelmediğini yazmıştı.

'Rus Büyükelçi hayrete düştü'

Washington Post gazetesi'ne göre Rus Büyükelçi Kislyak, bir Amerikalının Rus büyükelçiliği ya da konsolosluğundaki haberleşme cihazlarını kullanma izni istemesinden şaşkınlık duydu; böyle bir önerinin Trump'ın ekibi kadar Moskova için de güvenlik riskleri taşıyacağına dikkat çekti.

Beyaz Saray'ın Aralık'taki bu görüşmeyi Mart ayında açıkladığını ve bunu yaparken de olayı önemsemediğini kaydeden gazete, "Ancak konuyu yakından izleyen kişiler, FBI'ın şimdi bu görüşmeyi ve Kushner'ın bir Rus bankacıyla olan başka bir görüşmesini soruşturma kapsamında değerlendirdiğini söylüyorlar" ifadesini kullandı.

Beyaz Saray, Washington Post'un haberiyle ilgili yorum yapmazken, Trump'ın kampanyasında görevliyken kurduğu Rusya ve Türkiye bağlantıları nedeniyle soruşturma altında olan Flynn'in avukatlarından Robert Kelner da konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Gazete, Rusya'nın Washington Büyükelçiliği'nin de açıklama talebine yanıt vermediğini yazdı.

Rusya çarpıttı mı?

Rusya'nın, Amerikalı analistleri şaşırtmak ve yanıltıcı bilgi vermek amacıyla zaman zaman izlendiğinden şüphelendiği haberleşme akışına kasıtlı biçimde yanlış bilgi verdiği biliniyor, ancak Kislyak'ın Kushner'la olan görüşmelerini Moskova'ya aktarırken olayı çarpıtmasından ne gibi bir kazanç sağlayacağının belli olmadığına dikkat çekiliyor.

Özellikle Kremlin'in Trump döneminde ABD'yle ilişkilerinin dramatik biçimde gelişmesi olasılığı gördüğü bir sırada, böyle bir çarpıtmanın Moskova'ya hiçbir kazanç getirmeyeceği belirtiliyor.

'Kushner büyük saflık yapmış'

Habere göre bazı yetkililer, olayın Kushner'in ne kadar 'saf' olduğunu gözler önüne serdiğini belirtiyor.

FBI'ın ABD'de bulunan Rus yetkililerin haberleşmesini yakından izlediğini, Rus diplomatik tesislerini neredeyse süreki biçimde ve yakından gözlemlediğini kaydeden gazete, Ulusal Güvenlik Örgütü'nün de (NSA) yurt dışında bulunan Rus yetkililerinin haberleşme ve konuşmalarını dinlediğini hatırlattı.

Gazeteye açıklama yapan ancak isimleri gizli tutulan eski ve halihazırda görevli olan Amerikan istihbarat yetkilileri de, Rus diplomatların Moskova ile güvenli iletişim yöntemleri olmasına rağmen, Kushner'ın bu kanallara erişim talebinde bulunmasının 'olağanüstü' olduğunu kaydetti.

Eski bir yetkili, "Kushner Rusların bunu kendi taraflarına sızdırmayacağına nasıl güvenebilir" diye sorarken, FBI'ın Rus Büyükelçiliğine böyle bir giriş-çıkıştan mutlaka haberdar olacağını, bunun da 'büyük kaygı' yaratacağını söyleyerek "Bu ya aşırı bir saflık ya da tam anlamıyla bir delilik olarak gözüküyor" yorumunda bulundu.

Rus Büyükelçi ile üç görüşme

Öte yandan Reuters haber ajansı, yayınladığı özel haberinde, Kushner'ın 2016 seçimleri sırasında ve sonrasında Rusya'nın ABD Büyükelçisi ile şimdiye kadar açıklanmamış en az üç görüşmesi daha olduğunu bildirdi.

İsmi verilmeyen eski ve görevde olan yedi Amerikan yetkilisine dayanarak verilen haberde, bu görüşmelerin geçen Nisan ve Kasım ayları arasında yapılan iki telefon görüşmesini de içerdiği kaydedildi.

Bu nedenle Kushner'ın, bu yılın başında, Trump'ın seçim kampanyası ile Kremlin arasında herhangi bir işbirliği olup olmadığına ilişkin başlatılan FBI soruşturmasının bir odak noktası haline geldiği vurgulandı.

Bu arada Kushner'ın avukatı Jamie Gorelick, ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, "Kushner bu zaman dilimi içinde binlerce telefon konuşmasına katıldı. Kislyak'la yapıldığı belirtilen görüşmeleri hatırlamıyor. Reuters'e iddia edilen bu telefon görüşmelerinin tarihlerini sorduk, ama bilgi alamadık" dedi.

Bitmeyen hikaye: Rusya
8 Kasım'daki tarihi seçimlerde Demokrat aday Hillary Clinton'ı sürpriz şekilde mağlup eden Donald Trump, Rusya'nın gölgesinden kurtulamıyor. Seçim kampanyasında Rusya ile iyi ilişkiler kurmak istediğini söyleyen Trump'ın kampanya müdürü Paul Manafort, Moskova adına attığı adımlar nedeniyle istifa etmek zorunda kaldı ve ilk zayiat olarak kayıtlara geçti. ABD'nin seçim sistemine siber saldırılar düzenleyen Moskova'nın Trump'a yardım ettiği istihbarat örgütleri tarafından dile getirildi, medya Trump'ın ekibiyle Moskova arasındaki ilişkileri didikledi. Trump'ın Moskova'daki güzellik yarışmasına gittiği zaman seks kasetinin çekildiği haberleri, haftalarca dünyayı çalkaladı. BBC muhabiri Paul Wood, CIA'in elinde ABD başkanlık kampanyasına Kremlin'den para gittiğini gösteren bir konuşma kaydı olduğunu yazdı. Söz konusu kayıtla başlayan süreç, gizli ABD mahkemesi FİSA'dan alınan izleme iznine kadar uzandı.
Fırtına içerisinde ikinci kurban, Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn oldu. Rusya Büyükelçisi Sergey Kislyak'la göreve başlamadan iki kez gizlice buluşan Flynn, önce bu randevuları inkar etti ardından da koltuğunu bırakmak zorunda kaldı. Bu, Trump'a ilk büyük darbe oldu. Zira, Flynn göreve başlayalı daha birkaç hafta olmuştu.
Gerisi çorap söküğü gibi geldi. Mart ayında, Adalet Bakanı Jeff Sessions'ın yine büyükelçi Kislyak'la iki kez bir araya geldiği ortaya çıktı. Kampanya döneminde Ruslarla hiçbir şekilde iletişim kurmadığını söyleyen Sessions bir anda yalancı pozisyonuna düştü, Washington'da istifa sesleri yükseldi. Yine Mart ayında, FBI Rusya bağlantılarını soruşturduğunu resmen duyurdu.
Mayıs ayına gelindiğinde ABD Başkanı sürpriz bir hamle yaptı, FBI Başkanı James Comey'i kovdu. İlk şok atlatıldıktan hemen sonra Comey'nin Rusya soruşturmasını kapatmak için kovulduğu yönünde yorumlar yapıldı. Trump ise, Comey'yi üstü örtülü tehdit ederek elinde kayıt olup olmadığına bakmasını istedi. Bu açıklamadan bir hafta sonra, ünlü tutanaklar gün yüzüne çıktı.
Rusya ile en üst düzey görüşmesini Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la yapan Başkan Trump'ın Moskova'ya çok gizli bilgiler verdiği medya tarafından duyuruldu. Beyaz Saray ve Rusya bu haberleri yalanladı ancak Trump kendisi tweet atarak bazı bilgileri paylaştığını doğruladı. Rusya lideri Vladimir Putin ise, ellerinde görüşmenin kayıtları olduğunu ve istenirse açıklayabileceklerini ilan etti. Sonuç olarak, dünya Rusya lideri Putin'in Trump'a kefil olduğu bir dönemden geçiyor.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sıkıcı.3mr328 Mayıs 2017 04:17

    Çok sıkıcı.Trump karşıtı Artık yemiyor başka bir şeyler bulmaları gerek ama bu arada güvenilirlikleride gidiyor.

  • ahmet engin 27 Mayıs 2017 22:14

    Sanki yok da yeni kuracaklarmış... bunca yıl Afrika'yı orta doğuyu orta Asya'yı babam sömürdü amcalarım bölüştü sanki... ulen yahudi kırmaları siyonist uşaklar sizi ...