BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringKent Faktoring şubeleşiyor ----

Kent Faktoring şubeleşiyor

Kent Faktoring şubeleşiyor
23 Aralık 2012 - 10:28 www.finansgundem.com

2012 yılında 450 milyon lira ciroya ulaşan Kent Faktoring 2013 yılında İstanbul ve Anadolu'da şubeler açacak

Faktoring, leasing ve tüketici finansman şirketleriyle ilgili yasanın çıkmasıyla birlikte bu sektörlerde hareketlenmeler başladı. Özellikle faktöring sektöründe bir dizi değişiklikler olması bekleniyor. Şirket sayısının 80’a kadar çıktığı sektörde önümüzdeki günlerde bazı şirketlerin birleşmesi bazılarının ise sektörden çekilmesi bekleniyor. Çünkü yeni yasa ile birlikte şirketlerin sermayeleri de artırıldı. Eskiden 7.5 milyon lira sermaye ile kurulan faktoring şirketleri artık 20 milyon lira sermaye ile kurulacak. Mevcut şirketler de sermayelerini 20 milyon liraya çıkaracaklar. Faktoring şirketlerinin temsilcilikleri şubelere dönüşecek. Şirketler yeni açtıkları her şube için ekstra 1 milyon lira daha sermaye yatıracaklar. Bu düzenlemeler büyük şirketlerin güçlenmesini sağlarken küçük şahıs şirketlerini bir hayli zorlayacağa benziyor. Sektördeki gelişmeleri Kent Faktoring Yönetim Kurulu Başkan Vekili E. Burak Ekmekçioğlu ile konuştuk. Hem Kent Faktoring’in hedeflerini hem de sektördeki yeni gelişmeleri sorduk.
Finans Gündem: 2012 faktöring sektörü açısından nasıl geçti?
E.Burak Ekmekçioğlu: 2012 yılının genel ekonomi açısından zor bir yıl olduğunu söyleyebilirim. Bu yıl ciddi anlamda iflas ertelemelerin yaşandığı bir yıl oldu. Faktoring sektörün de işlem hacmi doğal olarak düştü. Oysa bir önceki yıl yani 2011 yılı çok iyi bir yıldı. 2012 yılında aynı başarıyı yakalayamadık. Faktoring sektörünün cirosu önceki yılın ilk dokuz ayında bir önceki döneme göre yüzde oranında düştü. Biz Kent Faktoring olarak geçen yıl 550 milyon lira işlem hacmi yapmıştık. Bu yıl 450 milyon civarında işlem hacmi ile kapatmayı planlıyoruz.
Yeni şubeler açmanızın nedeni nedir?
Yeni yasa ile birlikte faktöring şirketlerinin temsilcilikleri şubelere dönüşecek. Artık yasa temsilcilik açarak faaliyette bulunmaya izin vermiyor. Buna ek olarak biz küçük ölçekli firmalara da hizmet vermek istiyoruz. Bunun için yeni şubeler açmayı planlıyoruz.
Kaç şube açacaksınız?
Bizim 3 tane temsilciliğimiz şubeye dönüşecek. İstanbul’da Kartal, Pendik, İkitelli daha sonra İMES’de şube açacağız. Ocak ayında Bursa’da yeni şubemizi açarız. Biz yeni dönemde KOB ve mikro ölçekli şirketlere ağırlık vermeye çalışacağız. Kurumsal portföye ek olarak yeni yapıya gidiyoruz. Kısacası Ocak ayı sonunda 6 tane şubeye ulaşmış olacağız. Denizli’ye açacağız, bununla birlikte 7 tane şubemiz olacak. Ondan sonraki süreçte ise Gaziantep, Adana, Mersin gibi iller olabilir. Faktorig sektöründe şubeleşmek çok önemli. Biz organize sanayi bölgelerinin olduğu yerlerde olmak istiyoruz.
Şube açmanın ekstra maliyeti var m?
Yeni yasadan sonra temsilciliklerin hepsi şubeye dönüşecek. Her şube için 1 milyon lira ekstra sermaye koymak gerekiyor. Yani 20 milyon liranın üzerine her şube için ekstra sermaye koyacaksınız.
Karşılıksız çekler artıyor mu?
Son bir yıldır karşılıksız çek tutarında büyük bir artış var. Çek kanunundaki değişikliklerden sonra insanlar çek kullanmamaya başladı. Tedarikçiler çeki almak istemiyor. Alanlarsa ne yapmalıyım diye soruyor. İşlem hacminin durması bile söz konusu.
Komisyonlar hangi seviyelerde?
Türkiye’de 80 tane faktöring şirketi var. Komisyonlar yıllık yüzde 8’e de iniyor. Yüzde 18’e de çıkıyor. Ciddi faktöring şirketleri bu fiyat aralığında işlem yapıyorlar.
Büyük risklerde teminatlı mı çalışıyorsunuz?
Biz Kent Faktoring olarak kurumsal müşterilerin çoğunda teminatlı çalışıyoruz. Ama küçük şirketlerle bu şekilde çalışmak mümkün değil. 20 bin liralık çekin neresine teminat alacaksınız.
Sizin faktöring şirketleri arasındaki yeriniz nedir?
Şimdi Türkiye’de bir banka faktöringleri var. Bir de büyük grupların yani holdinglerin faktöring şirketleri var. Bir de bunlara ek olarak kişilerin sahipliğindeki faktoring şirketleri var. Biz grup faktöring şirketleri arasında ilk 10 şirket arasında yer alıyoruz.
Yeni yasa nasıl etkiler?
Sektör tam anlamıyla BDDK’ya bağlandı. Çok iyi oldu. Artık yasası olan bir sektör haline geldik. Dernekler Birlik’e dönüşecek. Faktoring leasing ve tüketici finansman şirketleri ortak bir birlik kuracaklar. 80 şirket var. Birleşmeler ve satın almalar olacak. Eskisi gibi yabancı sermaye ilgisi de yok. Sektör düzelecek. Artık bizim verdiğimiz para kredi statüsünde.
Kent Faktoring’teki yönetim değişikliği BMC’deki risklere bağlandı. BMC’de çok mu riskiniz var?
Öncelikli olarak şunu söylemem lazım. BMC milli bir şirket olarak herkesin hasiph çıkması gereken bir değerdir. BMC’de son dönemlerde bazı sıkıntılar yaşandığı doğru ama şirket sıkıntılarını aştı. Üretim devam ediyor. Bizim BMC’de çok fazla riskimiz yok. Her şirket her banka gibi BMC ile iş yapıyoruz.  Tedarikçilerde yaşanan sorunlardan dolayı yeniden yapılandırmalar yaptık. Ama BMC’de paramız batmadı. 
Genel müdür neden değişti?
Eski genel müdürümüz kurumsal yapıyı iyi bilen bir arkadaşımızdı. Sektörde de isim yapmış önemli bir yöneticiydi. Biz bu dönemde strateji değiştirdik. Kurumsal müşterilerin yanı sırda küçük mikro şirketlere yönelmek istiyoruz. Yeni şubeler açıyoruz. Sadece kurumsal müşterilere bağlı kalmayalım istiyoruz. Bunun için de el sıkışarak yollarımızı ayırdık.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)