BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKüresel finans kriz Türkiye'yi teğet geçti----

Küresel finans kriz Türkiye'yi teğet geçti

Küresel finans kriz Türkiye'yi teğet geçti
04 Kasım 2016 - 11:09 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Küresel finans krizinin Türkiye'yi teğet geçeceğini söylemiştim, birileri bu sözümü hafife almışlardı" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Wyndham Grand Otel'de düzenlenen Sermaye Piyasaları Kongresi'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Küresel finans krizi başladığında bu krizin Türkiye'yi teğet geçeceğini ifade etmiştim, birileri bu sözümü o zaman kendilerince hafife almıştı. Sonuçta ülkemiz 2009 yılındaki küçülme dışında, bu kriz dönemini rekor büyüme oranlarıyla atlattı." dedi.

Erdoğan, "Türkiye'nin durumu dünya genelinden özellikle de Avrupa'dan çok daha iyidir. Üstelik ülkemiz diğerlerinden farklı olarak Ortadoğu, Kuzey Afrika, Kafkasya, Karadeniz gibi kriz bölgelerinin çok yakınında bulunuyor. Bilhassa komşularımız Suriye ve Irak'taki her gelişme bizi çok yakından ilgilendiriyor" diye konuştu.

KÜRESEL KRİZİN TEĞET GEÇECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİM

Küresel finans krizi başladığında Türkiye'yi teğet geçeceğini belirtmiştim, birileri hafife almıştı. Bu kriz dönemini ülkemiz rekor büyümeyle atlattı. 2013-2015 ortalama büyüme oranımız yüzde 4,7 oldu. Geçtiğimiz yıl ortalama üzerinde büyüme rakamları yaşadık. Üst üste 2 seçim ve terör eylemleri olmasına rağmen yüzde 4 ile kapattık.

YATIRIMLARI HIZLANDIRMAK MECBURİYETİNDEYİZ

Türkiye şu ana kadar sıkıntı çekmemiştir ama biz küçük düşünemeyiz. 2023 hedeflerimize ulaşmak için yatırımlarımızı hızlandırmak mecburiyetindeyiz. Yerli yabancıların finansman kaynaklarına erişmesi için çalışmalar yaptık. Körfez geçişinde önce küresel sermaye buraya destek vermedi. Yerli Finans sektörü de önce girdi. Önce kamu finans sektörü ile başlandı daha sonra özel sektör finans olarak buraya katıldı. Havalimanında da yaşadık.

FİNANS SEKTÖRÜNÜN PARAYI KASALARDA TUTMASI GAFLETTİR

Birşeyi açık konuşmalıyım. Bir defa bu ülkenin değerlerine ayağa kalkmasına hep birlikte destek vereceğiz. Parayı yastık altında saklamak nasıl gafletse, finans sektörünün kasalarda tutması o denli gaflettir. Bu para finans sektörünün kendi öz sermayesi değildir. Öz sermayesi var vatandaş mevduatıyla güç yapıyor. Bir de dünya piyasalarına o zaman uyacaksın.

FAİZDE TEFECİLERLE YARIŞAN VAR!

Dünyada faiz oranları nedir, Türkiye'de nedir? 15-16-17 hatta hatta adeta tefecilerle yarışanlar var. Tefecilerle yarışmak değil, ben ülkem için ne yaparım? Ben bu yıl sonu itibariyle bankam şu kadar kazandı diyeceğimize hem kazandım hem de bu ülkenin kalkınmasına şu kadar finans desteği verdim diyebiliyor muyuz?

YATIRIMCI BU PİYASAYA NASIL GİRSİN?

Parayı ucuza mal edemediği için yatırımcılarımız sıkıntılar çekiyor. Sözleşme kağıdına baktığında karınca gibi okumaya fırsat bulamıyor. Amerika'da 0,25'ti. Avrupa'da da 0,50-1, Japonya eksi... Bize bakıyorsun 15-16-17. Yatırımcı bu piyasaya nasıl girsin? Zaten reel sektör kazandığını oraya yetiştiriyor. Yeni yatırımlar da yapamıyor. Bizim bu konuda sermaye piyasaları olarak ciddi bir adım atmamız lazım. Finans merkezi olarak İstanbul'un atacağı adımlarla dünyada bir yarış içinde olacağına inanıyorum.

TÜRKİYE VARLIK FONU İÇİN GEÇ KALDI

Bir diğer adımda İslami Finans noktasında ben faize para yatırmam diyenler için katılım şirketlerinin bu sektörde yerini alması. Varlık Fonu Türkiye'nin çok geç kalmış projesidir. Bir diğer adımda İslami Finans noktasında ben faize para yatırmam diyenler için katılım şirketlerinin bu sektörde yerini alması.

FAİZ YÜKÜNÜ DÜŞÜRÜN

2013 yılında sermaye piyasaları kanunu ile birçok yeni yöntem devreye aldık. Bankaların yanında hisse senedi, GYO, gayrimenkul sertifikası gibi formülü yatırımcılarımızın hizmetine sunduk. Banka kredisi yanında gelin faiz yükünüzü düşürün. Hem kamunun finansman yükü azalacak, hem de özel sektörün verimliliği artacaktır.

ORANLAR NE KADAR YÜKSEK OLURSA O KADAR ZORLANIRIZ

Değerli dostlar şirketleri ve devletleri de kuşatan borçlanma sorununa dikkat etmemiz gerekiyor. Faiz baskısı dünyayı inim inim inletiyor desem yeridir. Hepsi borç batağında Avrupa ülkelerinde. Biz Türkiye'de 2002 yılında yüzde 76'dan kamunun borcunu yüzde 32'ye düşürdük. Faiz giderlerinin bütçe içindeki payı yüzde 43'ten yüzde 11'e düşürdük. Faizlerin yüksek olduğunu bundan söylüyorum.Bu oranlar ne kadar yüksek olursa vatandaşımın yaşam koşulları da zordur.

FAİZDEN DEĞİL YATIRIMDAN PARA KAZANIN

Bu yüksek faizlerin üstesinden gelmede sermaye piyasası araçlarının önemli katkısı olacağını düşünüyorum. İnsaflı finans araçlarıyla yeni bir yörüngeye oturtulmasına ihtiyaç vardır. Faizden değil yatırımdan para kazanın bunun üzerinde duralım. Ülkelerin yaşadıkları krizlerden uzun yıllar çıkamayacağına inanıyorum. Hukuki altyapı konusunda 14 yılda ciddi bir atılım yapmışlardır.

BES ÖNEMLİ BİR KAYNAK OLACAK

Aynı şekilde tasarruflarımız için önlemler alınmıştır. BES ve yatırım fonlarımızda 111, işsizlik fonunda 100 milyar lira yer alıyor. Yılbaşında hayata geçecek Türkiye Varlık Fonu önemli bir adım olacak. BES de önemli bir kaynak olacak.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fatura kesmediler henüz04 Kasım 2016 14:52

    dünyada para boldu burası da yararlandı ve vatandaş da şirketler de çok borçlandı yenildi içildi bakalım fatura ne gelecek

  • cumali04 Kasım 2016 12:26

    unuttuğumuz kara cuma geri döndü. öğleden sonra 73 bini görür müyüz

  • deniz04 Kasım 2016 12:11

    alan değil satan kazanıyor teğet geçti dediği zaman neler olduğunu hepimiz biliyoruz. ben dün sattım iyi ki satmışım.

  • Yakup04 Kasım 2016 12:10

    Teğet geçmeseydi dolar eur 2008-2009'da iki kat yükselirdi, ne kadar arttı hiçbiriniz araştırıyor musunuz, krizin patlak verdiği eylül 2008'de 1,18 olan dolar 1,40 civarına çıktı, sonra 1,65'lere kadar çıkıp 1,50'lere geri geldi, sonra petrol fiyatlarının düşmesiyle beraber 1,60-1,70 seviyelerinde denge buldu, yani bu Türkiye'nin ne kadar güçlü bir mali dengeye sahip olduğunu tescilleyen bir göstergeydi, dolar euro bu seviyelere nasıl geldi peki 2013 gezi olayları, 17-25 aralık darbe girişimi, 6 haziran seçim sonuçları, şimdi de musul-rakka krizi... Türkiye'ye operasyon yapılıyor siz hala neyi tartışıyorsunuz...

  • rıza04 Kasım 2016 11:53

    BES ti iptal etmek için iki ay sonra millet birbirini ezecek.

  • SORULAR04 Kasım 2016 11:51

    eski çamlar bardak oldu.. Memleket bölündü bölünecek.. bütün dünyanın gözünde Işid kolayıcısıyız.. derecelendirme kuruluşlrı sıfır çekiyor..kaçan yabancıı canını kurtarıyor.. borsa dibe çakılmak üzere.. şirketle 3. öeyrekte çakılmış bilanço açılkamada..dolar 3.20 yolunda.. vs. vs.. Şimdiki teğet nasıl bir teğet acaba?

  • kriz04 Kasım 2016 11:43

    dur bakalım kriz yeni başlıyor.

  • ergun penbe04 Kasım 2016 11:32

    yorum yok

  • Tolga061904 Kasım 2016 11:30

    siz böyle ulu orta yerde konuşmaya devam edin faizde dolarda yükselmeye devam etsin sizin galiba dolarınız bence çoooookkkkkkkk sn cumhurum

  • sami04 Kasım 2016 11:21

    Allahhh teğet geçti diyorsa hisselerin hepsini satıp faize geçmek lazım. 2008 de de teğet demişti 45 binden 20 bine düşmüştük.

  • ismail Midiliç04 Kasım 2016 11:19

    Amaeikayla almanyayla karsılasdırıyor türkiyeyti adamalrın parası rezev para bike sen dolar yükselmesin diye veya dısardan dolar gelsin diye veriyon parayı nasıl düşünce anlamk mükümdegil tükiye krize sürükleniyor böylelikle

  • vdsavdk04 Kasım 2016 11:14

    dolar310 euro3,45 bu ne