BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemIrak'ın yeni petrol boru hattı Türkiye'den geçecek----

Irak'ın yeni petrol boru hattı Türkiye'den geçecek

Irak'ın yeni petrol boru hattı Türkiye'den geçecek
17 Aralık 2017 - 10:43 www.finansgundem.com

Skandal referandumun ardından Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgeleri Mesut Barzani'den geri alan Irak, inşa edilecek yeni petrol boru hattının detaylarını paylaştı.

Irak Petrol Bakanı Cebbar Luaybi, yeni boru ağının ülkeyi boydan boya katedeceğini, pahalı ve tehlikeli olan tanker taşımacılığını devre dışı bırakacağını söyledi. Milliyet'in haberine göre boru hattı, Irak'ın Türkiye'nin de aralarında yer aldığı komşularına göndereceği ham petrol sevkiyatında önemli bir rol oynayacak.

Halihazırda Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye giden bir boru hattı bulunuyor, 35 yıldır ülkede süren savaş ve çalkantı nedeniyle diğer boru hatları kapandı. Kapananlar arasında Kürt bölgesini neredeyse bypass eden hat, Suriye'den Lübnan'a giden hat ve Suudi Arabistan üzerinden Kızıl Deniz'e ulaştıran hat bulunuyor.

EKİMDE DUYURMUŞTU

Bağdat yönetimi, Erbil'i devreden çıkaran eski boru hattını onarmaya başladığını Ekim ayı içerisinde duyurmuştu. Irak'tan Türkiye'ye gelen iki paralel boru hattı bulunuyor. Son 1 yıl içinde Irak'tan Türkiye'ye taşınan ham petrol miktarı 208 milyon varil. Bunun yüzde 65'i Türkiye'den dünya pazarlarına gönderiliyor.

20 MİLYAR DOLAR GELİR

Boru hatlarının toplam kapasitesi 553 milyon varil düzeyinde, 208 milyon varil kullanılıyor. Geride kalan 345 milyon varillik potansiyelin kullanılması halinde 20 milyar dolar gibi bir gelir getirebilir.

25 Eylül'deki bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat yönetimi Mesut Barzani'yi hedefleyen bir dizi yaptırımı hayata geçirdi. Petrol boru hattının değişmesi, petrol gelirlerinin merkezi yönetime aktarılması, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yöneticilerinin petrol gelirini içeren banka hesaplarına el konulması gibi hamleler bunlardan bazıları.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kemal17 Aralık 2017 12:27

    Güzel bir gelişme. Bari Halkbank'in hesapları na yatsın petrol gelirleri, hiç olmazsa Amerika nin açtığı Zarrab davası nedeniyle düşen devletimizin Halkbankasi hisseleri geri eski değerlerine ulaşır ve normale döner belki. Türkiye nin zedelenme ye çalışan imajı azda olsa çabucak düzelir diye düşünüyorum