BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKarşılıksız çekte rekor! 15 milyar TL battı----

Karşılıksız çekte rekor! 15 milyar TL battı

Karşılıksız çekte rekor! 15 milyar TL battı
21 Eylül 2016 - 09:26 www.finansgundem.com

8 ayda ticaret kesimi birbirine 465 milyar liralık kredi açtı. Çek bu kredinin aracısı. Ama 18 milyar lirası karşılıksız çıktı, ardından 2.7 milyar lirası ödendi. Nihayetinde 15.2 milyar lirası battı

Habertürk ekonomi yazarı Abdurrahman Yıldırım bugünkü köşesinde çeklerle batırılan 15.2 milyar liranın hikayesini yazdı. İşte o yazı;

Yılın ilk çeyreğindeki yüzde 4.7 büyümede asgari ücrete yapılan zammın önemli bir etkisi vardı. Nitekim hanehalkı tüketimi ilk çeyrekte yüzde 7.1 arttıktan sonra ikinci çeyrekte yüzde 5.2’ye indi. Büyüme de ikinci çeyrekte yüzde 3.1’e geriledi. Aynı çeyreklerde devletin nihai tüketimi yüzde 10.9 ve yüzde 15.9 artarak büyümeye en güçlü desteği verdiler. Yatırımlar ve ihracatın katkısı çok düşük.

Yurtiçi tüketimin iyi gitmesine karşılık ekonomide ciddi zorluklar yaşanıyor. Çünkü terör tırmandı, beklentiler bozuldu, komşularla ilişkilerden dolayı ihracat sınırlandı. Turizm şimdiye kadarki en zor yılını yaşıyor. Bu zorlukların en çok somutlaştığı alan ödemeler. Vadeler uzadı, ödemeler aksadı.

- Bankaların tahsili gecikmiş alacakları yüzde 3.3 ile küresel kriz sonrasının en yükseğinde ve toplam 53 milyar lirada.

- Ödeme zorluğu çeklerde daha şiddetli yaşanıyor. Çünkü çeklerde karşılıksız çıkma oranı bankacılığın üzerinde ve tutar bazında yüzde 3.9 düzeyinde. Bu yılın 8 aylık döneminde 18 milyar liralık çeke karşılıksız işlemi yapıldı. -Bankalara ibraz edilen toplam çek tutarı da aynı dönemde yüzde 7.8 artışla 465 milyar liraya ulaştı.

- Çek kullanımı artarken, karşılıksız işlemi yapıldıktan sonra ödenen çek tutarı kriz sonrasının en düşük düzeyine, yüzde 15’e indi. Bu oran 2009’da yüzde 50’nin üzerindeyken, 2015’in 8 ayında yüzde 20.1’e indi. Gerileme bu yıl daha da şiddetlendi ve yüzde 21.4 azalmayla 2.7 milyar liraya indi.

- Çek piyasasının nabzını asıl, karşılıksız işlemi ardından yapılan ödemeler yansıtır. Bu kalemin sert bir şekilde düşmesi iki şeye işaret. Bir, işler gerçekten çok kötü gidiyor. İki, karşılıksız çekte hapis cezası olmadığından ve diğer cezai yaptırımlar yetersiz kaldığından, ödeme ahlakı iyice zayıfladı. Görüşümüz, her iki nedenin de ortaya çıkan sonucu etkilediği şeklinde.

- Sonuçta 8 ayda ticaret kesimi birbirine 465 milyar liralık kredi açtı. Çek bu kredinin aracısı. Ama 18 milyar lirası karşılıksız çıktı, ardından 2.7 milyar lirası ödendi. Nihayetinde 15.2 milyar lirası battı. İyi para. Çek konusunda alınan önlemler de bu batağın ardından geldi. Kötüye kullanımda ölçü kaçınca olacağı budur.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ebu azad21 Eylül 2016 12:58

    çek için hapis cezasını kaldıran hükümetin suçudur caydırıcı cezaları kaldıran iktidar değil mi