BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİşte Zarrab'ın yaptığı para transferleri----

İşte Zarrab'ın yaptığı para transferleri

İşte Zarrab'ın yaptığı para transferleri
01 Aralık 2016 - 08:55 www.finansgundem.com

Reza Zarrab’ın önümüzdeki ay başlaması planlanan jürili yargılaması, dün sürpriz biçimde 9 ay ertelendi

NEW York’ta yargılanmasına devam edilen İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın (33) daha önce 23 Ocak’ta başlayacağı açıklanan jürili yargılaması, Zarrab’ın talebiyle dün sürpriz biçimde 16 Ekim 2017’ye ertelendi. Savcılığın itirazına rağmen Yargıç Richard Berman’ın kabul ettiği ertelemenin gerekçesi ise New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara’nın mahkemeye 7 Kasım’da sunduğu, Hizbullah bağlantılı terörizm suçlamalarının yer aldığı ek iddianame için savunmanın ihtiyaç duyacağı hazırlık dönemi olarak gösterildi. Dün görülen kritik duruşma, Bharara’nın Zarrab’ı savunan avukatlık firmalarından Kirkland & Ellis’in, Zarrab tarafından mağdur edildiği öne sürülen Bank of America (BoF) ve Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank’ın New York şubesinin de avukatlığını yaptığını ve bu durumun bir çıkar çatışması yarattığını öne sürmesi üzerine gerçekleşti.

PARA TRANSFERLERİ

Duruşmadan önceki ilk sürpriz, Bharara’nın mahkemeye BoF ve Deutsche Bank’ın Zarrab tarafından nasıl kullanıldığını gösteren bilgiler sunmasıyla yaşandı. Buna göre savcılık, Zarrab’ın 2007-2015 arası sadece bu iki bankayı kullanarak, 10 ayrı şirket adına yaklaşık 1.5 milyar dolarlık para transferi yaptığını açıkladı. Bharara, ayrıca Zarrab’ın para transferlerinde kullandığı, şimdiye kadar isimleri gizli tutulan ABDbankalarının da tam listesini verdi: JPMorgan Chase Bank, Citibank, HSBC, Standard Chartered, Banca Intesa, Bank of New York Mellon, Bank of Tokyo-Mitsubishi New York, Commerzbank, UBS ve Wells Fargo.

Reza Zarrab davasına 9 ay erteleme

SEKİZ BANKANIN AVUKATI

İkinci sürpriz, Zarrab’ın 14 kişilik dev savunma ekibinde yer alan dört temyiz avukatının çalıştığı Kirkland & Ellis’in sadece söz konusu 2 banka için değil, savcılığın 12 bankalık listesinde yer alan 6 bankayı daha temsil ettikleri anlaşıldı. Savunma, önce mahkemeye BoF ve Deutsche Bank’ın yaşanabilecek potansiyel çıkar çatışmasının bilincinde olduğunu ve aynı şirkette bu iki bankayı temsil eden avukatlarla Zarrab’ın avukatları arasına bir “bilgi duvarı” çekilmesi kaydıyla bu durumu kabullendiğini belirten resmi mektuplar sundu. Ardından Yargıç Berman, bir tercüman aracılığıyla Zarrab’a yedi ayrı soru sorarak kendisinin de bu durumun farkında olup olmadığını sordu. Zarrab ise bütün sorulara “Evet” diyerek avukatlarının kalması yönünde görüş bildirdi. Yargıç Berman daha sonra savunma ekibinden diğer altı bankadan da benzer mektuplar getirmelerini talep ederek konunun sonuçlanmasını 14 Aralık’a erteledi.

TUTUKLU KALMAYA HAZIR 

Asıl sürpriz duruşmanın sonunda geldi. Zarrab’ın avukatı Benjamin Brafman, savcılığın yeni iddianamesindeki Hizbullah bağlantılı suçlamaları gerekçe gösterip hazırlık yapmak için 23 Ocak’taki jürili yargılamanın 16 Ekim 2017’ye ertelenmesini istedi. Başsavcılık, erteleme talebinin makul olduğunu belirtse de yargılamanın en fazla 4 ay ötelenmesini talep etti. Yargıç Berman ise Zarrab’ın talebini kabul etti. Berman’ın sorması üzerine bu talebi daha sonra Zarrab da onayladı ve o tarihe kadar tutukluluğu devam edeceği halde “güçlü bir savunma” oluşturmak için Ekim 2017 tarihini kabul ettiğini beyan etti. Öte yandan duruşma sırasında, Zarrab’ın avukatları ve başsavcılık arasında müzakerelerin başladığı da ilk kez doğrulandı.

BHARARA GÖREVDE

Duruşmanın ardından Trump Tower’dan gelen bir haber ise duruşmada istediğini almış gözüken Zarrab’ın avukatları için soğuk duş etkisi yarattı. Obama tarafından atandığından görevini teamül gereği bırakması beklenen Bharara, Donald Trump’la yaptığı görüşmenin ardından Trump’ın kendisinden görevde kalmasını istediğini, kendisinin de kabul ettiğini açıkladı.

Hürriyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)