BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİşte dolardaki hareketlenmenin 10 nedeni----

İşte dolardaki hareketlenmenin 10 nedeni

İşte dolardaki hareketlenmenin 10 nedeni
25 Mart 2018 - 07:52 www.finansgundem.com

Dolar/TL'nin 4.03 seviyesini görerek yeni tarihi zirveye ulaşmasının ardından, piyasalar tedirgin. Peki doların hareketlenmesinin ardında yatan nedenler ne? Milliyet'ten Zeynep Aktaş yazdı...

Kur oynaklığından kazanç sağlayan oyuncular pozisyon değiştirince dolar zirve yaptı. Bu hareketin sınırlandırılması şart. Aksi takdirde piyasa küresel para oyuncularının spekülasyon riskine açık olacak.

Piyasalarda tansiyon yükseldi. Dolar kuru 4.03 ile yeni bir tarihi zirve yaparken, doların altı para birimine karşı değerini gösteren Dolar Endeksi (DXY) 89,44 ile dip seviyelere yakın bir seyir izliyor. Euro ise 4,9146 seviyesinde bulunuyor.

Dolar Endeksi düşerken dolar/TL’nin zirve üzerine zirve yapması bozulan yabancı algısı ve “carry trade” işlemlerinden kaynaklanıyor. (Carry trade; faizi düşük bir para biriminden borçlanıp, borçlanılan parayı daha yüksek faizli bir para birimine çevirerek faize yatırma işlemi anlamına geliyor.)

Yabancılar için cazip “carry trade” fırsatı sunan TL’de açılan pozisyonların kapatılmaya başlaması sert hareketleri getirdi. Enflasyondaki yüksek seyir, beklentilerin üzerinde açıklanan cari açık ve kredi kuruluşlarının not indirimleri sonrasında yabancı algısındaki bozulma piyasalarda sert dalgalanmayı genişletti. Yüksek faizden yararlanmak için dolar bozarak tahvil alan yatırımcıların yeniden dövize yönelmeleri kurda hareketlenmeye yol açtı.

Yabancı ne yapıyor?

Mart ayının başında yabancı yatırımcılar Türk Lirasındaki uzun pozisyonlarını istikrarlı şekilde artırıyorlardı. Yerel bankaların bilanço dışı Döviz pozisyonları (hedge fonlarının carry trade talebini işaret eden) eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmanmıştı. TL iştahının bu yıl daha güçlü olması bekleniyordu. Ancak açıklanan veriler beklentileri karşılamayınca dolar satarak TL alan yatırımcılar pozisyonlarını kapatmaya başladı. Bu da kurda yeni zirvelerin görülmesini sağladı.

Sıcak paranın riski

Yüksek TL faizi ve hisse senetlerindeki iskonto, yatırımda Türkiye’yi cazip kılsa da sıcak paranın geldiği gibi gitme ihtimali piyasalarda ciddi değer kayıplarını da beraberinde getirebiliyor. Yurtdışı yerleşiklerin Türkiye’deki hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedinden oluşan varlıklarının stok değeri 16 Mart itibarıyla yaklaşık 82 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Bu tutarın 52.1 milyar doları hisse senedinden oluşuyor. Yabancıların DİBS portföylerinin büyüklüğü ise 30 milyar dolar düzeyinde.

23 Şubat haftasında ise yabancıların Türkiye’deki sıcak para pozisyonu 86 milyar dolar seviyesindeydi. Yabancıların 2 Mart haftasında 121 milyon dolar, 9 Mart haftasında da 700 milyon dolar’lık net satış yapmaları kurda artışın başlamasına neden oldu. 16 Mart haftasında 241 milyon dolarlık alım yapan yabancıların yeninden satışa geçmesi dolar kurunu 3,79 seviyesinden 4’lere kadar taşıdı.

Öte yandan borsadaki yabancı payı yüzde 65,54 seviyesinde. Yabancıların borsadaki payı son 10 yılda yüzde 62’nin altına hiç gerilemedi. Ancak 65’ten 62’ye doğru yaşanabilecek bir satış dalgası bile hisse senetlerinde çok büyük değer kayıplarını getirebilir. Bu nedenle yerli kurumsal yatırımcı tabanı genişletilerek sermaye piyasalarındaki sıcak para hareketlerinden kaynaklanabilecek olası bir etki sınırlandırılabilir. Aksi takdirde yatırım fırsatlarını değerlendirmek isteyen küresel para oyuncularının spekülasyon riskine piyasa her zaman açık olacaktır.

Dolardaki hareketin 10 nedeni

- ABD’de faiz artışı beklentilerinin  devam etmesi 

- Donald Trump’ın ABD korumacı söylemini yükseltmesi

- Küresel volatilite endeksindeki yükseliş

- Düşen kredi notları

- OHAL sürecinin devam etmesi

- Enflasyon oranlarının yüksek seyrini koruması

-  Cari işlemler açığının beklentilerin üzerinde gelmesi  

-  Risk priminin yükselmesi 

- Yerli yatırımcıların her fırsatta dolar alımına yönelmesi

- Yabancı algısı ve ‘Carry trade’ işlemleri

(Risk göstergelerindeki normalleşme ise kurdaki tansiyonun düşmesinde sinyal oluşturacaktır.)

Dolar kurunun marjı ne olur?

Son 10 yıllık dolar/TL kurundaki ortalama hareket marjı yüzde 25 seviyelerinde bulunuyor. Ortalama yıllık getiri ise yüzde 13. Buna göre 2017 yılını 3,78 seviyesinden tamamlayan doların hedefi yılsonu için 4,28 olabilir. Yıl içerisindeki en düşük ve en yüksek fark göz önünde bulundurulduğunda dolar/TL’de  yüksek volatilite nedeniyle 4,50’lerin dahi test edilmesi mümkün. Ancak bu seviyelere çıksa dahi kalıcı bir hareket beklenmemeli. Öte yandan yılsonu getirisi ise mevduata paralel bir getiri olacaktır.

Dolar Endeksi nedir?

Dolar Endeksi (DXY), doların Japon yeni, euro, Kanada doları, İngiliz sterlini, İsveç kronu ve İsviçre frangı gibi altı majör para biriminden oluşan döviz sepetine karşı geometrik ortalama yöntemiyle hesaplanan değerini ölçüyor.

Endeks değeri 100’ün altındaysa doların bu 6 para birimine karşı değer kaybettiği, 100’ün üzerindeyse değer kazandığı anlaşılmakta.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş 26 Mart 2018 09:44

    11. neden ,Türkiye savaş taşeronluğuna devam ettiği süreçte doların yükselişi durmaz

  • çobans26 Mart 2018 09:16

    Koyunların çokluğundan

  • SERGEN 25 Mart 2018 13:58

    Ülkemizin ürünleri ne yazıkki satın alınmıyor manisadaki vestelden tv almak yerine herkez güney koredeki samsung firmasının tvsini alıyor vestel turkcel vs cep telefonu yerine california merkezli appledan iphone marka telefon alıyoruz.Kendi ülkemizin mallarını kendimiz almassak soylermisiniz nasıl büyücez

  • Vatandaş25 Mart 2018 18:20

    Bende senin gibi düşünüyorum ama ne yazık ki bizim firmalar da malın arkasında durmuyor satış sonrası yok onu çözemediği sürece de bu böyle devam eder.

  • Tekaüt25 Mart 2018 13:48

    1- Siz olun asla kredi kartı kullanmayın...!2- Marketlere alış verişe gitmeden önce mutlaka liste yapın...!3- Markete gidince listenizin haricinde hiç bir şey ile ucuz diye ilgilenmeyin...!4- Mutlaka mutlaka alacak olduğunuz listede yer alan ürünlerin fiyat araştırması yapın ve sonra alış veriş yapın...!5-Serbest piyasalarda dolar iner de çıkarda bu biz gibi fakir fukarayı ilgilendirmez...! Biz kendi hesabımıza bakalım...!"GÜNÜN SÖZÜ"Yorganınıza göre ayağınızı uzatın...!

  • Mehmet25 Mart 2018 13:35

    Ülkede üretim yok üstüne ne varsa satılıyor

  • salıh25 Mart 2018 13:35

    kardesım bu dolar 15 ay once ocak 2017 de 3900 u gordu zaten.kur dusuk kaldıkca borclanıyoruz.

  • xx25 Mart 2018 11:40

    dolar alıp tl'yi değersizleştirmeye çalışan, yabancıların değirmenine su taşımayın ey Türk yatırımcıları...terör destekçisilerinin ekmeğine yağ sürmeyin.

  • Ilhanpuat 25 Mart 2018 14:31

    Akpli cakal

  • Urla25 Mart 2018 10:13

    Dolarda hareketlenme yok, ani yukselis var. Sorunu yanlis tespit ederseniz, cozumu gelistiremezsiniz

  • Hayri25 Mart 2018 09:36

    Turkiyedeki enflasyon abd deki enflasyondan fazla oldugu surece tl deger kaybeder. Son 40 yildir deger kaybetmesinin nedeni o. Diger konusulanlar sadece bahane. Enflasyon arttikca tl deki deger dususu de artar. Yil sonu 5i goruruz...

  • Ali25 Mart 2018 09:00

    Ülkeyi üretmeyen tüketen ülkeye çevirdikleri için paramız değer kaybediyor

  • KILIÇ25 Mart 2018 08:52

    SÖZÜN ÖZÜ TEK NEDEN EKENOMİYİ YÖNETEN YETKİLİLER YAPAMAYAN ÇEKİLMİYOR SORUMLU KİM BAKILMIYOR ÇABA GÖSTERİLMİYOR TL HER ERİYOR YETKİLİLERDE BAHANE ÇOK.