BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKamil Başaran ‘bağlantı elemanları’ mucizesini anlattı----

Kamil Başaran ‘bağlantı elemanları’ mucizesini anlattı

Kamil Başaran ‘bağlantı elemanları’ mucizesini anlattı
23 Şubat 2018 - 15:11 www.finansgundem.com

Norm Holding CEO’su Başaran, şirketi, sektörü ve bağlantı elemanlarının hayati rolünü anlattı.

Uzun yıllar Tofaş CEO’luğu görevini yürüten Türk otomotiv sektörünün duayen ismi Kamil Başaran ile CEO olarak atandığı bağlantı elemanları endüstrisinin önemli şirketi Norm Holding’i, hedeflerini, bağlantı elemanları sektörünü ve bağlantı elemanlarının hayatımızdaki “hayati” yerini konuştuk. Tecrübeli ve bilgili isimden dünya sanayisi yeni bir evreye girerken dijital dönüşüm ve endüstri 4.0 hakkında görüşlerini alma fırsatı da yakaladık. Kamil Başaran “Küçük bir Atölyeden Dünya Markası Bir Holding’e Yolculuk” olarak tek cümleyle özetlediği Norm Holding’in çalışmalarını ve başarı faktörlerini yazarımız Fatih Çil’e anlattı.

“BAĞLANTI ELEMANLARI KRİTİK ÖNEME SAHİPTİR”                                         

-Bizler genelde bazı önemsiz konulara “civatadan” konular der geçeriz. Burada yanlış bir kullanım olduğu açık. Cıvata, somun ve bağlantı elemanları hayatımızın her yerinde ve önemsiz değil nerdeyse hayati bir yer tutuyor. Bağlantı elemanlarını görünmez ama hayati katkı sağlayan ürünler olarak tanımlayabilir miyiz?

-Bağlantı elemanları dediğiniz gibi hayatımızın her alanında yer alan en hayati parçaların başında gelir. Havacılıktan, otomotive, gemi inşaattan, basit makinelere kadar neredeyse tüm araç ve gereçlerin montaj aşamalarında bağlantı elemanları kullanılır. Firmamızın en aktif olarak yer aldığı otomotiv sektöründe bir binek araç incelendiğinde ortalama 1500 ile 1800 arasında bağlantı elemanı bulunmaktadır. Bu veriden de anlaşılacağı üzere bağlantı elemanları araç komponentlerinin bir araya getirilmesinde kritik öneme sahiptir. Bu elemanlar ne kadar sağlam ve güçlü olursa eşgüdümlü çalışan parçalar o denli verimli çalışır. Bu bağlamda hemen hemen her sektörde bağlantı elemanları vazgeçilemez bir öneme sahiptir.

- Ürünlerinizin kullanıldığı sektörler ve sanayiler neler?

-Başta otomotiv ve beyaz eşya olmak üzere, mobilyadan, inşaat, tarım makinaları ve yenilenebilir enerjiye kadar birçok alan ve sektörde faaliyet gösteriyoruz.

-Siz otomotiv endüstrisinde uzun zaman hizmet verdiniz. Bu sektörde bağlantı  elemanlarının önemini kısaca anlatabilir misiniz? Zira bu küçük bir somun hatası milyarlarca dolarlık geri çağrılmalara neden olabiliyor?

-Otomobilin temel bileşenlerinden; güç aktarma organları, süspansiyon sistemleri, şasi, koltuk, ayna, direksiyon ve daha pek çok noktada bağlantı elemanları kullanılır. Tüm bu farklı bileşenler göz önünde bulundurulur ise bağlantı elemanları olmaksızın otomobilin son kullanıcıya hazır hale getirilmesi mümkün değildir. Bir otomobil birçok farklı bileşenden oluşmakta ve bu bileşenlerin oluşması için kullanılan parçaların yüzde 90’ı bağlantı elemanları ile montaj edilmektedir. Bu bağlamda kullanım alanları incelenerek fiziksel ve kimyasal sınır koşulları belirlenmeli, montaj noktasına etkiyen statik ve dinamik yükler değerlendirilerek uygun bağlantı elemanı belirlenmelidir.

Görüleceği üzere bağlantı elemanları mühendislik hesaplamaları sonucunda tasarlanması ve üretilmesi gereken kritik bir emniyet parçasıdır. Firmamızın gerek Ar-Ge merkezinde yaptığı çalışmalar gerekse de uygulama alanlarında elde ettiği yoğun tecrübeler ile müşterilerine bu konularda desteğini sürdürmektedir. Bağlantı elemanları fiziksel olarak küçük olsalar da, işlevsellik anlamında etkin rol oynadığı açıktır.   

AR-GE’NİN BÜYÜK ÖNEMİ

-Ar-ge çok önemli zira yeni bağlantı elamanlarında yeni hammaddeler ve tasarımlar başta havacılık olmak üzere kullanılmaya başladı.

-Günümüz koşullarında küresel piyasada rekabetçi olabilmenin yolu, endüstriyel dönüşümü yakalamaktan ve katma değerli üretimden geçiyor. Biz de bu bilinçle Ar-Ge faaliyetlerine büyük önem veriyoruz. Holding şirketlerimizden Norm Cıvata 2000’li yılların başından itibaren başlamış olduğu Ar-Ge çalışmalarına 2011 yılında T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından almış olduğu Ar-Ge merkezi ünvanı ile hız vermiştir. Yaptığımız çalışmalar neticesinde 8 adet patent, 4 adet faydalı model aldık. Bununla birlikte Norm Cıvata Ar-Ge merkezimiz Norm Somun bünyesinde yer alan tasarım merkezimiz ile işbirliği halinde yeni ürün tasarım projeleri hazırlamakta, katma değerli yeni ürünlerle firmamız ürün gamını genişletmektedir. Son olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ArGe Merkezleri Performans Endeks çalışmasına göre Metal Ürünler Kategorisinde 2016 yılı Türkiye Ar-Ge birinciliğini ödülünü üst üste ikinci kez alarak başarılarımızı taçlandırmış olduk. 2018’de de Ar-Ge faaliyetlerimizi artırarak sürdürmekte kararlıyız.

-Endüstri 4.0 ve dijitalleşme kaliteli üretim ve hizmet noktasında ön plana çıkıyor; rekabetin doğasını değiştiriyor. Endüstri 4.0 ve dijitalleşmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Endüstri 4.0, nesnelerin interneti yani birbiriyle konuşan makineler, insansız fabrikalar yeni sanayi üretiminin şifrelerini bize veriyor. Tüm dünyanın yol aldığı bu yeni üretim düzeni ve anlayışı bizim gibi dünya piyasasının gündeminde olan bir konu. Endüstri 4.0 ve dijitalleşme Ar-Ge ile bütünleşik yürüyen ve ciddi altyapı dönüşümünü beraberine getiren bir devrim. Norm Holding Endüstri 4.0 dönüşümünü bünyesinde tamamladığı ve planladığı çalışmalar ile yakından takip etmektedir. Hali hazırda bu konuda çalışan holding firmalarından NRM Makina, imalat sektöründe faaliyet gösteren firmalar için robotik otomasyon sistemleri üretebilen bir teknoloji şirketi. Ulusal ve uluslararası sanayi sektörünün ihtiyacı olan, üretim ve imalat ile paralel olarak artan otomasyon kontrol sistemleri, ihtiyaç duyulan robot uygulamaları, görüntü işleme ve ölçüm ekipmanları, bire bir ürün kontrol sistemleri, hidrolik ve pnömatik kontrol üniteleri, montaj aparat ve makine uygulamaları gibi konular bu şirketimizin başlıca çalışma alanları arasındadır. Odaklandığımız kalite esasına göre tam ve yarım otomatik sistem tasarımlarımız, günümüz teknolojisinin esnek, fonksiyonel ve tekrarlanabilir özelliklerine sahip yüksek hassasiyetli çözümlerimizle tüm sanayiye hizmet sunuyoruz.

Ayrıca dijitalleşme konusunda oldukça önemli atılımlarımız mevcut. 2017 sonunda dijital dönüşüm yolculuğunda stratejik çözüm ortağı olarak Itelligence grup ile çalışma kararı aldık. Hizmet verdiğimiz müşterilerimiz arasında Ford, Volkswagen Group, AUDI, Porsche, Tesla, Jaguar, Land Rover, Fiat, Renault, Toyota, Volvo, Scania, PSA gibi otomotiv sektörünün önemli markaları bulunmaktadır. Özellikle orijinal ekipman üreten global bir oyuncu olarak bu projeyi önemsiyoruz. Kusursuz tedarik zinciri yönetimi anlayışını benimsediğimiz bu yolculukta Salihli, İzmir, Almanya ve Fransa’da bulunan üretim ve satış şirketlerimizde hedeflediğimiz entegre platformu SAP IBP ile oluşturmuş olacağız. Dış müşterilerimiz kadar değerli olan iç müşterilerimiz yani çalışanlarımız da entegre sistemin bir parçası olarak dijital insan kaynakları platformu “SuccessFactors” kullanarak iş yapış şekillerinde olmazsa olmaz değişiklikleri benimseyecekler. Sadece ofis çalışanlarını değil operatör arkadaşlarımızı da bu sürece dahil ettik. Kurumsallaşma ve yeniden yapılanma sürecinin en önemli öğesi insan faktörünü dijitalleşme süresinde göz ardı edemezdik. Norm Holding’in geleceğini inşaa edecek strateji haritasında yer alan tüm süreçleri dönüştürecek SAP projelerini çalışanlarımız ile birlikte inşaa edeceğiz.

NORM HOLDİNG HAKKINDA

Norm Grubu 2017 sonunda Norm Holding çatısı altında birleşti. Norm’un 1973 yılında İzmir Bornova’da küçük bir atölyede başlayan yolculuğu, bugün İzmir ve Manisa/Salihli’de 9 ayrı üretim tesisi ve 5 farklı pazarlama şirketi ile faaliyetlerini sürdüren, alanında dünya markası bir holding olarak devam ediyor. İki binin üzerinde çalışanı ve bünyesindeki sektör lideri şirketleri ile Türkiye’de üretim ve satış olarak bağlantı elemanları piyasasının lideri durumundadır. Norm Holding’in lokomotif şirketi Norm Cıvata, son 10 yılda üretimini 4 kat artırarak “Türkiye’de en hızlı üretim artışı ve büyümeyi sağlayan” ilk on firma arasında yer alırken, aynı şekilde şirket bünyesinde önemli bir yere sahip Standart Cıvata yurt içinde toplam 25 satış temsilcisi ve 160 personeliyle aktif olarak çalışan, ithalat ve ihracatta sektörün lideri olup, cıvata, somun, imbus, matkap uçlu vida, sunta vidası, gijon, düz ve yaylı rondela, dübel ve inox bağlantı elemanları imalatıyla pek çok sektöre hizmet veriyor. Norm Cıvata, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı Türkiye’nin “İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” 2016 yılı listesinde bir önceki yıla göre sıralamada konumunu yükseltti. Norm Cıvata geçen yıl 230. Sıradan girdiği listede bu sene 13 basamak yükselerek 217. Sıraya çıktı.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • htp://www.Leanfact.com Yalın Danışmanlık14 Nisan 2020 11:45

    Mahmut Bey,Yalın Düşünce ile birlikte harmanladığımız üretim teknolojileri ve Endüstri 4.0 bizi geleceğe taşıyacaktır.Leanfact