BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİkramiye farkı alacak emekli için son 3 ay----

İkramiye farkı alacak emekli için son 3 ay

İkramiye farkı alacak emekli için son 3 ay
23 Ekim 2017 - 08:52 www.finansgundem.com

30 yıldan fazla çalışıp emekli ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan memur emeklilerine ikramiye farkı ödeniyor. Emeklilere ödenen ikramiye farklarının SGK’dan talep edilebilmesi için son tarih ise 29 Ocak 2018.

30 yılın üzerinde hizmeti bulunan ancak emekli ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan memur emeklilerine ikramiye farklarının ödenmesi ile ilgili düzenleme geçtiğimiz yıl yapılmıştı. Memur emeklileri ikramiye farklarını almaya başladılar. Ancak ikramiye farkı talep edilebilmesi için hak düşürücü süre var. 29 Ocak 2018 tarihine kadar ikramiye farkları için SGK’ya başvurulması gerekiyor. Bu tarihten sonra ikramiye farkı hak edilmiş olsa bile ödenmeyecek. Dolayısıyla hayattaki memur emeklileri ve vefat eden memur emeklilerinin hak sahiplerinin mutlaka bu tarihe kadar başvuru yapmaları şart.

30 YIL SINIRI KALKTI

7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olmuş ve 30 yılın üzerinde hizmeti olmasına rağmen emekli ikramiyesini 30 yıl üzerinden almış memur emeklilerine ikramiye farkları ödeniyor. 7 Ocak 2015’ten itibaren Anayasa Mahkemesi’nin emekli ikramiyesindeki 30 yıllık üst sınırı kaldırmış olması nedeniyle bu tarihten sonra emekli olan memur emeklileri ikramiyelerini toplam çalışma süreleri üzerinden alabildiler. Ancak bu tarihten önce 30 yılın üzeri hizmeti olup ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan memur emeklileri için ikramiye farkı hakkı söz konusu oldu. Bu farkların ödenmesi için de geçtiğimiz yıl düzenleme yapıldı.

SGK’YA BAŞVURU YAPMAK ŞART

İkramiye farklarının ödenmesi için SGK’ya başvuru yapılması gerekiyor. Başvuruyla ikramiye farkları hesaplanıp bu kişilerin hesabına yatırılıyor.Dolayısıyla yalnızca memur emeklileri değil, eğer memur emeklisi hayatını kaybetmişse geride kalan hak sahipleri de ikramiye farkı alabiliyor.

Ödemeler yapılmaya başlandı

İkramiye farkları Torba Kanun yürürlüğe girdikten sonra ödenmeye başlandı. Başvuranların ikramiye farkları eğer 7.500 TL’nin üzerindeyse 7.500 TL’si başvuru tarihinden itibaren 3 ay içerisinde, kalan tutarı ise 7 bin 500 TL’nin ödendiği aydan itibaren hesaplanacak faiziyle birlikte bir sonraki yılın aynı ayında ödeniyor.

Fark 10 bin TL’yi de aşabilir

İkramiye farkının ne kadar olacağı memurun ne zaman emekli olduğuna, derece ve kademesine, makam veya görev tazminatı olup olmadığına bağlı olarak değişiyor. Emeklilik tarihi 7 Ocak 2015’e ne kadar yakınsa ikramiye farkı da o kadar yüksek oluyor. Memurun emekli olurken kademesi yüksekse ve 40-45 yıl hizmeti varsa her bir yıl için fark 4.000 TL’ye kadar çıkabilir. Toplamda fark miktarının 10 bin TL’yi bulması ve hatta geçmesi de mümkün.

Kritik tarih 29 Ocak 2018

Memur emeklilerine ödenen ikramiye farklarının SGK’dan talep edilebilmesi için 29 Ocak 2018 son tarih. Dolayısıyla 3 ay kadar bir süre sonraya kadar başvuru yapılması şart. Bu tarihe kadar memur emeklilerinden 30 yılın üzerinde hizmeti olmasına rağmen 30 yıl üzerinden emekli ikramiyesi alanların SGK’ya başvurması gerekiyor. Yani bu tarihi kaçıran memur emeklisi ikramiye farkı alamıyor. Diğer yandan memur emeklisi vefat etmiş ise geride kalan hak sahipleri de ikramiye farkı talep edebiliyor.

Hesaplama nasıl yapılıyor?

2000 yılında 40 yıllık hizmet üzerinden emekli olan ve ikramiyesi 30 yıl üzerinden hesaplanan memur, eğer o günkü emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden ve yine aylıkların başlangıç tarihindeki katsayı ve ikramiye hesaplanmasına esas düzenlemelere göre 40 yıl üzerinden ikramiye hesaplansaydı ne kadar ikramiye alacak ise bu rakam bulunuyor ve ödenen ikramiye ile hesaplanan rakam arasındaki fark kendisine ödeniyor. İkramiye farkı her yıl için 50 TL’nin, toplam ikramiye farkı da 100 TL’nin altında olmuyor. (Okan Güray Bülbül/Akşam)

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • NEDİM KURUM07 Nisan 2018 14:57

    GEÇEN SENE 7 500 İRAYI ADIM MART AYINDA 14 SENE FAZALIĞIM VAR GERI KALAN PARAYI NE ZAMAN ALACAĞIM ODEME ILE IGİLİ MRACAATIM UZERINE 7500 TL ÖDENDİ TEKRAR MURACAAT YAMAM GEREKLMİ