BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakGayrimenkulde 21 yeni hat----

Gayrimenkulde 21 yeni hat

Gayrimenkulde 21 yeni hat
19 Haziran 2017 - 14:10 www.finansgundem.com

Yapılan ya da planlama aşamasında olan yeni metro, tramvay ve teleferik hatları, geçtikleri bölgelerin gayrimenkul değerlerini de yüzde 50'lere varan oranlarda artırıyor.

İstanbul son yıllarda bir dünya kenti oldu ama ulaşım konusunu hala çözemedi. Bu nedenle sürekli yeni ulaşım projeleri devreye alınıyor. Yapılan ya da planlama aşamasında olan yeni metro, tramvay ve teleferik hatları sadece ulaşımı kolaylaştırmıyor, aynı zamanda geçtikleri bölgelerin gayrimenkul değerlerini de yüzde 50'lere varan oranlarda artırıyor. Mecidiyeköy-Mahmutbey Sabiha Gökçen-Pendik, Halkalı-Gebze, Kabataş-Mecidiyeköy Sefaköy-Büyükçekmece'nin de aralarında yer aldığı, 11'i Avrupa Yakası'nda ve sekizi Anadolu Yakası'nda olmak üzere 19 metro hattı halen inşa aşamasında. Ayrıca Eyüp-Miniatürk teleferik hattı ve Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı da inşa aşamasında bulunuyor. Bu hatların geçtikleri bölgelerin değerlerini şimdiden yüzde 30'lara varan oranda artırdığı ifade ediliyor. Bu artışın sürmesi de bekleniyor.

Türkiye'nin dünyaya açılan yüzü olan İstanbul, son 15 yıllık süreçte gayrimenkul projelerinden tutun da ulaşım projelerine kadar birçok projeye ev sahipliği yapıyor. Şantiye görüntüsünün hakim olduğu, 20 milyona yaklaşan nüfusuyla bir metropol olan İstanbul'un en önemli sorununu ulaşım oluşturuyor. Saatlerce süren trafik sıkışıklığı İstanbullunun gündelik hayatını büyük oranda etkiliyor. Ev-iş ekseninde sıkışan bir yaşam tarzı, İstanbulluların ulaşımı kolay olan bölgeleri seçmelerine neden oluyor. Durum böyle olunca da tünel, metro, hava-ray gibi ulaşım projeleri geçtikleri bölgelerin cazibesini artırıyor. Bölgeye yapılacak herhangi bir ulaşım aracı, daha inşaat çalışmaları başlamadan o bölgenin prim yapmasını sağlıyor.

21 YENİ HAT VAR

Trafikte zaman kaybetmek istemeyenler de konut seçimi yaparken ulaşım projelerine yakın projeleri tercih ediyor. Böylece trafikte geçen zamanı özel hayatlarında kullanabilme imkanına kavuşuyorlar.

TSKB Gayrimenkul Değerleme, Ekonomist dergisine özel bir çalışma hazırlayıp, ulaşım projelerinin daha adının telaffuz edilmesinden bitimine kadar geçen zamanda geçtikleri bölgelerdeki gayrimenkulleri nasıl değerlendirdiklerini ortaya koydu. Mecidiyeköy-Mahmutbey, Sabihagökçen-Pendik, Halkalı-Gebze, Kabataş-Mecidiyeköy, Sefaköy-Büyükçekmece'nin de aralarında yer aldığı 11'i Avrupa Yakası'nda ve sekizi Anadolu Yakası'nda olmak üzere 19 metro hattı ile Eyüp-Miniatürk teleferik hattı (2km) ve Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı (12 km) çalışmaya konu oldu. Bahsi geçen hatlardaki toplam 203 durağın tek tek incelenip fiyat değişimlerinin irdelendiği çalışmada, bu hatların gelecek dönemdeki değerlenme potansiyellerini de mercek altına aldık. 

DEĞER KAZANIYOR

Gayrimenkul sahibi olmak isteyenler projenin lokasyonuna büyük önem veriyor. Yatırımcı, gideceği yere en kısa sürede ve kolay bir şekilde ulaşmayı hedeflerken yatırım yaptığı gayrimenkulünün zaman içinde değer kazanmasını da istiyor. Bu nedenle de tünel, metro ve havaray gibi projelerin bulunduğu bölgeleri seçiyor. Lokasyonları açıklanan ulaşım projelerine yakın bölgeler özellikle ya-tırım amaçlı konut alacak kişiler tarafından, ulaşım projelerinin tamamlanması ile değer artışı yaşayacak bölgeler olması nedeniyle tercih ediliyor.

Ulaşım projelerinin gelişmesi ile kentin çeperleri olarak nitelendirilen birçok ilçe artık kent merkezi olarak adlandırılıyor. Örneğin Halkalı ve Gebze İstanbul'un iki ucunda yer alan bölgeler olmalarına rağmen yapılan ulaşım projeleriyle kente yaklaşmış durumdalar. Önümüzdeki yıllarda hızlı tren ve metro hattının buralara gelmesiyle ulaşımları daha da kolaylaşacak. Ulaşım bağlantıları ile kent merkezine ve merkezi iş alanlarına ulaşımın kolaylaşması bölgelerin tercih edilirliğini de arttırıyor. Talep artınca satış fiyatları da beraberinde yükseliyor.

Örneğin bir metro projesinin açıklanması ile bölgelerde yüzde 20'lere varan fiyat artışları gerçekleşiyor. Başakşehir, Sancaktepe gibi bölgeler bunun en güzel örnekleri arasında yerini alıyor.

Sadece projenin açıklanması bile bölge fiyatı üzerinde pozitif bir etkiyi başlatırken, projenin teslimine yaklaşılması ile fiyat artışı yüzde 30-35'lere ulaşıyor. Ulaşımı kolaylaşan bölgede fiyatların yanı sıra doluluklar da yükseliyor.

"ÖNCE PROJELER SONRA ULAŞIM HAYATA GEÇİYOR"

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü/Makbule Yönel Maya

"Ulaşım projeleri hem gayrimenkul değerlerini hem de kent gelişimini direkt değiştiriyor. Ulaşım bölgeye geldikçe o bölgede ilk olarak yapılan konut projesi sayısı artıyor. Ulaşım projesinin ihalesi yapılmadan yeni konut projeleri geliştiriliyor. Sancaktepe ve Pendik buna en güzel örnekler. Proje devam ederken geliştirilen konut projeleri iki katı artıyor. Bizde önce projeler sonra ulaşım hayata geçiriliyor. Konut yerleşimi metro projelerinin önünde ilerliyor. Ulaşabildiğiniz her yer yaşanabilir alan demek"

"NASIL ULAŞIRIM SORUSU SORULUYOR"

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı/Süleyman Çetinsaya

"Vatandaş ev alırken öncelikle nasıl ulaşırım diye bakıyor. Metroya, ulaşım projelerine yakınlık konut seçiminde önemli faktörlerden biri oluyor. Trafik sorunu nedeniyle hafta içi metroyu kullanabileceği, kolay ulaşımı olan bir evde yaşamak istiyor. Bu da ulaşım projelerine yakın bölgelerin konut üreticileri tarafından tercih edilmesini ve prim yapmasını sağlıyor.”

"FİYATI VE HAREKETLİLİĞİ ETKİLİYOR"

Prime Property Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Ortağı/Cem Sezginsoy

"İstanbul'da yapılan tüneller, metro ve havaray gibi projeler bulundukları bölgelerdeki gayrimenkul hareketliliğine ve fiyatlarına pozitif olarak hemen etki ediyor. Örneğin bir metro projesinin açıklanmasıyla yüzde 20'lere varan artış yaşanıyor ve projenin tamamlanmasına yakın zamanda bu oran yüzde 35'lere kadar ulaşıyor. Ayrıca bu projeler geçtikleri bölgelerin daha çok tercih edilmesini sağlıyor ve konut doluluklarını olumlu etkiliyor."

“EN ÖNEMLİ KRİTER"

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü/Cansel Turgut Yazıcı

"2012 yılından bu yana hazırladığımız İstanbul Markalı Konut Piyasası Araştırma ve Öngörüler Raporu'muzda görüyoruz ki en fazla değer artışı ulaşımla erişilebilirliğin arttığı bölgelerde yaşanıyor. Oturum ya da yatırım amaçlı alımlarda bu kriter önemli. Ulaşım bağlantıları ile kent merkezine ve merkezi İş alanlarına ulaşımın kolaylaşması bölgeye talebi ve satış fiyat-

"TRAFİKTE KALMAK İSTEMİYORLAR"

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı/Tamer Özyurt

"Gayrimenkul sahibi olmak isteyen yatırımcı, gündelik hayatını sürdürürken ev iş aksında trafikte zaman geçirmek istemiyor. Yatırımcı, gideceği yere en kısa sürede ve kolay bir şekilde ulaşmayı hedeflerken gayrimenkulünün zaman içinde değer kazanmasını da istiyor. Tünel, metro ve havaray gibi projelerin bölgenin değer kazanmasında büyük rol oynayacağın bilen yatırımcı için lokasyon hayati değer taşıyor."

“ULAŞIM EN ÖNEMLİ UNSUR"

Garanti Mortgage Genel Müdürü/Murat Atay

"Son dönemde özellikle İstanbul için ev tercihinin en önemli unsuru ulaşım ağlarına, metroya yakınlık oluyor. Ulaşımı kolay olan yerler öne çıkıyor. Örneğin Kağıthane, Göktürk gibi yerler ulaşımla öne çıkan bölgeler oldu. Modern iş hayatında insanlar işlerine kolay ulaşabilmeye dikkat ediyorlar. Çünkü aileleriyle birlikte geçirecekleri zamandan kimse vazgeçmek istemiyor. Bu da ulaşım projelerine yakın projelere olan talebi artırıyor!'

"YILDIZLARI PARLIYOR"

AYİDER Başkanı/Melih Tavukçuoğlu

"Konutun satış fiyatını lokasyon, arsa, inşaat maliyeti, okul, hastane gibi sosyal bölge indeksleri ve ulaşım ağlarına yakınlığı gibi kriterler belirlemekte. Son yıllarda metro, metrobüs, Marmaray gibi ulaşım ağlarına yapılan yatırımlarla birlikte yeni konut projeleri de bu hatlarda ağırlık kazanmaya başladı. Örneğin Marmaray projesiyle Avrupa Yakası'nda Florya, Yeşilköy, Bakırköy, Zeytinburnu, Anadolu Yakası'nda ise Üsküdar, Kadıköy ve Kartal bölgelerinin konut satış fiyatları minimum yüzde 20 arttı. Ulaşım projelerinin geçtiği ilçelerin yıldızları iyice parladı."

ULAŞIMA GÖRE PROJE GELİŞTİRİLİYOR"

Kuzu Grup Yönetim Üyesi Ve Ceo’su/Özen Kuzu

"Son dönemde ulaşım ağlarına göre gayrimenkul projesi geliştirilmeye başladı. Kentsel gelişim hızlandıkça konut yerleşimlerinin inkişafı için de en önemli faktör ulaşım oldu. Ulaşım akslarına yakın inşa edilen projelere talep daha fazla oluyor ve satışları daha hızlı yapılıyor. Marmaray ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yapımı ile bölgedeki değer artışı hızla yükseldi."
(Levent  Gökmen/Ekonomist Dergisi)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)