BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHalk, bankalardan neden döviz çekiyor----

Halk, bankalardan neden döviz çekiyor

Halk, bankalardan neden döviz çekiyor
24 Eylül 2018 - 08:51 www.finansgundem.com

ABD'nin yeni yaptırım hazırlığı ve Moskova'dan gelen "dolardan vazgeçme" çağrıları sonrası Rusya bankalarındaki döviz mevduatları azalmaya devam ediyor

Rusya'da bir ayda gerçek kişiler mevduat hesaplarından 1,5 milyar dolar para çekti. Merkez Bankası, halka döviz mevduatları için endişelenmeme çağrısı yaptı. 

Moskovski Komsomolets gazetesi uzmanların konuyla ilgili görüşlerini aldı: 

Nikita Maslennikov (Çağdaş Kalkınma Enstitüsü Ekonomi ve Finans Bölümü Müdürü)

Ben olsam bu şekilde davranmazdım. Döviz mevduatlarının çekilmesi, dolardan vazgeçileceğine dair çıkan haberler karşısındaki duygusal tepkilerin sonucu. Ayrıca, Dış Ticaret Bankası (VTB) Yönetim Kurulu Başkanı Andrey Kostin'in, ABD yaptırımları karşısında döviz mevduatlarının rubleye çevrilmesi önerisinin de bunda etkisi var. İnsanlar bunu mevduat yatırımları için risk olarak algıladı. 

Stepan Demura (Finans uzmanı)

Döviz mevduatlarının çekilmesi tamamen makul bir tepki. Kostin, "Dolarlarınız karşılığında ruble alacaksınız" diyerek her şeyi açıkladı. Yaptırımlar kapsamına alınacak bankaların sadece dolar ile değil, tüm para birimleri ile sorunları olacak. 
 
Merkez Bankası: "Döviz mevduatlarınız için endişelenmeyin"

Bu arada Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Rossiya 1 kanalında katıldığı yayında yaptığı açıklamada, bankalardaki döviz mevduatlarının güvence altında olduğunu söyledi.

Bankaların halk karşısında tüm para birimleri cinsinden yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için gerekli kaynaklara ve araçlara sahip olunduğunu belirten Nabiullina, "Halkın bankalarda tüm para birimleri, dolar ve euro cinsinden mevduatlarının toplam mevudatlara oranı yüzde 20. İki yıl önce bu oran yüzde 30 seviyesindeydi" dedi.

Nabiullina ayrıca, Mekez Bankası'nın gösterge faizini " nötr" düzey olan yüzde 6-7 seviyesinde tutlamsı gerektiğini belirtti.

Rusya Merkez Bankası, 2014 yılından sonra ilk defa geçen hafta gösterge faizini yukarı çekti. Enflasyon riskleri nedeniyle faiz oranı 0,25 puan artırılarak yüzde 7,5'e yükseltildi.(Turkrus)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)