BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKısa vadede dolar yükselir mi, düşer mi?----

Kısa vadede dolar yükselir mi, düşer mi?

Kısa vadede dolar yükselir mi, düşer mi?
14 Mayıs 2017 - 09:23 www.finansgundem.com

Dolar/TL kurunda tepki çıkışı görülüyor. Yukarı yönlü hareketin devamında ilk dirençler 3.63 ve 3.68 seviyelerinde. Çıkışın devamı için 3.68 seviyesinin geçilmesi gerekecek

Piyasalarda iyimserlik devam ediyor. Ocak ayından bu yana devam eden yükseliş ile önemli direnç bölgesine ulaşan borsada sıklaşan kâr satış denemeleri ve döviz kurlarında görülen tepki yükselişleri son dönemdeki olumlu gelişmelerin belli oranda fiyatlandığı görünümünü veriyor.

Dış borsalardaki yükseliş hareketleri, ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımında temkinli duruşu, gelişen ülkelere para akışının artması ve iç gündemde referandum gibi önemli bir gündemin geride kalmasının verdiği rahatlama iyimserliğin kaynakları olarak görülebilir.

Dış piyasalardaki olumlu havanın yeniden ivme kazanması ve varlık fonuna ilişkin kaynak girişleri gibi yeni gelişme söz konusu olursa ayrıca değerlendirmek gerekecek.

Önümüzdeki hafta çok zorlu bir gündem görülmüyor. Cumhurbaşkanı Erdaoğan’ın ABD ziyareti ve Suriye ile jeopolitik gelişmeler, doların iç ve dış piyasalardaki seyri, dış borsalar, makro ekonomik veriler gündemin satır başlıkları.

Yabancı yatırımcıların 5 Mayıs haftasındaki işlemlerine baktığımızda ise 378 milyon dolarlık tahvil bono satışı, 52 milyon dolarlık hisse alımları söz konusu.

Yabancıların Türkiye pozisyonunda ciddi bir değişim bu aşamada görülmüyor. Makro ekonomik verilerdeki gelişmelere son dönemde duyarsızlık söz konusu.

Yakından izlenen makro ekonomik verilerden “cari açık” beklentilerin biraz üzerinde gerçekleşmesine rağmen özellikle “net hata noksan” kaleminde mart ayındaki 1.1 milyar dolar, ocak-mart dönemindeki 2.1 milyar dolarlık çıkışlar dikkat çekici. Geçen yılın ocak-mart döneminde 2.3 milyar dolarlık giriş vardı. 2016 yılında ise 10.8 milyar dolarlık giriş gerçekleşmişti.

Dolarda kritik seviye 3.68 TL

Cari açığın finansmanına katkısı ve son aylarda düşüş gösteren merkez bankası rezervleri açısından net hata noksan kalemi ayrıca izlenecek.

Yüksek seyrini koruyan işsizlik, enflasyon ve bütçe açığı verilerini piyasalar pek sorun etmiyor. Ancak, cari açıktaki artış ve finansman kalitesindeki bozulma eklenirse piyasaların duyarsız kalması zorlaşır. Piyasalarda daha temkinli bir görünüm var.  

Dolarda kritik seviye 3.68 TL


BORSADA DİRENÇLERE DİKKAT
Borsada çıkış trendi devam ediyor. İlk destek 94.500 seviyesinde görülürken bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacak. Aksi takdirde kâr satışlarının devamıyla sonraki destek noktaları 93.000 ve 92.000-91.500 seviyelerinde. İlk dirençler ise 96.500-97.000 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyelere hareketlenmelerde satışlar görülebilir. 97.000 seviyesinin üzerinde sonraki dirençler 98.500 ve 100.000 seviyelerinde görülüyor. Endekste son dönemde henüz teyit olmamakla birlikte düşüş formasyonlarından “yükselen takoz” görünümü oluşmaya başladı. 94.500 seviyesinin altında formasyonun işlerlik kazanması söz konusu olabilir. Ancak 97.000 seviyesinin üzerinde kalınması durumunda ise bu olasılık ortadan kalkıp çıkış hareketi devam eder. Endeks kâr satışlarının etkisinde kalabilir.

Dolarda kritik seviye 3.68 TL


DOLAR/TL KURUNDA TEPKİ ÇIKIŞI
Dolar/TL kurunda tepki çıkışı görülüyor. Ancak tepki hareketi henüz güç kazanmış değil. Yukarı yönlü hareketin devamında ilk dirençler 3.63 ve 3.68 seviyelerinde. Çıkışın devamı için 3.68 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Bu seviyeye kadar çıkış denemeleri tepki boyutunda kalacak. Sonraki dirençler 3.75-3.78 seviyelerinde. Tutunma seviyeleri ise 3.52-3.50 olarak görülüyor. Bu seviyelere geri çekilmeler tekrar tepki alımlarıyla karşılaşabilir. 3.50 seviyesinin altında kalınması durumunda ise satış baskısı sürecektir. Önümüzdeki hafta için, geçen haftaki önerimizi tekrarlamak gerekecek. Destek noktalarında görülecek tepki alımlarının direnç seviyelerinde satışla karşılaşma olasılığı yüksek. (Ahmet Karabıyık / Hürriyet) 

Dolarda kritik seviye 3.68 TL

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ14 Mayıs 2017 20:52

    DÖVİZDEN UZAK ,OLMAK BORSADA BEKLEMEKTE KALMAK ,MEVDUATA AVANTAJ VAR ,ALTINDA DÜŞÜŞ DEVAMI GELİR BEKLENTİSİNDEYİM HERKESE BOL KAZANÇ DİLERİM

  • Müdahale.3mr314 Mayıs 2017 13:37

    Merkez bankasının iş işten geçtikten sonra müdahale etmesini doğru bulmuyorum.Faizleri 12.75 yap enflasyon 12 bu durumda herkez zararda devlette halkta buyük fonlar ha onlar her zaman karda.Dolar 3,75 olması gereken seviye altı devleti üstü halkı yıpratıyor.