BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİşte Türkiye'de en çok doları seven iller!----

İşte Türkiye'de en çok doları seven iller!

İşte Türkiye'de en çok doları seven iller!
29 Kasım 2016 - 09:28 www.finansgundem.com

Türkiye’de 2016 Eylül sonu itibarıyla vatandaşların banka hesaplarında 80 milyar doları bulunuyor. Mevduata oranla doları en çok seven iller İç Anadolu'da bulunuyor

Hükümetin açıklamalarının ardından sosyal medyada Türk Lirası'na destek için başlatılan doların bozulmasına yönelik kampanya ‘trending topics' yani üzerinde en çok tartışılan konu oldu.
Bozdoları başlığı ile başlayan kampanyanın başarılı olması için kuşkusuz yastık altındaki dolarların yanı sıra bankalardaki döviz tevdiat hesaplarının (DTH) bozulması gerekiyor. 15 Temmuz darbesi sonrası bankalardaki DTH hesaplarından yaklaşık 11 milyar dolar bozulmuş ve darbenin hedeflerinden birisi olan kurun yükselmesini ve piyasanın bozulmasını önleyen önemli bir etken olmuştu.

İLK 5 ŞEHİR AYNI BÖLGEDEN

Türkiye'de 2016 Eylül sonu itibarıyla vatandaşların 80 milyar dolar, şirketler ve bankaların da 93 milyar dolarlık döviz hesapları bulunuyor. Toplam 173 milyar liralık döviz mevduatının tabii ki büyük bölümü İstanbul'da bulunuyor. İstanbul'da 84 milyar dolarlık döviz mevduatı var. Ancak toplam mevduata oranla bakıldığında genel anlamda dövizi özelde ise doları seven illerin milliyetçi muhafazakar yapısı ile bilinen İç Anadolu şehirleri olduğu görülüyor. Türkiye genelinde gerçek kişilerin yani vatandaşların toplam birikimi içinde dövizin miktarı yüzde 36 düzeyinde bulunuyor.

Her 100 liralık birikimin 36 lirası dolar ve Euro cinsinden yapılıyor. Ancak İç Anadolu illeri şaşılacak derecede dövizi seviyor. Birikimlerinin toplamı içinde doları en çok tercih eden il Nevşehir. Bu ilde gerçek kişilerin yani vatandaşların toplam tasarruflarının içinde döviz oranı yüzde 55'i buldu. Tabloda görüldüğü gibi Nevşehirliler 2.1 milyar liralık tasarrufun 1.2 milyar lirasını (yaklaşık 400 milyon dolar) dövizde değerlendiriyor. Arkadan gelen Aksaray'da da birikimlerin yüzde 54'ü döviz cinsinden. Sonraki iller de Yozgat, Kırşehir ve Kayseri.

İZMİR TÜRK LİRASI SEVİYOR

Türkiye'nin en büyük ili olan İstanbul yüzde 44 ile üst sıralarda yer alırken Ankara ise yüzde 33 ile Türkiye ortalamasının da altında yer alıyor. Üçüncü büyük il İzmir'de ise yine ilginç bir rakam var. Çünkü İzmirlilerin birikimlerinin ancak yüzde 27'si dövizde bulunuyor. Dolara değil Türk Lirası'na güvenen illerin ağırlıklı olarak Güneydoğu, Ege ve Trakya'dan olması dikkat çekiyor.

Habertürk/ Rahim Ak

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ozo29 Kasım 2016 17:20

    ulan bide İzmir e gavur dersiniz...

  • sait29 Kasım 2016 15:49

    Millet gayrimenkulden para kazanırken iyiydi,faizden para kazanırken iyiydi.şimdi dolardan para kazanırken kötü mü oluyor? İktisatta bileşik kaplar teorisi vardır.Bir yatırım aracı diğerine göre düşük kalamaz veya yüksek kalamaz.birbirlerine bağlıdır.Dolar ucuz kalmıştı şimdi değerini buluyor.hak yerini buluyor.

  • ankara29 Kasım 2016 10:46

    türkiyede vatandaşa dolar satın denir ankarada dolar toplanır????

  • alp29 Kasım 2016 10:18

    ayıp oluyor anadolu satın satın.

  • Tarık 29 Kasım 2016 09:37

    Hadi bakalım akpli tayfalar bozdurun dolarınızı . Nevşehir,aksaray,kayseri,Yozgat, Kırşehir sizi tatliş muhafazakarlar