BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKamu e-ihalelerinde parasal limit kalkıyor----

Kamu e-ihalelerinde parasal limit kalkıyor

Kamu e-ihalelerinde parasal limit kalkıyor
06 Aralık 2018 - 11:57 www.finansgundem.com

Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hamdi Güleç, kamuda e-ihaleyle yapılabilecek alımlarda parasal limitin 2 Ocak 2019'da tamamen kalkacağını açıkladı.

Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hamdi Güleç, Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı'nda  yer alan "e-ihalenin yaygınlaştırılması, bu süreçlerde bürokrasinin azaltılması,  iş ve işlem maliyetlerinin düşürülmesi, zaman ve kaynak tasarrufunun yapılması"   hedefi doğrultusunda yürüttükleri çalışmaları anlattı.

e-İhalenin kamu satın alma işlemlerinin daha etkin, daha verimli ve  kaynakların amacına uygun biçimde kullanılması ilkelerinin sağlanmasında önemli  bir araç olduğuna işaret eden Güleç, 19 Haziran'da yapılan düzenlemelerle kamu  ihalelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek  kuruluşlarının veri tabanlarında bulunan ve elektronik ortamda temin veya teyit  edilebilen bilgi ve belgelerin kağıt ortamında sunulması zorunluluğunun  kaldırıldığını söyledi. 

İhalelerde teklif hazırlama maliyetleri düşürüldü

Güleç, düzenleme sayesinde, her bir teklif için bin lirayı bulan  teklif hazırlama maliyetlerinde önemli oranda düşüş sağlandığını ve özellikle  küçük işletmelerin ihalelere katılımının kolaylaştığını bildirdi.

Bu yıl e-ihale yapılabilecek alımların  parasal limitinin 250 bin  liradan 8 milyon liraya  yükseltildiğini anımsatan Güleç, ağustosta başlattıkları  çalışmalar sonucu 5 bin kamu görevlisine e-ihale  eğitimi verdiklerini aktardı.  Güleç, eğitimler sonrası idarelerin e-ihaleyi kullanımında yüzde 200 artış  sağlandığını dile getirdi.

e-Eksiltme ile ihalelerde tasarruf

Kamu alımları alanında bu yıl yeni bir uygulama olarak "elektronik  eksiltme" yönteminin hayata geçirildiğine dikkati çeken Güleç, "e-Eksiltme,  ihaleye teklif veren isteklilerin elektronik ortamda fiyatlarını eksiltmek  suretiyle yeniden yarışabilmelerine imkan tanıyan bir sistem. 1 Kasım  itibarıyla   devreye alınan uygulamaya idarelerin ilgisi oldukça yüksek. Geride kalan 1 aylık  süreçte bin 300 kısım ihalede e-eksiltme yapılacağı ilan edildi. e-Eksiltmenin  ihalelerde rekabeti olumlu yönde etkileyerek, kamu alımlarının daha ekonomik  gerçekleştirilmesine katkı sağlaması ve tasarrufu artırması öngörülüyor."   diye  konuştu.

2019’da yenilikçi uygulamalar devreye alınacak

Güleç, e-ihalenin daha da yaygınlaştırılması için kamu alımlarında  parasal limitlerin kaldırılacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kamuda e-ihaleyle yapılabilecek alımlarda parasal limitin 2 Ocak  2019'da tamamen kalkmasıyla satın alma maliyetlerinde yüzde 15 tasarruf  sağlanacak. Yıllık 50 milyon liralık belge maliyetleri de ortadan kalkacak. Kamu  İhale Kanunu'na göre yapılan yıllık 90 bin ihalenin yüzde 90'ı elektronik ortamda  yapılabilecek. Bu dönüşüm, ihale süreçlerindeki iş ve işlemlerde önemli oranda  zaman ve kaynak tasarrufu yapılmasının önünü açacak. Limitlerin kalkmasının ihale  süreçlerinde bürokrasiyi azaltma, iş ve işlem maliyetlerini düşürme, ihalelerde  rekabeti ve şeffaflığı artırma gibi önemli katkılar sağlaması bekleniyor"

Haziran 2019'a kadar belirli bir tutarın altında kalan alımlar için  e-ihale zorunluluğu getirileceğini belirten Güleç, ihale sisteminde alım  yöntemlerinin çeşitlendirilmesi ve alım süreçlerinde elektronik araçların  kullanımının yaygınlaştırılması kapsamında adımlar atılacağını bildirdi. 

Güleç, şunları kaydetti:

"Ölçek ekonomisinden yararlanmak amacıyla ortak ve toplu alımın  yaygınlaştırılması, piyasadaki hazır malların hızlı ve ekonomik tedariki amacıyla  mal alımlarında dinamik alım sisteminin kurulması, aynı tipteki ihalelerde işlem  maliyetlerinin azaltılması amacıyla yapım işlerinde yeterlik sisteminin kurulması  gibi uluslararası uygulamalarda da karşılığı olan birçok konudaki çalışmalar  devam ediyor. Bilişim teknolojilerinin getirdiği kolaylıkları ihale sistemine  dahil edecek bu projelerin 2019 yılı içinde sonuçlandırılması hedefleniyor"

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)