BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKarşılıksız çek tutarı 6.4 milyar lira----

Karşılıksız çek tutarı 6.4 milyar lira

Karşılıksız çek tutarı 6.4 milyar lira
17 Mayıs 2017 - 05:28 www.finansgundem.com

Bu yılın ilk dört ayında bankalara ibraz edilen çek sayısı 6.3 milyon, tutarı ise 236 milyar lira olarak gerçekleşti. Aynı dönemde karşılığı 6.4 milyar lira olan 170 bin çek 'karşılıksız' işlemi gördü

Bankalara ibraz edilen çek sayısı, bu yılın ilk 4 ayında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 3 azalarak 6,3 milyon adet oldu.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi, nisan ayı çek raporunu yayımladı.

Rapora göre, bu yılın ocak-nisan döneminde, bankalara ibraz edilen çek sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 düşüşle 6,3 milyon adet olarak gerçekleşti. Bu çeklerin parasal tutarı yüzde 11 artışla toplam 236 milyar TL'ye ulaştı.

Aynı dönemde, parasal tutarı 6,4 milyar TL olan 170 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre karşılıksız çeklerin adedinde yüzde 27 ve tutarında yüzde 24 azalış yaşandı. Aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 1 milyar TL tutarındaki 32 bin adet çek daha sonra ödendi.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen toplam çeklere oranı tutar olarak geçen yılın aynı dönemine göre 1,3 puan azalarak yüzde 2,7 seviyesinde gerçekleşti. Karşılıksız çek adedi ise geçen yıla göre 0,9 puan düşerek yüzde 2,7 oldu.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin il bazında dağılımı

Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı ve adedinin en fazla olduğu 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa olarak gerçekleşti. Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu iller ise yüzde 10,8 ile Uşak, yüzde 9,9 ile Iğdır, yüzde 8,3 ile Ağrı, yüzde 6,8 ile Kırklareli ve yüzde 6,7 ile Ardahan oldu.

Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 1,5 ile Sinop, yüzde 1,6 ile Karabük ve yüzde 1,7 ile Kastamonu olarak kayıtlara geçti.

Adet olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla yüzde 6,1 ile Iğdır, yüzde 6 ile Ağrı, yüzde 4,1 ile Mardin ve Bitlis, yüzde 4 ile Şanlıurfa oldu. Adet olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 1,5 ile Aksaray, yüzde 1,7 ile Sinop ve Isparta şeklinde sıralandı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)