BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİşçiye ve memura müjde!----

İşçiye ve memura müjde!

İşçiye ve memura müjde!
04 Nisan 2015 - 12:51 www.finansgundem.com

Bakan Çelik, iş güvenliği, prim ve 4C'lilerden taşeron işçilere kadar çalışanalarla ilgili önemli açıklamalar yaptı

Önemli düzenlemeler içeren iş güvenliği paketi yasalaşma yolunda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen iş güvenliği yasa tasarısından 15 madde çıkarılırırken, 15 maddenin ekleneceğini açıkladı. Başbakan'ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı çalışan emeklilerle ilgili müjde de bu yasayla hayata geçecek. Emekli aylıklarından yapılan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi, böylece yüzde 15'ten yüzde 10'a inecek. Bakan Çelik, hem iş güvenliği tasarısıyla hem de taşeron işçilerden 4C'lilere kadar çalışanlarla ilgili açıklamalar yaptı: ?
 
UZMANA GÜVENCE: İş güvenliği uzmanını görevini yaptı diye bir işveren işinden atarsa asgari 20 aylık bir tazminat ödemekle karşı karşıya kalacak.
 
ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN MEMURA İZİN: Çocuğu doğan işçi babalara 5 gün izin veriyoruz. Engelli çocuğu olan anne-babaya; normalde kullandığı, kamu çalışanı olarak kullandığı izne 10 gün ilave izin verilmekte.
 
NAKİL İMKANI: Kamu çalışanlarında yani memurlarda, engellilerin veya engelli yakını olanların, birinci derecede yakını olanların nakillerinde bir problem yok ama işçiyseniz, kamuda çalışan işçiyseniz bu nakil imkanından yararlanamıyorsunuz. Bu haktan kamu işçileri de yararlanacak. ?
 
KARAYOLLARI İŞÇİLERİ: Karayollarında çalışan taşeron işçilerle ilgili yargı kararları var. Bunların kadroya alınmalarıyla ilgili Sayın Başbakanımız Türk-İş'i ziyaretinde açıkça ifade ettiler. Bununla ilgili ayrıntılı açıklamayı kendileri yapacaklardır.
 
YARDIMCI İŞ KARIŞMAYACAK: Asıl işle yardımcı işleri birbirinden ayıran bir düzenleme yaptık ve Bakanlar Kurulu'na bu yardımcı işlerin yayınlanmasıyla ilgili bir yetki verdik. Şimdi, bu yapılamadı. Sebebi şu, bütün kamu kurumlarından, bütün sosyal taraflardan yardımcı işlerle ilgili bilgiler gelecek ve bunlar Bakanlar Kurulu kararına dönüşecek, diyeceğiz ki, 'şu işler yardımcı işlerdir.'
 
İDARECİYE 5 MİSLİ CEZA: Bir idare yardımcı işte çalıştırması gereken bir elemanı asıl işte çalıştırırsa, o yönetici aldığı maaşın 5 misli bir müeyyideyle karşı karşıya kalacak, başka müeyyideler de var. Dolayısıyla artık yardımcı iş yardımcı iş olarak kalacak, asıl işte çalışanlar ise kadrolu eleman olarak istihdam edilecek.
 
4C'Lİ 4A'LI HAKLARINA ULAŞTI: 4C'lilerle ilgili önemli düzenlemeler yapıldı. İş güvenceleri konusunda sorun kalmadı. 4C'liler emekli oluncaya kadar iş güvencesine kavuşmuş bulunuyor. Aile yardımı verdik, ücretlerinde yüzde 40'lık artış sağladık. Ağustos'ta toplu sözleşme süreci de var. 4C, artık bildiğimiz 4A'lı vatandaş nasıl çalışıyor ise bu haklara da ulaşmış oldu.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet04 Nisan 2015 17:12

    Meslek lisesi ve çıraklık okulu öğrencilerinin stajlarının sigorta başlangıcı sayılmasıyla ilgili hala bir gelişme yok