BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKOBİ'ler rahat bir 'nefes' alacak! İşte şartlar----

KOBİ'ler rahat bir 'nefes' alacak! İşte şartlar

KOBİ'ler rahat bir 'nefes' alacak! İşte şartlar
02 Aralık 2016 - 10:24 www.finansgundem.com

Başbakan Binali Yıldırım, "Kobiler İçin Nefes Kredisi Projesi kapsamında Kobilere aylık %0,83 faizle 5 milyar TL kredi sağlanacak" dedi

"KOBİ'ler için Nefes Kredisi" lansmanında konuşan Başbakan Yıldırım, Kredi Garanti Fonu, Denizbank ve Ziraat Bankası işbirliğinde mevduat karşılığı KOBİ'lere 5 milyar liraya kadar kredi verileceğini söyledi. Yıldırım, "Yüzde 15 riski bankalar, yüzde 85 riski Kredi Garanti Fonu alacak. Böylece ilk etapta 80 bin KOBİ'mize bir nefes aldıracak, ihtiyacını görecek bir mali kaynak sağlamış oluyoruz" dedi.

Törende konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Kredi faizlerini düşürme politikasına elimizden geldiğince destek vermekten çok mutluyuz” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Kobiler İçin Nefes Kredisi kampanyasıyla ilgili olarak, bankaların zararı göze alarak bu projeye kaynak sağladığını belirterek, "3 ayda yaklaşık 80 bin KOBİ'mizin derdine derman olacağız. Kredi faizlerini düşürme politikasına elimizden geldiğince destek vermekten çok mutluyuz. Bu projeyle aylık %0,83, yıllık %9,90 oranında faizle KOBİ'lere 5 milyar TL kredi sağlanacak." dedi.

Hisarcıklıoğlu, açıklamasında şunları söyledi:

"Bugün TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve KGF ortaklığında hayata geçirdiğimiz, devrim niteliğinde bir iş için bir araya geldik. Reel sektör ile finans sektörü olarak el ele verdik ve KOBİ'lere nefes olacak bir proje hazırladık.

Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızın başlattığı kredi faizlerini düşürme politikasına özel sektör olarak katkı sağlamış olduk. Yaklaşık iki ay önce bu proje fikrini Sayın Başbakanımız ve Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci ile konuşmuştuk.

“KOBİ'ler %15 ile %18 arasında faizle kredi kullanıyor, faiz baskısından nefes alamıyor. KOBİ'lere yüzde 10'un altında faizle kredi kullandırmalıyız” dedik. Sonrasında hemen çalışma başlattık. Önce TOBB ile 365 oda ve borsamız olarak elimizi taşın altına koyduk. Tüm kaynaklarımızı birleştirdik. Sonra Hazinemiz ve Kredi Garanti Fonu devreye girdi. KOBİ'ler teminat bulamıyor, bankalar da risk gördükleri için onlara kredi veremiyordu. Başbakanımızın talimatlarıyla, Hazine destekli KGF kefaleti devreye girdi. KOBİ'lerimizin bu proje kapsamındaki kredilerine %85 kefalet sağlandı.

Son olarak da bankalarımız devreye girdi. Onlar da zararı bile göze alarak projeye kaynak sağladılar. Burada Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin beye ve Denizbank Genel Müdürü Hakan beye yaptıkları önderlik için çok teşekkür etmek istiyorum.

Böylece KOBİ'lere 5 milyar lira, eski parayla 5 katrilyon lira kredi sağlayacak Nefes Kredisi ortaya çıktı. Nefes Kredisi ile KOBİ'lere yıllık %9,90 - aylık %0,83 faizle 1 yıl vadeli kredi sağlayacağız. 3 ay içinde yaklaşık 80 bin KOBİ'mizin derdine derman olacağız. KOBİ'leri faizin altında ezdirmeyeceğiz, KOBİ'lere nefes olacağız.

YILDIRIM'DAN PİYASA AÇIKLAMASI

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'ndeki KOBİ'ler için nefes kredisi tanıtım töreninde konuştu.
Piyasalarda yaşanan hareketlilikle ilgili değerlendirme yapan Yıldırım şunları söyledi:

"Küresel ekonomideki hareketlilik petrol üretiminin kısıtlanması kararı ile yeni bir boyut kazandı, bunları yakinen takip ediyoruz. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nu bugün toplayacağım. Tekrar alınması gereken kararları paylaşacağız. Küresel şartları dikkate alarak bu süreçten en az etkilenmemiz için gereken tedbirleri gecikmeden alıyoruz. Türkiye bugünkünden daha ağır şartları en az 4-5 kez yaşadı.

"BUNLAR GELİP GEÇECEK"

Vatandaşlar serin kanlı olsun, bunlar gelip geçecek. 2017 çok daha iyi olacak, hesaplarımızı buna göre yaptık. Ülkemizin ekonomisinin geçici süreçten en az şekilde etkilenmesini sağlayacak tedbirlerimizi alıyoruz. Merkez Bankası da bağımsız olarak kararlarını alıyor."

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dbb02 Aralık 2016 12:42

    Bankalar ödenmeyen kredileri hazineye yıksınlar, böylece yerli yabancı tefeciler rahatlasın milletin hazinesinden de bu borçlar ödensin. Yetmez devlet de sonra kasa boşaldı diye millete kusura bakmayın para lazım diye vergileri faturaları ve diğer harcamaları zamlasın. Bu haksızlık değil mi? Buna vicdanları iyi yapıyoruz diyebiliyor mu?