BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonut sektöründe hareket bekleniyor!----

Konut sektöründe hareket bekleniyor!

Konut sektöründe hareket bekleniyor!
05 Kasım 2015 - 14:58 www.finansgundem.com

Konut sektörü temsilcileri, 1 Kasım seçimlerinden tek başına iktidar çıkmasıyla birlikte, sektörün yıl sonuna kadar canlanacağını söyledi

Siyasi belirsizlik, doların yükselmesi ve sektörün bekle-gör pozisyonuna girmesiyle durağanlaşan konut piyasasını hareketli günler bekliyor. Sektör temsilcileri, konut piyasasının kısa sürede hareketli günler geçirmeye başlayacağını belirtiyor.

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri, 1 Kasım seçimlerinden tek başına iktidar çıkması sonrası piyasada ne gibi gelişmeler beklediklerine ilişkin görüşlerini paylaştı.

'Konuşmak için erken'

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, seçim sonuçlarının şu an için ev veya ticari kiraları nasıl etkilediğini konuşmanın henüz erken olduğunu vurguladı.

Bu yıl içinde özellikle konut fiyatlarının bariz şekilde yükseldiğini hatırlatan Aşa, iş yerleri ve ofis kiralarının ise bir miktar azaldığını anımsattı.

Aşa, şunları kaydetti:

"Piyasalarda hızlı bir hareketlenme olacağını zannetmiyoruz. Ancak psikolojik bir rahatlama mutlaka olacaktır. Ertelenmiş yatırım talepleri yeniden gündeme gelecek ve 2016 yılında canlı piyasa hareketleri yaşayacağız diye düşünüyorum. Özellikle bahar aylarında Körfez ülkelerinden yoğun talepler geleceğini tahmin ediyorum. Hele bir de terör hareketleri kontrol altına alınıp yurt dışından görülen tablo değişirse o zaman çok sayıda yabancı yatırımcı veya konut alıcısı gelecektir."

'Yeni düzenlemeler gündeme gelmeli'

Global Real Invest Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Koca, yaşanan siyasi boşluğun, merkezi yönetimin inşaat ve kentsel dönüşüm politikalarını dilediği gibi hayata geçirememesi ve makroekonomik verilerin olumsuz etkisiyle sektörde ciddi baskı oluştuğunu söyledi.

Koca, seçimden tek başına iktidar çıkmasının öncelikle kurun daha istikrarlı seyrine ve yabancı yatırımcının beklentilerine katkı sağlayacağını kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Devamında faiz oranlarının revize edilmesi, yeni kurulacak hükümetle kentsel dönüşüm politika ve mevzuatlarının daha uygulanabilir hale getirilmesi, planlı alanlar tip imar yönetmeliği kazanımlarının en az 1 sene daha sürmesi sektörün ilk kazanımları olarak göze çarpmaktadır. Arsa maliyetlerinin her geçen gün arttığı ve arsa stoklarının neredeyse tükendiği şehir merkezlerinde, inşaat şirketleri artık kentsel dönüşümsüz gayrimenkul geliştiremez duruma gelmiştir. Bu sebeple kurulacak yeni hükümet ile Çevre ve Şehircilik Bakanı olacak kişi bu konuda sektörün taleplerini de göz önünde bulundurarak yeni düzenlemeleri gündeme getirmek durumundadır."

'Sektör kısa vadede hareketlenecektir'

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ (TSKB) Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, seçim atmosferinde genelde gayrimenkul sektörünün oyuncularının "bekle-gör" politikası uyguladığını belirterek, "Bu nedenle sonucun net olduğu bir seçim sonrasında gayrimenkul sektörü kısa vadede hareketlenecektir" dedi.

Bu hareketlenmeyi etkileyecek, seçim dışındaki ana faktörlerin döviz kurları, konut kredisi faiz oranları ve ticari kredi Faiz oranları olacağını söyleyerek, "Kısa vadede gayrimenkul geliştiricileri tarafında yeni başlanacak projeler ya da yeni arsa anlaşmaları için bekleme süreci ortadan kalkacağı için hareketli günler yaşanabileceğini öngörüyorum" diye konuştu.

Maya, tek parti iktidarının netleşmiş olmasının kısa vadede satış rakamlarını ve konut fiyatlarını etkilemeyeceğini de öngördü.

'Piyasalarda ılıman bir hava bekliyoruz'

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Bekir Yener Yıldırım, son 2 genel seçim arasındaki belirsizlik nedeniyle ve doların artmasının etkisiyle konut yatırımlarının ertelendiğini anımsatarak, yükselen konut kredisi faiz oranlarının da bireysel yatırımcıya "dur" dediğini anlattı.

Şimdi sene sonuna kadar piyasalarda daha ılıman bir hava beklediklerini aktaran Yıldırım, yatırımların yeniden gündeme geleceği ve doların TL karşısında az da olsa değer kaybedeceği kanaatinde olduklarını dile getirdi.

'Sektör hızla canlanacaktır'

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, tek başına iktidarla piyasanın tedirginlik ve gerginliği hızla üzerinden atacağını belirterek, şu görüşleri paylaştı:

"Aylardır dondurulmuş talepler ve arzı bekleyen projeler bulunuyor. Arz yapacaklar piyasadaki tedirginliğin geçmesi ve ne olacağını bilemedikleri için bekliyorlardı, ihtiyaç sahipleri ise önlerini göremedikleri için yatırımlarını askıya almışlardı. Artık bekleme süreci bittiği için hızla hareket eden bir piyasanın gelmesi kaçınılmaz. Ayrıca yıl sonunun da getirdiği ivme ile sektör hızla canlanacaktır diye düşünmek yanlış olmaz."
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)