BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonuta da yarayacak bankaya da----

Konuta da yarayacak bankaya da

Konuta da yarayacak bankaya da
29 Ocak 2015 - 08:03 www.finansgundem.com

Vatandaş konut almak için hesapta 5 yıl para tutarsa devlet % 15 katkı yapacak. Sektör temsilcileri, "Bu süre uzun 3 yıla sabitlensin" diyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ev alacaklara yapılacak desteğin detaylarını açıkladı. Konut alımında uygulanacak teşvik ilk evler için geçerli olacak. Teşvik ikinci ve üçüncü ev alımlarını kapsamayacak. Konut almak için açılan hesaplarda para 5 yıl tutulursa devlet yüzde 15 katkı verecek. Örneğin 100 bin lira biriktiren birine devlet 15 bin liralık katkı yapacak. 50 bin lira biriktirene ise 7 bin 500 lira destek verilecek. Parasını 4 yıl tutan için yüzde 12, 3 yıl tutan içinse yüzde 10'luk destek verilecek. Devlet böylece 3 yıllık tasarrufu teşvik etmiş olacak.

KREDİLER 2'YE KATLAR

Sabah'ın haberine göre, Hükümetin çalışması inşaat sektörü kadar bankalara da yarayacak. Uygulama hayata geçtiğinde konut kredisi kullanımının artması ve faizlerin düşmesi bekleniyor. Halen konut kredileri, 268.7 milyar lira olan toplam tüketici kredilerinin yüzde 42'sini oluşturuyor. Konut kredilerinde son 1 yıldaki büyüme yüzde 3'te kalırken, kullanılan konut kredisi yaklaşık 3.5 milyar lira oldu. Başbakan'ın açıkladığı destek ve yüklü faiz indirimleriyle birlikte bu yıl konut kredilerinde yüzde 16-17 civarında büyüme bekleniyor. Yeni düzenleme gelirse konut kredilerinin 200 milyar TL'yi bulacağı belirtiliyor. Teşvik kararı konut satışlarını da artıracak. 2013'te 1 milyon 144 bini geçerek rekor kıran konut satışları 2014 sonunda 1 milyon 165 bin 381'e çıktı. Bu kararla birlikte satışların yüzde 10 ila 20 arasında artarak, 1.5 milyonu bulacağı söyleniyor.

DEVLET BU KARARLA BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURDU

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım:

Bu kararla bir taşla iki kuş vuruldu. Uygulanacak teşvik, cari açığın önüne geçebilmek için ihtiyaç duyulan tasarrufların artmasını sağlarken, kredi hacmi rasyolarını yukarı çekerek güçlendirecek. Konut satışlarında da en az yüzde 10'luk bir artış yaşanabilir.

TEŞVİK MOTİVE EDİCİ

GYODER Başkanı Aziz Torun:

Bu karar orta ve dar gelirli kesimden konut alacaklar için tasarrufa yönelik bir teşvik. Ama bunu ciddi bir konut artışını sağlayacak boyutta düşünmemek gerekir. Yanlış anlaşılma olmasın; hükümet, yüzde 25'in 15'ini veriyor. Rakamlara bakıldığında çok büyük değil ama teşvik ve motive edici.

EV SATIŞLARI YÜZDE 20 ARTABİLİR

Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum:

Düzenlemeyle birlikte sektörde ciddi bir hareket olacak. Geçen yıl 1 milyonun üzerinde konut satıldı. Bu düzenlemeyle en az yüzde 20 artış olacaktır. Bu karar ikinci el konut piyasasını da canlandıracak.

KONUT STOKUNU ERİTECEK

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün:

Bu kararla tasarruflar artacak, konut stoku eriyecek. Böylece ekonomiye katkı sağlanacak. Konut sektörünün önü açılacak.

YIL ŞARTI OLMASIN

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya:

Teşvik kararı önemli ama bunun 5 yıl süreyle sabitlenmesi uygun değil. Konut sektöründe 1 yılda bile çok fazla şey değişiyor. Vatandaş 5 yıl peşinat biriktirmek için uğraşırsa, yeni konut alması zorlaşır.

5 YIL UZUN BİR SÜRE

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik:

Hükümetin verdiği bu destekle konuta olan ilgi artar. Ancak 5 yıl gibi bir süre vatandaş için uzun. 2 yılla sabitlenmesi lazım. Biz şu an bu kararla iki yıl sonrasını kurtarıyoruz. Çok doğru bir teşvik modeli ancak süre kesinlikle kısalmalı.

1 MİLYON 350 BİNE ÇIKARIZ

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas:

Vadenin 5 yıl olması sektörde beklenilen hareketi sağlamaz. 3 yıl olursa eğer biz onu kampanyalarla destekler satışa çeviririz. Bu yıl konut satışlarımız 2013'ü geçti. Bu teşvikle birlikte 1 milyon 350 bini yakalarız.

DAR VE ORTA GELİRLİLER İÇİN FIRSAT

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu:

Bu karar sektörü canlandırır. Devlet desteği özellikle dar ve orta gelirliler için büyük bir fırsat olacaktır. Bu destekle konut kredisi kullanımı da artar. Önümüzdeki dönemde 1.5 milyon rakamını göreceğiz.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • zoro29 Ocak 2015 10:35

    o para yine müteahhitlerin cebine girecek. Talep artınca fiyaylar verilen teşvikten çok daha fazla artacak. 60 m2 eve 300-400 bin tl istenen sisteme krediyle köle olmak akıl karı değil.