BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİtalya'da sorun büyük----

İtalya'da sorun büyük

İtalya'da sorun büyük
18 Mayıs 2017 - 07:45 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, AB'nin sorunlu ülkesi İtalya'nın ekonomik göstergelerini değerlendirdi. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Avrupa Birliği'nin en sorunlu ülkesi bugün belki de Yunanistan değil, İtalya! İtalya, Avrupa’nın üçüncü büyük ülkesi. Üstelik İtalya, sanayi sektörü de oldukça kuvvetli bir ülke idi. Ama büyüyemiyordu, 2017'ye girilirken reel büyümesi yüzde 1'in biraz altında idi.

İtalya nerede ise 61 milyon kişilik nüfusu olan, oldukça büyük bir ülke. Enflasyonu da oldukça düşük, Nisan 2017'de yüzde 1.8 kadardı. Ama işsizlik ise yüzde 12'ye dayanmış durumda. İtalya’nın nerede ise 50 milyar dolar veya GSYİH oranı olarak yüzde 2.4 kadar dış denge fazlası var. Ama İtalya’nın toplam dış borcu toplam üretiminin 1.3 misli, yani çok yüksek. Bütçe açığı ise şimdilerde küçük, yüzde eksi 2.3 kadar. Bankalarının mali durumunu ise sormayın, çünkü oldukça kötü!

Ancak bazı istatikleri ise çok çok kötü. 2009'dan bu yana İtalya’nın GSYİH sayısı yüzde 7 küçülmüş. Harcanabilir geliri ise GDP oranı olarak yüzde 9 düşmüş. Sanayi üretimi ise GSYİH oranı olarak yüzde 20 kadar azalmış. En büyük kent Roma ise 3.7 milyon nüfusa sahip ama finansal gözlükle bakılırsa en önemli kent olan 3.1 milyon nüfuslu ikinci büyük kent Milano’nun hisse senedi piyasası da, 2007'deki zirvenin yarısının altına inmiş.

Bugün toplam GDP sayısı 2.2 trilyon dolar kadar. Reel büyüme oranı ise yüzde 0.8 kadar, yani çok zayıf. Kişi başına geliri ise aslında küçük değil, 2016 verileriyle 36.300 dolar kadar.

İtalya’ya 22 Şubat 2014'te PD partisinin başındaki Matteo Renzi’ye Hükümeti teslim etmişti. Ama Renzi’nin reform programı kabul edilmeyince de 12 Aralık 2016'da Renzi istifa etti, fakat bugünlerde yeniden işbaşına geldi. Renzi’nin karşısında aslında bugünün verilerine göre, Renzi’den daha büyük destekçisi olan 'Beş Yıldız' Hareketi var. Son altı ayda Hollanda ve de mesela Avusturya gibi ülkeler popülist partilere oy vermediler, Hükümeti teslim etmediler. Ama İtalya’da 2009'da İtalyan komedyen Beppe Grillo tarafından kurulmuş Beş Yıldız grubu, önümüzdeki 12 ay içinde yapılması gereken seçimlerde, bugünkü anketlere göre İtalya siyasetinde bugün en güçlü ve popüler grup. Desteği toplam seçmenlerin yüzde 32 kadarı. Renzi’nin orta-sol yaklaşımdaki PD partisi ise azınlıkta, desteği de sadece yüzde 26 kadar. Yani anti AB ve euro sistemi karşıtı Beş Yıldız, bugünkü verilerle seçimi kazanacak. Hollanda ve Fransa’da ABD’den çıkış temsilcileri kazanamadılar ama bugün verileri ile Avrupa’dan çıkış arzusu İtalya’da kazanabilecek durumda. Euro para birimini destekleyen İtalyan vatandaşı sayısı sadece yüzde 50 civarında. İtalya’da sanayi üretiminin nerede ise tamamen çökmüş olması, İtalya’da radikallerin kazanmasının yolunu açacak en güçlü faktör. İtalya AB’den ve euro sisteminden çıkarsa da Avrupa Birliği gerçekten tarihe karışır diye düşünülüyor.

Makul İtalyan vatandaşları ise Renzi’nin PD partisi ile Beş Yıldız tayfasının kafa kafaya olacağını düşünüyorlar, sonuç belli olmaz diyorlar. Seçime daha bir yıl var ve çok şeyler olabilir. İtalya her zaman her tür sürprizi çıkartabilecek bir toplumdur!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)