BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİki haneli enflasyon sürecek mi----

İki haneli enflasyon sürecek mi

İki haneli enflasyon sürecek mi
12 Eylül 2017 - 07:47 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, enflasyonun yıl sonuna kadarki seyri hakkında öngörülerde bulundu. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Hatırlanacağı üzere enflasyon nisanda yüzde 12’ye kadar yükselmiş, ancak mayıs-temmuz döneminde, mevsimsel fiyat gelişmelerinin de etkisiyle, temmuzda yeniden yüzde 10’un altına inerek yüzde 9,8 olmuştu. Ağustosta geçen yıl yüzde 0,3 düşen fiyatlar bu yıl aynı ayda yüzde 0,5 arttı ve yıllık enflasyon bir puanlık artışla yüzde 10,7’ye yükseldi.

Daha önceki yazılarımızda enflasyondaki düşüşün geçici olduğunu, üretici fiyatlarından ve çekirdek enflasyon göstergelerinden gelen mesajların olumsuz olduğunu ısrarla vurgulamıştık. Olumsuz görüntü ağustosta da devam etti. Üretici fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 16,3’e yükseldi. Çekirdek enflasyon göstergeleri de çift basamaklı seviyelerde seyrediyor. Özellikle Merkez Bankası tarafından yakından takip edilen ve enerji, gıda, tütün, alkollü içecekler ve altın gibi volatilitesi yüksek olan ürünlerin hariç tutulduğu TÜFE-C endeksinde yıllık artış 2005’ten bu yana ilk defa çift basamağa çıktı. Bu da enflasyonun önümüzdeki dönemde de yüksek seyredeceğini haber veriyor.

Ağustosta tüketici fiyatlarının detayına baktığımızda, yıllık enflasyonda görülen yaklaşık bir puanlık yükselişin 0.4 puanının gıda ve alkolsüz içecekler grubundan, 0,3 puanının da ulaştırma grubundan kaynaklandığını görüyoruz. Bu da gıda ve petrol fiyatlarını akla getiriyor. Genel olarak gıda ve alkolsüz içecekler grubunda enflasyon yüzde 12’ye, ulaştırma grubunda ise yüzde 17,4’e yükselmiş. Bu yükselişler enflasyondaki artışı da açıklıyor. Ancak, enflasyondaki yükselişi sadece gıda ve petrol gibi faktörlere bağlamak uzun dönem açısından yanıltıcı! Detaya baktığımızda, işlenmemiş gıdada enflasyonun yüzde 14,4’e yükselmiş. Ancak işlenmiş gıdada da yüzde 10’a yükselmiş. Enerji ve gıda dışı mallarda yıllık enflasyon yüzde 11,1, hizmet sektörlerinde ortalama enflasyon yüzde 9,4 gibi yüksek seviyelerde seyrediyor.

Enflasyonda uzun dönem hedefi olan yüzde 5’in altındaki tek sektör yüzde 2’lik yıllık enflasyonla haberleşme hizmetleri. Bu düşüklük teknoloji ve yoğun rekabet gibi faktörlerle açıklanabilir. Yoğun rekabetin görüldüğü giyim ve ayakkabı sektöründe de yıllık enflasyon yüzde 5,6 seviyesinde. Ancak bu iki grubun tüketici harcamalarındaki toplam payı oldukça düşük olduğundan enflasyonu aşağıya çekmeye yetmiyor.

Enflasyondaki yükseliş kasım ayına kadar devam edecek. Aralıkta kısmi bir düşüş görebiliriz. Ancak yıl sonu enflasyonu büyük ihtimalle çift hanede olacak!

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)