BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİhracatta fırsat, finansmanda risk----

İhracatta fırsat, finansmanda risk

İhracatta fırsat, finansmanda risk
21 Nisan 2014 - 15:15 www.finansgundem.com

TÜRKONFED' nisan ayı raporunda gelişmekte olan ülkeler için hangi noktalara dikkat çekti?

 Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından hazırlanan "Aylık Ekonomik Görünüm Raporu-Nisan 2014" kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda, küresel ekonominin gelişmekte olan ülkeler için hem önemli fırsatlar sunduğu, hem de risk barındırdığı belirtildi. Türkiye ekonomisiyle ilgili özet ve öngörülerin de bulunduğu raporda, düşük büyüme hızıyla ilgili görüşlere yer verildi. Çalışmayla ilgili değerlendirmede bulunan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, büyüme hızını etkileyen faktörlerin yapısal sorunlar, küresel gelişmeler ve siyasi tansiyonun seviyesi olduğunu söyledi.
 
CARİ AÇIK SIKINTISI
 
Raporun giriş bölümünde, "Gelişmiş ülkelerde görülen toparlanma, özellikle ABD ekonomisindeki büyüme eğilimi gelişmekte olan ülkeler için ihracata yönelik fırsatlar sunarken, küresel likiditede daralma eğilimi de finansman sıkıntısını beraberinde getiriyor. Özellikle kamu açıkları ve cari açıkları yüksek ekonomiler için bu durum daha da sıkıntı verici. Bu olumsuz dış konjonktüre bir de siyasetteki sorunların eklenmesi, tabloyu hepten karartıyor. Sonuç büyümenin istenmeyen ölçüde düşmesi oluyor" ifadesine yer verildi.
 
BEKLENTİLER YÜKSEK DEĞİL
 
Türkiye'nin 2001 ile 2007 yılları arasında tüm dünyada gıpta ile bakılan bir büyüme performansı sergilediğinin belirtildiği çalışmada, 2008 yılından sonra bu performansın devam etmediği, 2011'in son çeyreğinden itibaren de yavaş büyüme dönemine girildiği kaydedildi. Devamında ise "2013 yılında yüzde 4 büyüyen ülke ekonomisi için bu yıl da büyüme beklentisi çok parlak değil. 2014 yılı büyüme beklentisi IMF^'ye göre yüzde 2.3, Merkez Bankası beklenti anketine göre ise yüzde 2.7 seviyesine kadar geriledi.  2015 yılı için de büyüme beklentileri çok farklı görünmüyor. Büyümenin yavaşlaması ve dış finansman riskleri kredi notu üzerinde de baskı oluşturuyor" denildi.
 
AVRUPA İÇİN IŞIK GÖRÜNDÜ
 
Raporu hazırlayanlar, küresel ekonomideki gelişmeleri değerlendirirken "Avrupa için de tünelin sonunda ışık gözüktü" ifadesini kullandı. Diğer yandan yükselen piyasalarda işlerin gelişmiş ülkeler kadar iyi gitmediği belirtildi ve şöyle devam edildi: "Türkiye'de olduğu gibi diğer yükselen piyasalarda da finansal piyasalardaki çalkantılar ve finansman maliyetindeki yükselme büyüme beklentilerini olumsuz etkiliyor. Üstelik birçok ülkenin gündemini işgal eden seçimler, siyasi riskleri yükseltip beklentileri olumsuz etkiliyor. IMF son raporunda bir önceki raporuna göre gelişmiş ülkelerin büyüme beklentisini yukarı yönlü revize ederken, yükselen piyasaların büyüme hedefini aşağı yönlü revize etti." ifadelerini kullandı.
 
SİYASİ GERİLİM RİSKİ
 
Raporla ilgili değerlendirmede bulunan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, Türkiye ekonomisindeki düşük büyüme hızına dikkat çekti. Onatça şöyle konuştu: "Orta gelir tuzağından çıkmayı arzulayan Türkiye ekonomisinin düşük büyüme patikasından çıkması gerekiyor. Büyümede yavaşlamayı etkileyen temelde üç önemli faktör var. Bunlar yapısal sorunlar, küresel gelişmeler ve siyasi tansiyonun seviyesi. Mart seçimlerinden sonra siyasi tansiyonda önemli oranda bir düşme olduğu açıktır. Ancak, yine de ağustostaki seçimler ve sonrasındaki milletvekili seçimleri dikkate alındığında şimdi azalmış olan gerilimin yeniden yükselmesi riski vardır. Küresel gelişmeler ise Türkiye gibi yükselen ekonomilere fırsatlar sunarken riskleri de beraberinde getirmektedir. Yine de, yavaş da olsa dünya ekonomisinde olumlu gelişmeler görülmesi ülke ekonomisi açısından sevindiricidir. En önemli faktör olan yapısal sorunlar için ise biraz daha beklememiz gerekiyor."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)