BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİstanbul Boğazı Rus gemilere kapatılsın talebi----

İstanbul Boğazı Rus gemilere kapatılsın talebi

İstanbul Boğazı Rus gemilere kapatılsın talebi
30 Kasım 2018 - 08:51 www.finansgundem.com

Kiev, İstanbul Boğazı'nın Rus gemilerine kapatılmasını talep ediyor

Kiev, Ankara'dan Boğazlar'ın Rus gemilerine kapatmasını isteyecek. Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı İgor Voronçenko, Kiev yönetiminin Türkiye ve uluslararası toplumdan İstanbul Boğazı'nın Rus gemilerine kapatılmasını talep etmeyi planladığını belirtti.

2. Uluslararası Deniz Güvenliği Konferansı'nda konuşan Voronçenko, "Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak, uluslararası toplumun Ukrayna devletine karşı bir saldırı gerçekleştirildiğini kabul etmesini talep ediyorum ve kabul edeceğinden eminim. Türkiye'den İstanbul Boğazı'nın (Rus gemilerine) kapatılmasını talep edeceğiz" dedi.

Ukrayna gemilerinin 25 Kasım'da Rus karasularına girmesi yüzünden Rusya, bölgeye savaş uçaklarını göndermişti. Rusya, ayrıca, Kerç Boğazı'ndaki Kırım Köprüsü'nün altına bir tanker yerleştirip güvenlik nedeniyle buradaki trafiği bir süre için durdurmuştu.

İstanbul Boğazı'nın Rus gemilerine kapatılması konusunda Zaharova'dan tek cümlelik tepki 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna'nın İstanbul Boğazı'nın Rus gemilerine kapatılmasını talep etmeyi planlayan Kiev yönetimine yanıt verdi.

Nation News'in sorusunu yanıtlayan Zaharova, Ukrayna'nın planının 'provokatif tutumun devamı' olduğunu söyledi. 

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı İgor Voronçenko, Kiev yönetiminin Türkiye ve uluslararası toplumdan İstanbul Boğazı'nın Rus gemilerine kapatılmasını talep etmeyi planladığını belirtmişti.

2. Uluslararası Deniz Güvenliği Konferansı'nda konuşan Voronçenko, "Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak, uluslararası toplumun Ukrayna devletine karşı bir saldırı gerçekleştirildiğini kabul etmesini talep ediyorum ve kabul edileceğinden eminim. Türkiye'den İstanbul Boğazı'nın (Rus gemilerine) kapatılmasını talep edeceğiz" demişti.

Rus hukuk uzmanı Suren Avakyan, Kiev’in Türkiye ve uluslararası toplumdan İstanbul Boğazı'nın Rus gemilerine kapatılmasını talep edeceği yönündeki açıklamayla ilgili yorumunda uluslararası hukuk normlarına göre böyle bir yasağın tek ülkeye uygulanamadığını söyledi.

Rus hukukçudan değerlendirme:

Moskova Devlet Üniversitesi (MGU) Anayasa ve İdare Hukuku Kürsü Başkanı Prof. Suren Avakyan, Sputnik'e verdiği demeçte Rusya ve Ukrayna arasında gerilim yaşanmasına neden olan Kerç boğazındaki olay sonrasında Kiev'in Türkiye ve uluslararası toplumdan İstanbul Boğazı'nın Rus gemilerine kapatılmasını talep edeceği yönündeki açıklamayı değerlendirdi.

Avakyan, "İstanbul Boğazı Türkiye demek, eğer o herkesin, bizim ve diğer ülkelerin kullandığı uluslararası bir boğazsa, Ukrayna'nın onunla ne alakası var? Bu konuda uluslararası bir anlaşma mevcut. Eğer karar alınıyorsa, ondan herkes yararlanıyor. Eğer yasak varsa, herkesi kapsıyor. Bu durumda aniden Rusya'ya yasak konacaksa diğerleri (boğazı) kullanmaya devam mı edecek? Bir tarafa yönelik önlem alınamaz" dedi ve ekledi:

"Eğer konular uluslararası hukuk çerçevesinde çözüldüyse, uluslararası toplum da herkes için geçerli olacak karar alır."

Daha önce Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı İgor Voronçenko, Kiev yönetiminin Türkiye ve uluslararası toplumdan İstanbul Boğazı'nın Rus gemilerine kapatılmasını talep etmeyi planladığını açıklamıştı. (Sputnik)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)