BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonut fiyatlarında zam kaçınılmaz!----

Konut fiyatlarında zam kaçınılmaz!

Konut fiyatlarında zam kaçınılmaz!
17 Şubat 2015 - 09:58 www.finansgundem.com

Aralık ayında 2.20 TL iken geçtiğimiz hafta 2.51’e kadar çıkan dolardaki artış konut fiyatlarına yansıyacak

Kurdaki oynaklık özellikle ithalat ağırlığı olan sektörlerde maliyetleri artırıyor. Bunlardan biri de inşaat. “Başta demir olmak üzere çimonta ve benzeri girdileri dolarla alıyoruz. Maliyet yükü artıyor” diyor Karadeniz İnşaat Yönetim Kurulu Paşa Karadeniz. Al Jazeera’ya konuşan Karadeniz, doların 2.30’un üzerinde olmasının inşaat sektörü için olumsuz olduğu görüşünde:

EN AZ YÜZDE 5 ZAM

“Kur zaptedilemeyince, enflasyon da zaptedilemiyor. Bunlar da zam olarak yansıyor. İnşaat sektörü için dolarda 2.30’un üstü inşaat firmaları için son derece olumsuz. İnşaat firmaları üretmek zorunda. Yabancı satış döviz bazlı olduğu için onlarda avantaj oluyor. Dolarda bu seviyeler kalıcı olursa en az yüzde 5 zam görürüz”

ZAM KAÇINILMAZ

Vadistanbul Yönetim Kurulu Üyesi Alpay Çepni de kurdaki artış nedeniyle diğer faktörler dışında sadece kura bağlı yüzde 10’luk bir zam olacağını söylüyor: “Sektör dövizdeki artıştan otomatik olarak etkilenecek. Birçok alım dövize bağlı, bu da zincirleme bir etki yaratıyor. Sektörde girdi maliyetleri artacak. Proje geliştirenler artışların bir bölümünü sübvanse ederler ama elbette bir yansıma olur.” Al Jazeera’ye konuşan Çepni, ev fiyatlarının artışında özelikle İstanbul’da arsa sıkıntısının da payı olduğu görüşünde:

“Arsa sayısı kısıtlı. Hep aynı arsalar önünüze geliyor. İyi bir proje geliştirilecek olsa arsa sayısı çok az. Arsa ne kadar azalırsa, projelerde fiyatlar da yükseliyor.”

YÜZDE 10'LUK ZAM OLABİLİR

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı hamit demir de konutta zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Al Jazeera’ye konuşan Demir, "Bir ay içinde yüzde 10’luk zam yapılır" diyor:

“Kurdaki artış malzemede zam olarak geri dönüyor. İnşaat malzemeleri 2014’te yüzde 10-40 arasında zam aldı ama o maliyetler de fiyatlara tam yansıtılmadı. İnşaatçı önümüzdeki günlerde bunu yansıtmak zorunda."

HAZİRAN'A KADAR BEKLE-GÖR

Konutta satış hızlarının eskiye göre düşük kaldığını belirten sektör yetkilileri özellikle seçimlerden sonra hareketliliğin artmasını bekliyor. Hamit Demir şu anda projelerde yabancıların öne çıktığını vurguluyor. Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten’e göre seçime kadar bekle gör politikası uygulanacak:

“İnşaat sektörü birçok sektörü de desteklemektedir. Seçim sürecinde sektörde bir yavaşlama olacaktır ancak bu yavaşlama seçim sonrası yerini canlanmaya bırakacaktır. Haziran ayından sonra sektörün büyüme yönünde bir ivme kazanmasını bekliyoruz. Bu yıl ekonomide yüzde 3,5 civarında bir büyüme öngörüldü, inşaat sektöründe ise yüzde 4,5 üzerinde bir büyüme beklentisi var. İnşaat Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri. İnşaat sektöründeki durgunluk sektöre bağlı kapı pencere, PVC, inşaat malzemeleri, mobilya, izolasyan gibi birçok alt sektörleri de etkiliyor”

KONUT FİYATLARI ARTIYOR

Konut fiyatlarında değerlenme ise sürüyor. GYODER ile Reidin.com'un raporuna göre yeni konut fiyatları yüzde 6.14 yükseldi. Satılık konut fiyatlarında 2014'e göre en yüksek artış İstanbul'da. Reidin.com ve GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2015 Ocak ayı raporu için ikinci el ve yeni konutlara yönelik çalışma, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli'nde gerçekleştirildi. Bir önceki yılın aynı ayına göre satış fiyatında yüzde 20.09 ile en yüksek artış İstanbul'da. En düşük artış ise yüzde 6.6 ile Bursa'da. Yabancıya satışta yüzde 55 artış Bir önceki aya göre bakıldığında ise Adana metrekare başına yüzde 1.87 değer artışıyla, ocak ayında konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il. Aynı dönemde metrekare başına konut satış fiyatları, İstanbul'da yüzde 1.13, Ankara'da yüzde 0.85, Antalya'da yüzde 0.60, İzmir'de yüzde 0.36, Kocaeli'nde yüzde 0.08 arttı.

Yabancılara satışta ise özellikle İstanbul’da satışlar iki katından fazla yükseldi. 2014’te yabancılara satış bir önceki yıla göre yüzde 55 arttı, 18.959 konuta çıktı.

Yabancılara satışta yüzde 17’lik artış 6.542 konutla Antalya birinci, yüzde 128’lik artış 5,580 konutla İstanbul ikinci, Aydın da yüzde 7 artışla 1,191 konutla üçüncü sırada.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)