Ana SayfaAraştırmaKoalisyon ihtimalleri ve piyasa etkisi!---

Koalisyon ihtimalleri ve piyasa etkisi!

1 / 5
Koalisyon ihtimalleri ve piyasa etkisi!
08 Haziran 2015 - 12:27 www.finansgundem.com

Piyasalar politik belirsizliği fiyatlamaya devam ediyor

Seçimler sonrası piyasalarda satış baskısının devam etmesini bekliyoruz. Genel seçimler öncesi piyasalara sat tavsiyesi verdiğimiz stratejimizi oluştururken, üç temel soru sormuştuk? (i) Seçimler sonrasında nasıl bir hükümet kurulacak? (tek parti, koalisyon); azınlık). (ii) Yeni hükümetin uygulayacağı politikalar ne derece piyasa dostu ve reform yanlısı olacak? (iii) Piyasalar olası riskleri ne kadar fiyatlıyor? Bu sorulara verilen cevaplar ikna edici olmadığı için “Köprüden önceki son çıkış” isimli strateji raporumuzda satış önermiştik.

Ak Parti’nin mecliste çoğunluğunu kaybettiği, HDP’nin barajı aştığı seçim sonuçları politik belirsizliği azaltmıyor, tam tersine artırıyor. Ankara kulislerinden gelen duyumlar Ak Parti’nin koalisyon hükümeti kurmak yerine ülkeyi yeniden seçimlere taşıyacak bir erken seçim yoluna gitme ihtimalinin (%60) daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ak Parti’nin olmadığı bir koalisyon hükümetinin kurulması için CHP ve MHP’nin kuracağı bir hükümete HDP’nin dışarıdan destek vermesi imkânsız olmayan ama zor bir senaryo.

Her iki senaryoda da Türkiye önceliğin ekonomi yerine politikaya verildiği zorlu bir konjonktüre girecek. Böylesine zorlu şartlar altında kurulacak bir hükümetin Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yapısal reformları gerçekleştirmesi mümkün gözükmüyor. Türkiye’yi kısa zamanda yeni bir seçime taşıyacak bir hükümetin uzun vadede ekonominin rekabetçiliğini artıracak bir programı uygulayabilmesi çok zor.

Gelişmekte olan ülkeler için yaptığımız çalışmalar piyasaların seçimleri satın alması için arkasında güçlü halk desteği olan ve piyasa dostu doğru politikaları uygulayacak bir hükümetin kurulmasının gerekli olduğunu gösteriyordu. Secimler sonrası, değil arkasında güçlü halk desteği olan doğru ekonomik politikalar uygulayacak, kalıcı bir hükümetin kurulup kurulmayacağı bile belli değil.

Böyle bir senaryoda piyasalar doğal olarak önce satıp sonra durum değerlemesi yapacaklar. Borsa, tahvil ve Türk lirasında kısa vadede yön aşağı olacaktır. 
 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster