BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİtalya referandumu Yapı Kredi hissesini nasıl etkiler?----

İtalya referandumu Yapı Kredi hissesini nasıl etkiler?

İtalya referandumu Yapı Kredi hissesini nasıl etkiler?
05 Aralık 2016 - 09:48 www.finansgundem.com

İş Yatırım sabah raporunda İtalya'daki referandumu ve piyasalardaki gelişmeleri değerlendirdi

Brexit oylaması ve ABD seçimlerinin ardından İtalya referandumunda da piyasaların korktuğu başına geldi. Dün anayasa değişiklikleri ile ilgili referandumda Hayır çıkması halinde daha önce istifa edeceğini açıklayan İtalya Başbakanı Renzi, oylamanın sonuçlanmasının ardından bu sabaha karşı söylediğini yaparak istifa edeceğini açıkladı. İtalya’da 2 hafta önce seçim yasaklarının açıklanmasından önce en son yapılan ankete göre Hayır oyları öndeydi, fakat seçmenlerin 1/5’ine yakını kararsızdı. Dolayısıyla, piyasalar bu sonuca kısmen hazırlıklı olsa da, kararsızların yüksek olması bir umuttu. Nitekim, son haftalarda, İtalyan bonoları ile Alman bono getirileri arasındaki fark açılırken, İtalyan borsasında özelikle bankacılık hisselerinde satışlar arttı. Bundan sonrası kısa vadede İtalya Cumhurbaşkanına bağlı olacak. Ancak erken secime doğru gidiş ve AB karşıtı 5 Yıldız’ın iktidar ihtimali piyasaları rahatsız edecektir. Bu ihtimalin artması Euro/dolar paritesi üzerinde baskı kuracak. Haberin ardından parite 1.05’e kadar geriledi fakat şu anda 1.055 den işlem görüyor. Gözler açılışta 5 milyar Euro tutarında sermaye artış sürecinin ortasında olan İtalyan bankası Monte Monte dei Paschi di Siena’nın ve İtalyan bonolarının performansında olacak. Son günlerde İtalyan 10 yıllıkları ile Alman 10 yıllık bonoları arasındaki fark 24 baz puan daralarak 162 baz puana gerilemişti. Perşembe günü yapılacak toplantıda Avrupa Merkez Bankası’nın açıklamaları da önem kazanıyor. Varlık alım programının uzatılması piyasalara bir miktar destek verebilir.

Avrupa kaynaklı politik belirsizlikler TL varlıklar üzerinde ilave bir şok unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Cuma akşamı yapılan EKK toplantısında alınan kararların detayları henüz açıklanmadı. Basında yer alan haberlere göre kararların Maliye, Hazine bürokrasisi, SPK ve BDDK tarafından gerekli teknik düzenlemeler çalışıldıktan sonra Perşembe günü açıklanması bekleniyor. Yine basındaki haberlere göre alınacak önlemeler arasında, istihdama yönelik teşvikler, KOBİ’lere düşük faizli kredi, büyük firmaların döviz borcu yönetiminde Merkez Bankası üzerinden katkı sağlanması, AB ile ilişkilerde öngörülebilirlik, Merkez Bankası bağımsızlığının vurgulanması yer alıyor.

Referandum o hissede baskı yaratabilir

Bugün açıklanacak Kasım ayı TUFE rakamı için beklentimiz %1.03, piyasa beklentisinin %0.8 üzerinde. BIST’in gelişmekte olan ülke endekslerindeki kayıpları takip ederek %0.5 civarında kayıpla açılmasını bekliyoruz. Gözler İtalya ile ilgi gelişmelerde ve dolar endeksinin seyrinde olacak. İtalyan bankalarında olası sert satışlar Yapı Kredi Bankası hisselerinde baskı yaratabilir. Öte yandan bu sabah Çin’de vadeli piyasalarda demir cevheri ve çelikte gözlenen yükselişler BIST’deki çelik hisselerine de olumlu yansıyabilir.

İş Yatırım

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)