BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİngiltere faizleri niçin artırdı----

İngiltere faizleri niçin artırdı

İngiltere faizleri niçin artırdı
07 Kasım 2017 - 07:53 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz artırma kararını değerlendirdi. İşte Gökçe'nin o yazısı:

İngiliz Merkez Bankası son on yıldır ilk defa, ülke faizlerini az da olsa yükseltti. Banka geçtiğimiz perşembe günü politika faizini yüzde 0.5 düzeyine getirdi. Politika faizi daha önce 0.25 düzeyinde idi. Merkez Bankası bundan sonra tekrar faiz artıracak olsa da, 2020 yılı sonuna kadar ancak iki defa daha 0.25’lik faiz artışı yapabileceğini belirtti. Bu açıklamalardan sonra da İngiliz Poundu biraz değer kaybetti ve de İngiltere’nin kamu tahvillerinin getirileri biraz düştü.

Merkez Bankası’nın faizi artırışı diğer ülkelerin enflasyonlarının yüksek olmasından ve de büyümelerinin de artmış olmasından dolayı ve de İngiltere’nin de Avrupa’dan çıkış yaklaşımı nedeniyle kargaşada kalmış olmasından kaynaklanıyor. Çünkü İngiltere sadece kriz nedeniyle faizleri düşük tutmamıştı, bir de ülkenin başında Brexit ve diğer sorunlar vardı.

İngiltere’de enflasyon şu anda yüzde 3 kadar, halbuki Merkez Bankası’nın hedef enflasyonu ise yüzde 2 idi.

ABD Merkez Bankası aralık ayında 2015 yılından bu yana kısa vadeli faizleri beşinci defa artıracağını söyledikten sonra, Avrupa Merkez Bankası da bono alma yaklaşımını yakında azaltacağını açıklamıştı. Dolayısıyla İngiltere Merkez Bankası da yeniden Faiz artırmaya başlamaya karar vermişti ve mesela Çek Cumhuriyeti de ağustos ayından bu yana ilk defa faiz artırmıştı.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney de “Artık dünya ekonomisi tam hızla düzeliyor, bizim de çok geride kalmamız gerekti” diyerek, faiz artışının nedenini açıklamıştı ve İngiltere Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde kilit faizleri, yavaşça olsa da, artıracağını böylece belirtmiş oldu.

Banka Başkanı Mark Carney faiz artışının nedenlerini özetliyor. Carney diyor ki “Zaten faizleri artıracaktım, artıracağım biliniyordu ama Brexit’in engel olduğu sanılıyordu. Halbuki çok neden vardı. Ama piyasadaki kişiler ilk faiz artışından sonra hangi hızla faiz artışı yapılacağına karar veremiyordu. Ama 2020 yılına kadar sadece iki faiz artıracağım sözü piyasayı rahatlatan bir unsur olmuştu. Finansal krizde, ülkenin enflasyonu çok azmadan, faizle ilgili yavaş hareket edilebileceği de ortaya çıkmıştı.”

Carney, “Brexit diğer ülkeler kadar yüksek faiz hareketi yapılması gerekmediğini ortaya koyuyor, hızlı faiz artışını da bir miktar engelliyordu. Sadece enflasyonu yüzde 3 düzeyinden yüzde 2 düzeyine indirebilirsek, reel gelirler ve ücretler üzerindeki baskı da ortadan kalkmış olurdu” diyor.

Başkan Mark Carney kendinden çok emin gözüküyor!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)