BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-Magazinİsveç'ten çocuk yaşta evliliğe engel----

İsveç'ten çocuk yaşta evliliğe engel

İsveç'ten çocuk yaşta evliliğe engel
19 Kasım 2018 - 17:12 www.finansgundem.com

İsveç çocuk yaşta evliliğin önüne geçmeyi amaçlayan yasa tasarısını oylayacak

İsveç çarşamba günü çocuk yaşta evliliğin önüne geçmeyi amaçlayan yasa tasarısını oylayacak. Tasarının onaylanması halinde mevcut yasalar ile 18 olarak belirlenen evlenme yaşının yükseltilmesi söz konusu.

Yasa tasarısı, 2015'ten beri Avrupa'ya gelen bir milyondan fazla göçmenin entegrasyonunda karşılaşılan güçlüklerin bir yansıması olarak görülüyor.

Çocuk yaşta evlilik çoğunlukla kız çocuklarını etkiliyor ve onların eğitimine devam edememe, yoksulluk içinde yaşama, aile içi şiddet mağduru olma riskini artırıyor.

Avrupa genelinde çocuk yaşta evlenen sığınmacı ve mültecilerin sayısı ise bilinmiyor. Hak savunucuları birçok kayıt dışı evliliğin olduğunu ileri sürüyor.

Avrupa'da çocuk yaşta evliliği yasaklayan ülkelerin sayısı artıyor

Çoğu Avrupa ülkesi, ebeveyn izni ya da bir adli veya resmi makamın onayı olması halinde hala 18 yaş altı evliliğe izin vermekte. Ancak son üç yılda Hollanda, Danimarka ve Norveç, çocuk evliliğini yasa dışı ilan etti ve yasalarını yurt dışında evlenen genç yabancı uyrukluların evliliklerini de kapsayacak şekilde genişletti. Buna ek olarak bir İngiliz milletvekili, İngiltere ve Galler'de 18 yaşından küçük bireylerin evlenmesini yasaklamaya yönelik bir yasa tasarısı sundu.

İsveç Göçmen Dairesi, 2016 yılında sığınma başvurusunda evli olduğunu belirten 132 çocuk tespit edildiğini, ancak bu sayının muhtemelen daha fazla olduğunu bildirdi. Aynı yıl Almanya'da bin 400'den fazla reşit olmayan yabancı çocuk evli olarak kaydedildi.

Almanya 2017 yılında 18 yaş altı tüm evlilikleri yasakladı ve reşit olmayan evli yabancıların sayısı resmi olarak 300'ün altına düştü. Ancak kadın hakları örgütü Terre Des Femmes, gerçek sayının çok daha yüksek olduğunu ileri sürüyor.

ABD'nin çocuk gelinleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde de benzer bir durum mevcut. Ülkede sadece birkaç eyalette çocuk evliliklerine karşı önleyici ve cezai yaptırımlar var. Eyaletlerin çoğunluğunda yaş sınırı 18. Birçok eyalette ailenin rızası çocukların evlenmesi için istisnai durum oluşturuyor. Ancak Delaware bu sene 18 yaş altı bir birey için istisna olmaksızın evlenmeyi yasaklayan ilk eyalet oldu.

'Müslümanlara karşı ayrımcılık'

Diğer yandan evlilik yaşının yükseltilmesine karşı çıkanlar ve din, kültür gibi bazı durumların göz önünde bulundurulması gerektiğini savunanlar da var.

İngiliz imam Ajmal Masroor evlenmek isteyen kişilerin mutlu olması ve evlilik isteğinin karşılıklı rızaya dayanması durumunda bunun engellenmesinin saçma olduğunu söylüyor ve genç bir bireyin cinsel ilişkiye girmeyi seçebilecek yetişkinlikte olduğunu, ancak evlenmeye karar veremeyecek yaşta olduğunu savunan Avrupa ülkelerini iki yüzlülükle suçluyor. Masroor İslam dinine uygun yaşayanların evlenmeden önce cinsel ilişkiye giremeyeceğini, aile kuramayacağını ve bu nedenle evlilik yaşının yükseltilmesine ilişkin herhangi bir kararnamenin Müslümanlara karşı ayırımcılık olacağını ifade etti. (Euronews)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)