BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÜretim canlandı, istihdam arttı. İşte o işaret----

Üretim canlandı, istihdam arttı. İşte o işaret

Üretim canlandı, istihdam arttı. İşte o işaret
15 Aralık 2017 - 13:21 www.finansgundem.com

İstihdam Endeksi Kasım ayı verilerine göre yeni iş ilanı sayısındaki artış tüm hızıyla sürerken, özellikle lokomotif sektörlerde yüzde 30’un üzerinde seyreden yükseliş trendi üretimin canlandığına işaret ediyor

Kariyer.net, istihdam piyasasının nabzını tutmak için yaklaşık dokuz yıldır aylık olarak yayınladığı İstihdam Endeksi’nin Kasım 2017 dönemine ait verileri açıklandı. İş günü ortalaması baz alınarak yapılan değerlendirmelere göre; kasım ayında 18.763 adet yeni iş ilanı yayınlandı, ilan sayısında bir önceki yılın aynı ayına oranla %34’lük artış yaşandı.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal: “Lokomotif sektör ve şehirlerde istihdam piyasası canlı”

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, İstihdam Endeksi Kasım ayı verilerini şöyle yorumladı: “İstihdam Endeksi kışa da son derece hareketli girdi. Yılın son çeyreğinin, geçen yıla göre lokomotif sektör ve şehirlerde ciddi artışla kapanacağını görüyoruz. Teknik pozisyonlarda görülen önemli orandaki artış dikkat çekerken, Üretim sektöründeki yüzde 40’lık artış üretimin canlandığının göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Geçen yılın aynı ayına oranla ilan sayısı yüzde 41 artan Bilişim sektörünün de önemini artırdığını görüyoruz. Bu alanda yer alan yazılım uzmanlığında gerçekleşen %50’lik artış oldukça dikkat çekici. Bunun yanı sıra; Turizm, Elektrik-Elektronik, Tekstil ve Otomotiv sektörleri de geçen yıla göre yüzde 30 oranında artış kaydeden sektörler arasında yer alıyor.”

Yazılım Uzmanında dikkat çeken artış

Öne çıkan pozisyonlarda sıralama Kasım ayında da değişmedi. Buna göre bir kez daha ilk sırayı Satış Temsilcisi (8.375 ilan) alırken, bu pozisyonu Mühendis (6.355 ilan) ve Muhasebe Elemanı (2.737 ilan) izledi. Teknisyen pozisyonu için 1.477 ilan, Satış Müdürü için 1.258 ilan, Tekniker için 1.043 ilan yayınlandı. Tüm pozisyonlarda geçen yıla göre genel bir artış gözlenirken bu ayın en dikkat çekici rakamı Yazılım Uzmanından geldi. Bu pozisyonda yayınlanan ilan sayısı geçen yıla göre yüzde 50 arttı. Benzer şekilde Mühendis ve Teknisyen pozisyonunda da yüzde 35’in üzerinde artış yaşandı. Bu da teknik pozisyonlardaki hareketlenmenin artarak devam ettiğini gösteriyor. İnsan Kaynakları Uzmanı ilanlarındaki yüzde 35’lik artış da istihdam piyasasındaki hareketliliğin işareti olarak yorumlanıyor.

İlanlarda başı çeken sektörler

Kasım ayının lider sektörleri arasında Tekstil 6.159 ilanla ilk sırayı alırken, bu sektörü 6.002 ilanla Üretim-Endüstriyel Ürünler, 5.320 ilanla Yapı, 4.955 ilanla Bilişim ve 4.785 ilanla Hizmet sektörleri takip etti. Kasım 2016’ya göre Üretim-Endüstriyel ürünlerde yüzde 40, Turizm sektöründe yüzde 38, Tekstilde yüzde 33, Elektrik-Elektronik sektöründe ise yüzde 32’lik artış kaydedildi.

Antalya ve İzmir’de istihdam piyasası canlı

İller bazında yapılan değerlendirmede, Kasım ayında geçen yıla göre en çok artış yakalayan şehirlerin Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli olduğu görülüyor. Antalya yüzde 42 ile geçen yıla göre en yüksek oranı yakalarken, bu veri, Turizm sektörünün 2016’ya oranla ne kadar canlandığını gösteriyor. Ankara (%36) ve İzmir de yüksek büyüme kaydeden şehirler arasında yer alıyor. Özellikle İzmir’de geçen yıla oranla yüzde 38’lik artış yaşanması, İstanbul’dan bu kente artan göçün piyasayı hareketlendirdiğine işaret ediyor.

“İşin Olsun” piyasanın nabzını tutuyor

Kariyer.net’in iş arayan mavi yaka adaylarla en doğru işi en kısa zamanda buluşturmayı hedeflediği lokasyon bazlı iş arama uygulaması ‘İşin Olsun’un verilerine göre, Kasım ayında en çok başvuru alan mavi yaka pozisyonlar; Sekreter, Garson, Temizlik Görevlisi, Şoför/Sürücü ve Vasıfsız Eleman olarak sıralandı. En çok ilan yayınlanan ilk beş mavi yaka pozisyon ise Garson, Sekreter, Temizlik Görevlisi, Satış Elemanı ve Motorlu Kurye oldu.

Kariyer.net hakkında

1999’dan bu yana Türkiye’nin en büyük istihdam platformu olan Kariyer.net, iş arama ve işe alım süreçlerinde yeni nesil teknolojilerle, iş arayanlarla işverenleri internet ortamında bir araya getiriyor. Kariyer.net’in aday veri tabanında 25 milyonu aşkın özgeçmiş bulunuyor. Kariyer.net üyesi 83 binin üzerinde firma, ihtiyaç duyduğu işgücünü Kariyer.net aracılığıyla arıyor. Kariyer.net, İstanbul Ümraniye ve Yeşilköy ofislerinin yanı sıra Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, İzmir ve Samsun’da bulunan ofisleri ile müşteri ve adaylarına hizmet veriyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)