BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKurdaki panik atak geçti mi----

Kurdaki panik atak geçti mi

Kurdaki panik atak geçti mi
25 Mayıs 2018 - 05:30 www.finansgundem.com

Hürriyet yazarı Uğur Gürses, Merkez Bankası'nın çarşamba günkü olağanüstü toplantıda aldığı faiz kararını değerlendirdi. Merkez Bankası'na müdahalede geç kaldığı eleştirisini yönelten Gürses'in yazısı şöyle:

Çarşamba günü, döviz kuruna baş döndürücü bir hareket getirecek “olağanüstü” bir gün değildi.

Ama dolar kuru açılışta 4.6670, en yüksek 4.9282, kapanışta da 4.5485 oldu. Özetle açılışta 26 kuruş (yüzde 5.6) yükselip, kapanışta da en yüksek noktaya göre kabaca 38 kuruş (yüzde 7.8) düştü. Böyle bir çalkantı olması için ülkede çok ağır bir siyasi ya da toplumsal olay olması gerekirdi. Ama öyle bir durum da yoktu.

Tek ama temelden sarsıcı sorun, yatırımcıların seslendirdiği ve uluslararası finansal basına da manşet olan “Türkiye’nin bir merkez bankası var mı?” sorusu idi. Bunun nedeni de Merkez Bankası’nın kur artışına “kopuşa kadar” epeydir seyirci kalmasıydı.

Merkez Bankası çarşamba akşamüzeri olağanüstü yaptığı toplantı ile faizleri 3 puan artırarak yüzde 16.50’ye yükseltti. Bunu da yine Geç Likidite Penceresi denilen kanalın faizini yükselterek yaptı.

Dün de açılışta 4.5419’dan başlayarak bu satırların yazıldığı saatlerde en yüksek 4.7891’e kadar yüzde 5.4’lük yükseliş oldu. Hala çalkantı devam ediyordu.

Soru şu; ekonomide ve mali piyasalarda fiyatlama yapılamaz yere gelinmesi neden beklendi? Neden ekonomiye ve topluma büyük bir bedel ödetildi?

Öte yandan kurların hala yükseliş eğiliminde olmasının nedeni bu itibar kaybı. Hem geç kalıp ekonominin kur şokuna maruz bırakılması, hem de faiz artışının hala geçici bir pencere olan “geç likidite penceresinde” tutulması.

Faiz artışı hala piyasanın gerisinde. Olasılıkla “nasıl olsa 7 Haziran’da rutin toplantı için yine toplanacağız, o zamana kadar bakarız duruma” bakışı ile geride kalma tercih edilmiş olmalı. Ne yazık ki Merkez Bankası öne geçmek yerine, yine piyasanın gerisinde durmayı tercih ediyor. Önce 4 Haziran’da enflasyonun görülmesi, piyasa tepkisinin ölçülmesi, sonrasında piyasaya bakarak davranma tercihi bugünden apaçık görülüyor.

Kredibilite kaybına yeni bir geride duruş ekleniyor.

Döviz kurundaki “panik atak” seviyesinden düşüş olsa da hala kur baskısı kendini hissettiriyor. Neden mi? Döviz kurunu “arşa” taşıyacak kadar uzun beklediğinizde “zararın neresinden dönsen kazançtır” şiarı ile dövizini alıp çıkan yatırımcı, döviz borcu olan sanayici ve tüccar, şirketler dövizlerini alıp gittiler. Bu kesim olasılıkla yüksek maliyetlerle satın aldıkları dövizleri bozdurmayacaklar. Çünkü ihtiyaç için aldılar. Kurun yüksek bir zirveye yere çıkabileceğini gösterdiğinizde, düştüğü her yer alıcıları davet edecektir. Dün olan da buydu.

Durmaksızın artan döviz kurlarını eli kolu bağlı seyrederken, ekonomide tansiyon çok tehlikeli bir yere taşındı; kredi krizi eşiğine. Bu kadar geç kalarak faiz artışı yaptığınızda, “yangını söndürmeye zamanında gelemeyen itfaiye” algısı güçlenir. “Eski normale” dönemezsiniz.

Merkez Bankası’nın geç kalması geriye ağır bir hasar bıraktı. Çarşamba günü “panik atağın” sonucu “yukarı yüzde 5’lik-aşağı yüzde 7’lik-sonra tekrar yukarı yüzde 5’lik” çalkantı, dalgalı kur rejimi geçmişinde görülmüş bir çalkantı değil. “Yangına izin alarak gelen itfaiyenin”, ekonomik birimlerin ileride karşılaşacakları olası bir çalkantıya yine zamanında gelemeyeceği bakışı hep piyasa hafızasında duracak. Bu yüzden de fiyatlama yapmak hep zor ve pahalı olacak.

Kuralları izleyerek iş yapan kurumlar olduğunda ancak kurumlar eski gücüne kavuşacak. Bunun için de siyasetin ve yönetişimin normalleşmesi gerekiyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Londra’ya yatırımcı toplantısına gideceği haberi dün piyasalara düştü. Belli ki bu bir “hasar onarma” seyahati olacak. Sahi nasıl açıklayacaklar son 1 aylık süreci?

Türkiye’nin ödemeler dengesi finansmanı giderek daha fazla biçimde portföy yatırımları çerçevesinde gelen fonlarla yapılıyor. Burada da kur istikrarını sağlayamayan bir Merkez Bankası ve işlevsiz ekonomi yönetiminin Londra’daki yatırımcılara söyleyeceği ne?

Bu derece görülmemiş bir çalkantıda parasının savrulmasını seyreden bir merkez bankası yönetiminin yeni sözünü artık kimse dinlemez. Sarsıntı sonrasında çöküş eşiğinde Faiz artıran merkez bankasına, iş bittikten sonra “bankaya destek mesajı” veren siyasetçiyi de.

ETİKETLER :
YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kudret Arıkan25 Mayıs 2018 20:38

    Erken seçim açıklaması ile beraber 3.90 dan aldılar 4.90 dan sattılar.Sen bekle artık tekrar 4 tl ye düşecek oradan tekrar alacaklar sonra tekrar 4.70 böylecene çevir döneri ne şiş yansın ne kebap adamlar malı götürüyor.Şimdi tiyatronun ikinci perdesi dolardan çıkan para borsaya girmeye başladı hisse fiatları 2 ay öncesinin fiatları .......kulağını tuttuğun ucuz.Borsada ralli 110 bine kadar devam eder diye tahmin ediyorum.Güneşli günler , bol kazançlar diliyorum.Doları 4.90 dan alanlarada sabır diliyorum. (Yatırım tavsiyesi değildir)

  • borç25 Mayıs 2018 20:21

    iç+dış borç özel+kamu borcu 800 milyar usd... bu usd nereye ahrcandı Türkiyede ?16 yılda olan borç durumu budur. şimdi borç ödemen lazım amma usd yok ? alınan bu usd ler ithal edilen mallara ödenerek yeniden dış ülkere gitti. ama usd borlar hala üzerimizde kredili gibi belşiyor.. bunları ödemek ve borcu döndürmek için usd ye talep var. bu talep giderilmesi kolay deıl. ya yabancı sermaye ulkemize gelecek usd si ile, ya yatırım yapacaklar, yada borç alacaz yenıden ödemeye.... üretmiyor ve ihracat edemiyoruz. ihtalatı karşılamıyor malesef... merkez ne eylsin ? pansuman yapabilir anca böyle. matbaası yok ki usd bassın çatır çatır

  • hayde25 Mayıs 2018 20:18

    16 yıllık problem soruns adece merkezin 300 baz puan faiz arttırması yada reoskont karşılığı veya tahvil arttırımı ile çözülür mü _?

  • erol g.25 Mayıs 2018 13:42

    Esas yükseliş yeni başlıyor

  • emekci25 Mayıs 2018 09:58

    Öncelikle Dolar, Euro, Suriye Riyali değer kazanmadı TL değer kaybetti. Bunun sebebi de kötü ekonomi yönetimi. Kötü yönetim değişmeden, iyi bir gelişme beklemek hayal

  • birileri25 Mayıs 2018 09:50

    Sayın Demirkan sen ne anlatıyosun acaba ? hangi ülkenin hangi merkez bankasından bahsetmişsin bizler tam anlayamadık ? bize ne elin dolarından yazabilecek kadar uyuşmuşsun. Sofrana gelen tükettmek zorunda olduğun yiyeceklerin hepsi ithal. araban vardır yada dolmuşa mutlaka biniyosundur. şöyle bi düşün bakalım o araba yada dolmuş yakıtı ne ve o yakıtın ülkemize girişi meşe yaprağı ile mi oluyor dolarla mı ? Sen bence bi hava al bi gez dolaş dostum.

  • BORSACI 25 Mayıs 2018 09:11

    GEÇMİŞDEN GÜNÜMÜZE KADAR BAKILDIGINDA ATEŞ BACAYI SARANA KADAR YETKİLİLER UYKU MODUNDAN UYANAMIYOR ZARARARLAR SİNEYE ÇEKİLİP KADERİMİZE HAVALE EDİP SUSUYORUZDA BİR YERE KADAR SEÇİMDE SANDIKTA HESAP SORALIM DİYORUZ TERAZİYE KOYUNCA ÜLKEMİZDEKİ MUHALEFET DAHA BETER DEYİP KÖTÜNÜN İYİSİ AKP DİYORUZ.

  • demirkan 25 Mayıs 2018 12:11

    CHP DE ADAM MI VAR.?. BUNDAN ÖNCEKİ C.BAŞKANI SEÇİMİNDE. CHP ADAYI EKMELETTİNE OY VERDİKTE NE OLDU. HÜSRAN OLMADIMI?. ŞİMDİ GENE AYNI OLACAK. TÜRKİYE EKONOMİSİ AY ÖNCESİNE KADAR İYİ İDİ DE. BİRDEN BİREMİ BOZULDU. ERDOĞAN İSRAİLE ABD ALMANA HOLLANDAYA AUSYURYAYA YUNANA REST ÇEKİYOR ONUN İÇİN BU ADAMIN GİTMESİ LÂZIM. TÜRKİYE BİR ENGEL.BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DEKİ OYLAMADA ABD İSRAİL YALNIZ KALDI ONUN HİNCİ BU.UYANIN

  • demirkan 25 Mayıs 2018 08:51

    MERKEZ BANKASI İTFAİYEMİ?. YANGINA MI GİDİYOR?. BİZE ELİN DOLARINDAN?. O ZAMAN KENDİ MİLLİ PARANDAN VAZGEÇ. DOLARA GEÇ YUNANİSTAN GİBİ. TL Nİ KEPAZE EDİP DURACAĞINA. PARA BİRİMİ DOLAR OLSUN.

  • Türkoğlutürk 25 Mayıs 2018 09:33

    Şimdi doğru söyledin. Dolara geçsek baştakilerin canı her istediğinde para basamayacakları i. İçin belki dikkatli olurlar. Yada yunan gibi muhasebe hilesi yapıp bir süre idare edip ardınfan duyuni umumi.

  • Dinç25 Mayıs 2018 08:36

    İkna etmek için uğraşmışlar Cumhurbaşkanını. En sonunda başbakan ikna etmiş faiz artırımı için. Ülkede ekonomi ikna ile yürüyor. Göya Merkez Bankası bağımsız

  • Aydinogullari25 Mayıs 2018 08:09

    Ben şunu hep merak ediyorum. Ohal not indirimi sinir dışı hareket 73binden 121 bin biz düzeltme yapmadan buraya nasıl geldik.Tablonun o zaman cok mu iyiydi. Yoksa yabancılar son hamlesini yapıp hisseden çıkıp dolarami girdiler.

  • Yatırımcı25 Mayıs 2018 07:53

    Geç kalmanın nedeni tabi ki Erdoğan. Londra'da bunu apaçık söyledi. Merkez Bankası faiz konusunda Başkanın verdiği sinyali dikkate almak zorunda demişti. Erdoğan bu krizin faturasını seçimde ödeyecek. Ağır bir yenilgi alacak.

  • Cego25 Mayıs 2018 06:58

    Nedeni çok açık. Daha dünkü çocuğu oturtmuşlar koltuğa kişilik gelişimi olmadığından dolayı bir şey yapamadı. Babasından çok korktu.

  • Kale25 Mayıs 2018 12:31

    Kefere parası için kendi ülkesinin yöneticilerine hakaret edenler Paradan daha değeresizsiniz.

  • ...25 Mayıs 2018 07:57

    Sen babana isyan mı ediyorsun yoksa

  • Türkoğlutürk 25 Mayıs 2018 06:47

    Not indirmişler banane. Kimseye hesap vermem. Hukuk benim. Ben harcayım sen tasarruf yap. Sonuç bu. Şimdi üst akıl masalı. Kardeşim heriflerin senden milyar dolar alacağı var neden seni batırıp ta su içsin üzerine. Ve sen ımf ye karşısın ama enflasyon ve faizi onun reçetesiyle indirmedinmi. Birde milli para dedin. Milleti korkuttun. Ne demek milli para. Sadece burada geçecek gazoz kapağımı. Tl uluslararası bir paradır. Özal sayesinde geçerli oldu. Şimdi akp sayesinde paramızıda kaybediyoruz.

  • demirkan 25 Mayıs 2018 08:38

    BATAN YUNANIN MİLYARLARCA BORCUNU NİYE SİLDİLER O ZAMAN.?. TÜRKİYEYE KARŞI KOMPLO KURDULAR. ES 400 ALMA. RUSLA İŞBİRLİĞİ YAPMA. AYNI SİLÂHLARDAN YUNAN DA DA VAR. ONA NİYE SES ÇIKARMIYOR?. BORCU OLMAYAN DEVLET VARMI?. TÜRKİYE TEMERÜTE Mİ DÜŞTÜ?. VADESİ GELEN BORÇLARINI ÖDÜYOR. TÜRKİYENİN DÖVİZ GELİRİ YOKMU?. İHRACATI YOKMU?. TÜRKİYE DÜNYANIN HERYERİNE İHRACAT YAPIYOR. ABD DEN NİYE 6 TL YE AYFON TELEFON ALIYON?. ALMA KOREDEN AL. DÜNYANIN DİYER PARALARI İLE BİR SORUN YAKTA SADECE DOLARLAMI SORUN VAR?. RUSYA ÇİN İRAN İLE MİLLİ PARALARLA TİCARET YAPARIZ. DOLARA NE GEREK VAR?. 50 SENTLİK KAĞIDA 4000TL ALIYORSUN. FETO VE DIŞ GÜÇLER BİRLEŞTİ. ERDOĞAN CUMHUR BAŞKANI OLMASIN DİYE. HERTÜRLÜ BASKIYI UYGULU YORLAR. ÇÜNKÜ ERDOĞAN BÜYÜK LOKMA.

  • şşş25 Mayıs 2018 07:59

    He he öyle beyin bedava nasıl olsa salla sallayabildiğin kadar