BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringKırcı Jeneratör'e 'hayali satış' davası----

Kırcı Jeneratör'e 'hayali satış' davası

Kırcı Jeneratör'e 'hayali satış' davası
23 Kasım 2015 - 06:57 www.finansgundem.com

Leasing şirketlerine hayali jeneratör sattıkları iddiasıyla suçlanan 7 sanık için 90 yıla kadar hapis isteniyor

Banka ve leasing şirketlerini 600 milyon lira dolandırmakla suçlanan Kırcı Jeneratör’ün sahipleri hakkında ağır ceza mahkemesinde dava açıldı. Hürriyet'teki habere göre nitelikli dolandırıcılık ve kara para aklamakla suçlanan 7 sanık için 90 yıla kadar hapis isteniyor. İddianamede, leasing şirketlerine hayali jeneratör satışlarını yapıldığı kaydedildi. Gerçekte 2 bin 250 jeneratör satılmasına karşın 22 bin 500 jeneratör satılmış gibi firmalardan para alındı.

LEASİNG FİRMALARI DAVACI

Son yılların en büyük ‘dolandırıcılık dosyası’ olarak anılan dava İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Ziraat, Halk, Vakıf, Şeker, Siemens ve İş Bankası Finansal Kiralama şirketleri dosyada davacı olarak yer alıyor. Şüpheli listesinde ise, Yılmaz Ergün Dursun, Kenan- Ayten Onak ve Kirkor Mert-Eliza Nataşa İsrailyan çifti bulunuyor. Genpower Jeneratör’ün sahibi Müjdat Uslu ise müşteki şüpheli olarak dosyada yer aldı.

90 YILA KADAR HAPİS TALEBİ

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Abbas Temiz’in 2 Kasım tarihli iddianamesinde sanıklar için ‘nitelikli dolandırıcılık’, ‘resmi evrakta sahtecilik’, ‘kara para aklama’ suçlarından 30 yıldan 90 yıla kadar sürelerde hapis cezası istendi. Mahkemenin de kabul ettiği iddianame, Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu, MASAK ve bilirkişi raporlarına dayanılarak hazırlandı.

20 BİN HAYALİ JENERATÖR

Dava dosyasına göre, banka ve leasing firmalarının dolandırılması sürecinde bir dizi paravan firma kullanıldı. Suçun gizlenmesi için, gerçekte olmayan alış-satış faturaları hazırlandı. Tabela konumdaki firmalar arasında para transferleri yapılarak paranın izinin kaybedilmesi amaçlandı. Üretimi dahi yapılmayan binlerce jeneratör, sahte fatura ve seri numaraları verilerek, leasing firmalarından para alınması sağlandı. Gerçekte 2 bin 250 jeneratör satılmasına karşın finans kuruluşlarından 22 bin 500 jeneratörün parası alındı. Çoğu zaman, aynı parti hayali jeneratör üzerinden, birden çok leasing firmasından para alındı. İddianamede ‘gerçekte jeneratör teslimi olmamasına rağmen paralar tahsil edildi. Hayali olarak jeneratör alım-satım sözleşmeleri yapıldı’ denildi.

SAVCILIK: KARA PARA AKLANDI

İddianamede, para hareketleri ile ilgili de ayrıntılı bilgilere yer verildi. Leasingli satışlarda, ödeme doğrudan malı temin edildiği firmaya yapılır. Ancak, Kırcı Grup dosyasında dikkat çekici para hareketlerinin yaşandığı tespit edildi. İddianameye göre, Ziraat, Vakıf ve Halk Leasing, jeneratör alımı için üretici firma Genpower Jeneratör hesaplarına 214.491. 963 TL para aktardı. Ancak mercek altına alınan hesaplarda, Genpower, bu paranın 200. 847.110 TL’sini, Kırcı Jeneratörün sahiplerine ait olan EOVİ Mülk Yönetim Hizmetleri ve Dış Tic. isimli şirkete aktardı. Savcılık, bu para işlemi için “Kara parayı aklamak için yapıldı” değerlendirmesi yaptı.

PARALAR KAYINPEDERE VE ŞİRKETİNE

İddianameye göre kara paranın aklanması için kullanılan firmalardan biri de Mirabbo Tekstil Turizm Gıda San. A.Ş. isimli bir firma. Bu firma, Kırcı Jeneratör firmasının sahiplerinden Kirkor Mert İsrailyan’ın kayınpederine ait. “Mirabbo Tekstil’e fahiş miktarda para transferi yapıldı” denilen iddianamede bu şirkete aktarılan paranın 153 milyon 784 bin TL’lik kısmı, bu şirketin hesabından Kırcı Elektronik Sanayi şirketine aktarıldı. Yine, aralarında ticari bir ilişki olmamasına rağmen EOVİ Mülk Yönetim şirketinden Eliza Nataşa İsrailyan’ın hesabına 2013 yılında 5 ay içinde 7 milyon 200 bin TL’lik para transferi yapıldığı belirlendi.

ŞİRKETLER İÇİN İFLAS KARARI

Kırcı Grup’un sahipleri için ağır ceza mahkemesinde dava açılırken, şirketler için ise iflas kararı verilmişti. İflas erteleme isteyen Kırcı Jeneratör Satış ve Servis Hizmetleri A.Ş., Kırcı Elektronik Sanayi ve KRC Gayrimenkul Yatırım şirketleri için mahkeme geçtiğimiz ocak ayında iflas kararı verdi. Toplam 600 milyon lira borcu bulunan şirketin alacaklılar listesinin tamamına yakını banka ve leasing firmaları. Tasfiye edilmeyi bekleyen şirketlerin kayda değer bir varlı bulunmuyor. Alacaklı finans kurumlarının nasıl tahsilat yapacakları ise belirsiz.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)