BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİŞİD Selahaddin ve Kerkük'e de girdi----

İŞİD Selahaddin ve Kerkük'e de girdi

İŞİD Selahaddin ve Kerkük'e de girdi
11 Haziran 2014 - 04:45 www.finansgundem.com

İŞİD güçlerinin Musul'dan sonra Kerkük'e de girdiği iddia edildi. Selahaddin kentinin Tuzhurmatu ilçesindeki Türkmenler kaçıyor. Mahmur Kampında alarm

Irak'ın Anbar bölgesinde aylardır yürüttüğü saha hakimiyeti kurma hamlelerini kuzeye kaydıran Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Ninova vilayetinin başkenti Musul’u tamamen ele geçirdikten sonra Selahaddin kentine doğru ilerlemeye başladı. Selahaddin kentinin Tuzhurmatu bölgesindeki binlerce Türkmen İŞİD güçlerinin işgalinin ardından bölgeden kaçmaya başladı Bazı kaynaklar İŞİD güçlerinin Kerkük'e de girdiğini iddia etti. .

IŞİD, dört gündür yüklendiği ülkenin en büyük ikinci kenti Musul’da havaalanı, askeri üs, hükümet ve emniyet binalarını zapt ederken hükümet güçleri üniformalarını çıkarıp kaçtı. Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Peşmerge güçlerini gönderme önerisini reddeden Irak Başbakanı Nuri Maliki meclisten olağanüstü hal ilan edilmesini istedi. Suriye’de Nusra Cephesi ile anlaşmazlık yüzünden Kaide’den ayrılan IŞİD dün Musul’u ele geçirdikten sonra hoparlörlerle halka “Kenti özgürleştirmeye geldik. Bizimle savaşmayanla savaşmayacağız” diye anons yaparken bölgeden büyük kaçış başladı.



VALİ DE KAÇTI

Musul Valisi Esil Nuceyfi polislerin koruması altında valilik binasından çıkıp kırsalda bir yere sığındı. Valinin kardeşi olan Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi durumu “Bütün Ninova vilayeti IŞİD’ın eline düştü. IŞİD, Selahaddin’e ilerliyor” diye aktardı. Nuceyfi, Musul Havaalanı’ndaki helikopter ve silahların yanı sıra Selahaddin vilayetine bağlı Şurkat kasabasındaki hava üssünün de IŞİD’ın eline geçtiğini ekledi. Hürriyet’e bilgi veren Musullu akademisyen Ziya Abbas ise yaşananları şöyle anlattı: “Musul IŞİD’in kontrolü altına girdi. İki günde en az 150 kişi öldü, ama çatışma şiddetlenince askerler bırakıp kaçtı, böylece ordu bozguna uğradı. İnsanlar korku içinde kaçıyor. Benim akrabalarım da mahsur kaldı. IŞİD bölgenin en önemli askeri üssü olan kentin batısındaki Gizani Askeri Kampı’na da girdi. IŞİD gelmeden güvenlik güçleri kampı boşalttı ve uçakları başka bir yere götürdü. Ancak geri kalan tüm silahlar IŞİD’in eline geçti. Musul-Telafer arasındaki Baduş Cezaevi’ni basan IŞİD, 1400 mahkûm ve tutukluyu bıraktı. Bunların çoğu Kaideci.” Geçen perşembeden beri Ninova, Anbar, Diyala, Salaheddin ve Bağdat vilayetlerinde saldırıları arttıran IŞİD, Samara’nın bazı bölgelerini de ele geçirdi.



TÜRKMENLER TUZHURMATU İLÇESİNİ TERK EDİYOR 

Irak’ın Selahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu’da yaşayan binlerce Türkmen bölgeyi terk ediyor. İlçenin bazı köyleri IŞİD kontrolüne girerken binlerce Türkmen evlerini terk ederek bölgeden ayrıldı. Son bir buçuk yılda Tuzhurmatu’da düzenlenen saldırılarda 800 Türkmen’in hayatını kaybettiği, 2000’den fazla kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

MAHMUR KAMPI'NDA ALARM

AFP’ye konuşan bir polis şefi, Kerkük’te de bazı bölgelerin IŞİD’in kontrolüne geçtiğini söyledi. IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinin ardından, Türkiye’den giden PKK’ya yakın ailelerin barındığı Mahmur Kampı’nda da alarm durumuna geçildi. PKK’nın da olası IŞİD saldırısı halinde kampın savunulmasına destek amacıyla bazı güçlerini bölgeye kaydırabileceği savunuluyor. Kampın bu aşamada boşaltılması ise düşünülmüyor.

ABD YARDIM ÖNERDİ

Meclis Başkanı Nuceyfi ABD’den müdahale istedi. Başbakan Maliki, IŞİD’e karşı gönüllü olarak savaşmak isteyen sivillere silah ve ekipman temin edebileceklerini söyledi. Saldırıları kınayan ABD Dışişleri ise Irak’a yardım önerdi.

3 soru 3 cevap

IŞİD bölgede nasıl palazlandı?

IŞİD, 7-8 yıldır nüfusu 2 milyonu bulan zengin petrol yataklarının üzerinde bulunan Musul kentinin kırsalında meşgulken kimse bunu umursamadı. Örgüt yoksul Sünni kesimlerden militan devşiriyor, esnaftan vergi topluyordu. Merkezi hükümet ordu ve polisteki mezhebi dengeyi kurmak için Sünnilere 3 bin kadro açtı, ama sadece 50 kişi müracaat etti. Nedeni

IŞİD korkusu.  
Asker niye kaçtı?

Sünni Musul’un güvenliği bu nedenle Şii güvenlik mensuplarına bırakılmıştı. Paralı asker, savaşta üniformalarını çıkartıp kaçtı. Musul, Suriye’nin Halep kenti gibi farklı dil ve milletlerin bir arada yaşadığı ılımlı ve uzlaşmacı bir medeniyet havzası. Tabi işgalin ardından palazlanan fanatik militanizm dokuyu fena halde örseledi. 

Neden Musul?
IŞİD’ın aniden kuzeyde Musul’un başkent olduğu Ninova ve Selahaddin vilayetlerine yüklenmesinin nedeni ise ülkenin orta kesiminde emirlik kurmaya çalıştığı Anbar vilayetine bağlı Ramadi ve Felluce’de aldığı darbeler olabilir. (Fehim Taştekin / Hürriyet)
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • buyur11 Haziran 2014 10:59

    buyur burdan yak. el kaideyi yıllarca desteklerseniz "hurma" misali gelir vurur sizi. bir yandan iç karışıklık bir yandan dış karışıklık. hiçbiri kontrolümüzde değil. kaotik ortam. bunun yanında bir de içeride yöneticilerin nefret söylemleri, paralel avı derken hem içte hem dışta iyice körleştiler. yöneticilerimii gerçek işlerini yapmaları ve gerçek düşmanların peşinden gitmeleri konusunda vatandaş olarak hatırlatmamı yapıyor ve evden çıkıyorum. esen kalın.