BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKayyumlar orantısız yetki kullanabilir!----

Kayyumlar orantısız yetki kullanabilir!

Kayyumlar orantısız yetki kullanabilir!
30 Haziran 2016 - 08:24 www.finansgundem.com

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar şirketlere kayyum atanmasına ilişkin Meclis'teki yeni düzenlemeyle ilgili 'Kayyumun orantısız yetki kullanma riski var' uyarısını yaptı

Şirketlere kayyum atanması konusunda Adalet Komisyonu’nda yeni bir düzenlemenin görüşülmekte olduğunu belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, özellikle şirketlerin ortaklık payları ve menkul kıymetlerin idare yetkilerinin de kayyuma devredilmesine ilişkin düzenlemelerin çeşitli ristler taşıdığını söyledi. Yorgancılar, kayyum önlemlerinin uygulanacağı suçların kapsamının oldukça genişletildiğini, bunun da şirketlerin hareket alanını daralttığını ifade etti.

Yorgancılar, konuyu EBSO’nun aylık olağan meclisinde gündeme getirdi. Alınan olumlu kararların yanında, sanayiciyi endişeye sevk eden kararların da alındığını dile getiren Yorgancılar, kayyum için üzerinde çalışılan yeni düzenlemeyi buna örnek olarak gösterdi. Şirketlere kayyum atanması konusunda Adalet Komisyonu’nda yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldığını aktaran Ender Yorgancılar, “Şirketlere kayyum atanması hususu oldukça iyi değerlendirilmesi gereken noktaları içeriyor. Özellikle de, şirketlerin ortaklık payları veya menkul kıymetlerin idare yetkilerinin de kayyuma devredilmesine ilişkin düzenlemeler çeşitli riskler taşımaktadır. Söz konusu tasarıyla, kayyum tedbirlerinin uygulanacağı suçların kapsamı oldukça genişletilmekte bu da şirketlerin hareket alanını daraltmaktadır” dedi.

Yorgancılar, tasarının önemli soru işaretlerini içerdiğine dikkat çekerek, şu noktalara işaret etti: “Kayyum tarafından yetkilerin orantısız kullanılması sonrasında; geriye getirilmesi mümkün olmayan zararlar nasıl telafi edilecek? Bu durumun ticari hayat üzerindeki etkisi nasıl olacak? Bundan nasıl bir fayda beklenmektedir? Şirketlerin ticari yaşamdaki güvenceleri, özgürlükleri, ticari yaşamın istikrarı, rekabet koşulları tamamen farklı bir yöne gitmeyecek mi? Kayyumlara, görevleri nedeniyle tazminat davası açılamaması orantısız yetki kullanma konusundaki riskleri açıkça ortaya koymuyor mu?”

Kayyum atanmasının üreten ekonomi politikası ile çelişmekle birlikte doğrudan yabancı yatırımcıyı da kaçırtan bir uygulama niteliğinde olduğunu savunan Yorgancılar, “Doğrudan yabancı yatırımların yılın ilk 4 ayında yüzde 45 azaldığını dikkate aldığımızda, iş dünyasının haklı endişelerine kulak verilerek, konu yeniden değerlendirilmelidir” diye konuştu.

Dünya

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)