BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemJaponlar Türkiye'de şirket bakıyor----

Japonlar Türkiye'de şirket bakıyor

Japonlar Türkiye'de şirket bakıyor
25 Şubat 2017 - 16:13 www.finansgundem.com

TYDTA Başkanı Ermut, Japonların Türkiye'de satın alma ve birleşmeleri takip ettiğini söyledi

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, Japon firmalarının Türkiye'de satın alma ve birleşme yatırımlarını yakından takip ettiğini belirterek, "Japon yatırımcılar açısından Türkiye'nin vazgeçilmez bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. Zaten Japon firmaları mega projelerde mutlaka konsorsiyumlarda yer alıyorlar. Japon firmalarının Türkiye ilgisinin artarak devam edeceği kanaatindeyim." dedi.

TYDTA'nın 24 Şubat'ta Tokyo'da yaptığı ve 27 Şubat'ta da Osaka'da düzenleyeceği yatırım seminerlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ermut, özellikle 2010'dan sonra Japonya'ya ağırlık vermeye başladıklarını ve Japon yatırımcıların Türkiye'ye ilgisi açısından bu dönemden sonra ciddi gelişmeler kaydettiğini anlattı.

Ermut, kendilerinin de bu doğrultuda çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını ve Japon bankası Mizuho, Japon Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO) danışmanlık firması Pragma ve hukuk firması Baker McKenzie gibi çözüm ortaklarıyla Japonya'da yatırımcı seminerleri düzenlediklerini aktardı.

'Türk firmalarla da ilerlemek istiyorlar'

Tokyo'da 24 Şubat'ta düzenledikleri toplantıda 200'ün üzerinde Japon yatırımcısına Türkiye'deki satın alma ve birleşmeler ile yatırım ortamını anlattıklarını söyleyen Ermut, "Toplantılarımızı satın alma ve birleşme başlığı ile yapmamızın sebebi de Japon firmaların bu noktadaki ilgisinin çok yoğun olması. Japon firmaların hepsi neredeyse global olarak rekabet edecek konumdalar ama Japon pazarı artık tıkanmış durumda. O yüzden, global düzeyde rekabetçi olabilmek adına dünyanın çeşitli bölgelerinde genişleme ve faaliyet alanları bulmak zorundalar. Bunun da bir kısmını potansiyel gördükleri firmalara yatırım yaparak, satın alma ve birleşmeler ile üçüncü ülkelerdeki pazarlara hitap edebilmek için yapıyorlar. Aynı şekilde Türk firmalarla da ilerlemek istiyorlar. Son dönemde gıda, teknoloji, bilişim sektörlerinde, makine ve sağlık alanlarında satın alma ve birleşmeler gerçekleşti Japon firmalarla." bilgisini paylaştı.

Japonlar, Türkiye'yi Batı medyasından takip ediyor

Ermut, toplantıda bir şekilde Türkiye'de yatırım yapmış çözüm ortaklarının başarı hikayelerini Japonca anlattıklarını ve bu anlatımların Japonya'daki yatırımcılar açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.

"Çözüm ortaklarımız Baker McKenzie ve Pragma'nın her ikisi de 15 Temmuz sonrası boş otururuz diye beklerken tam tersine işlerinin arttığını söylediler" diyen Ermut, Japon yatırımcıları Türkiye'yi Batı medyası üzerinden takip ettiğine ve bu şekilde de çok olumlu bir algılarının oluşmadığına dikkati çekti.

'JCR'nin Türkiye not pozitif'

Japon yatırımcılardan ciddi bir ilginin başlayacağını ve önümüzdeki dönemde de devam edeceğini düşündüğünü söyleyen Ermut, Türkiye ve Japon ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı özelliklere sahip olduğunu dile getirdi.

Ermut, Japon firmalarının karar verme süreçlerinin biraz uzun olduğunu belirterek, "Japon yatırımcılar açısından Türkiye'nin vazgeçilmez bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. Zaten Japon firmaları mega projelerde mutlaka konsorsiyumlarda yer alıyorlar. Japon firmalarının Türkiye ilgisinin artarak devam edeceği kanaatindeyim. Japon kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye ile ilgili notu hala 'yatırım yapılabilir düzeyde pozitif'. Bu kuruluşun Türkiye ile ilgili notu da Batılı kuruluşlara göre Japon ekonomisinin daha rasyonel olduğunu gösteriyor. Tek dezavantajları karar verme süreçleri yavaş ve güvenlik algıları fazla ama Türkiye'ye geldikleri veya Türkiye'deki vatandaşlarını aradıkları zaman Türkiye ile ilgili doğru bilgiler alabileceklerinin altını çizdik." değerlendirmesinde bulundu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)