BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinKülliye ve Çevre Bakanlığı’na çöp kamyonu gitmiyor----

Külliye ve Çevre Bakanlığı’na çöp kamyonu gitmiyor

Külliye ve Çevre Bakanlığı’na çöp kamyonu gitmiyor
17 Mart 2018 - 08:36 www.finansgundem.com

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile Çevre Bakanlığı’na hiç çöp kamyonu gitmediğini ve ekonomiye büyük katkılar sağlandığını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, devrim niteliğindeki atıklar projesinde önemli mesafeler katettiklerini açıkladı. Milliyet'ten Abdullah Karakuş'un haberine göre, Bakan Özhaseki, dünyanın bile parmağını ısırarak izleyebileceği bir iş yaptıklarını belirterek, “Burada yaklaşık 3.5 milyar liralık bir ekonomi var, 60 bin insan da istihdam ediliyor. Şimdi Bakanlığımızın 1 senedir üzerinde çalıştığı bir proje bu: Adı sıfır atık. Ya bu sıfır atık olur mu, dışarıya bir sürü şey çıkıyor, ne demek sıfır atık denebilir. Evet, şu anda Bakanlığımızda uyguluyoruz, bize hiç çöp kamyonu gelmiyor. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne de gitmiyor” dedi.

Emine Erdoğan takipte

Projenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde olduğunu belirten Özhaseki, “Hanımefendi bütün kamu kurumlarını uyarıyor, yazılar yazıyor ve biz de onu takip ediyoruz. Ankara’da 2 bin 550 kadar kuruma eğitim verdik. Orada işin başında duracaklar belli oldu. Bu sene itibariyle Ankara’daki hacimli kamu kurumlarının hepsi sıfır atığa geçiyor. Sene sonu geldiğinde bütün bakanlıklar, genel müdürlükler, özel sektörün kalabalık yoğun bir şekilde çalıştığı yerler, hastaneler, okullar, yurtlar, havaalanları çöp kamyonlarının uğramadığı yerler olacak. Ne yapıyoruz peki? Önce koridorlara kumbaralar koyuyoruz; dörtlü, beşli, altılı. Kâğıt, cam, elektronik atık, piller, petler… Tabii, ayrı ayrı kumbaralara atılıyor” dedi.

Organik atık gübre olacak

Yemek artıklarının da değerlendirildiğini belirten Özhaseki, “yemekler, artıklar oluyor, bunlar ya hayvan barınaklarına veya kalanları da kompost tesisine. 10 bine kadar nüfusu olan yerlerde, beldelerde de uygulanabilecek bir kompost tesisi. Alıyorsunuz oradaki organik atıkları işlemden geçirerek gübreye dönüştürüyorsunuz, çıkan gübre çok kaliteli. İnsanlar onu bahçesinde kullanabiliyorlar” dedi.

3 bin kurum uygulayacak

Türkiye’de senede 31 milyon ton çöp toplandığını, 2000’li yıllarda bunun değerlendirme oranının yüzde 1 olduğunu belirten Özhaseki, “Ama artık aldığımız kararlarla çöplerimiz ekonomiye geri dönebiliyor. Bakın, 1 ton kâğıt için 17 tane ağacı heder ediyoruz. Bizim Bakanlıkta topladığımız kâğıtlardan dolayı 9 ay içerisindeki uygulamamızla tam bin 440 tane ağaç kesilmekten kurtuldu, bir o kadar da Külliyede, yani iki yerde 3 bin tane ağaç kesilmekten kurtarıldı. Bunu tüm kurumlarda yaptığımızda yüzbinlerce ağacı kesmemiş olacağız. Ayrıca şu anda yurt dışından Türkiye neredeyse 1 milyon ton kirli kâğıt ithal ediyor. Bizim kâğıtlar karpuz kabuklarıyla, soğan kabuklarının arasına karışıp gidiyor. Günah değil mi? Biz bu sene itibariyle Ankara’yı pilot bölge ilan ettik, 3 bin kurum olduğu gibi sıfır atığa geçiyoruz, sonra da tüm illerde yaygınlaştıracağız. Yaklaşık 6 bin kişiye eğitim verdik. 2023 yılına kadar çöplerimizin neredeyse yüzde 50’sini değerlendirmeye almış olmayı düşünüyoruz” dedi.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Elektrikçi17 Mart 2018 11:20

    Sarayın sadece elektrik faturasına bakarsanız ekonomiye katkı mı var yük mü var görürsünüz. Sadece 2016 yılında su faturası yıllık 3.2 milyon, elektrik faturası 9.5 milyon du. Şimdi 2018, varın siz yapın hesabını. Çöple mople haber yapacağınıza milletin vergileri nereye harcanıyor bunu haber edin. Yemin ederim ki hem daha faydalı hem daha sevap olur.

  • Hur17 Mart 2018 11:16

    Saray orası, kulliye diye şeetmeyin. Luks bir saray.

  • Iyric17 Mart 2018 10:44

    Şehirlerde dolaşan copculer var. Onları organize edin, kayıt altına alın. İşsizlik de düşer

  • Yorum17 Mart 2018 10:08

    Çok basit evimizdeki çöp kovalarını degıştirelim öyle birşey olsunki çöp kovasına attığımız çöp kovanın içinde ayrıştırılıp preslensin daka sonra her sokağın başına evdeki çöp kovalarının büyükleri konulsun ayrıca evde hazır preslenmiş çöpleri toplanacağı kovalar konulsun bitti azıcık teknoloji evlere çöpleri ayrıştıŕıp presleysen çöp ķovası zaten bunu yapan ıcatçı ülkenin geleceğini kurtarır