BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKerkük'ün yönetimi için yüzde 32 formülü----

Kerkük'ün yönetimi için yüzde 32 formülü

Kerkük'ün yönetimi için yüzde 32 formülü
18 Ekim 2017 - 08:09 www.finansgundem.com

Kerkük’ün Peşmerge ve PKK’dan alınmasından sonra kentin yönetim şekli gündemde. Masada Talabani’nin döneminde kabul edilen ve üç etnik kimliğe yönetimde eşit hak sağlayan ‘yüzde 32’ formülü var

Türkmen şehri Kerkük, hainlerden temizlendi. Irak Anayasası’nda tartışmalı bölge olan Kerkük’ün statüsü, müzakerelerde netleşecek, Türkiye’nin de masada olması bekleniyor. Kentin yönetimine ilişkin öne çıkan seçeneklerin başında, Türkmenler tarafından da desteklenen “Yüzde 32” formülü geliyor.

Türkmenler de sıcak

Talabani’nin Cumhurbaşkanlığı döneminde 2008 tarihli formül, Kerkük’te üç etnik kimliğe eşit hak tanıyor. Kerkük’ün idari yapısı ve Parlamentosu’nda Türkmenler, Araplar, Kürtler %32’lik oranla temsil edilecek. Geri kalan %4’lük dilimi ise azınlıklar oluşturacak. Kentin polis teşkilatı dahil tüm kurumları eşit oranda temsil edilecek.

Valilik istiyorlar

“Yüzde 32” formülü, Irak Türkmen Cephesi lideri Erşat Salihi tarafından da gündeme getirilmişti. Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı, formülün yeni yönetiminde uygulanabileceğini belirtti. Görüşmelerde Türkmenler, Valilik görevinin kendilerine verilmesini talep edecek.

En iyi çözüm bu! / BİLGESAM Ortadoğu Uzmanı Ali Semin

Türkmenlerin uğradığı haksızlığın giderilmesi için Kerkük’teki diğer etnik kimliklerin de temsili için ‘yüzde 32’ formülü uygulanabilir. Türkiye, mutlaka sürece dahil olmalıdır.

2008’de kabul edildi

FORMÜL 2008’de Irak Merkezi Parlamentosu’nda Kürtlerin muhalefetine rağmen kabul edildi. Bölgedeki otorite boşluğu ve DEAŞ varlığı nedeniyle hayata geçirilemedi. “DEAŞ” bahanesi ve Peşmerge’nin silah zoruyla Kerkük’e giren Barzani, yönetimde hükümdarlık kurdu. (Akşam)

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)