BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSporGalatasaray'ı bu hale ne getirdi?----

Galatasaray'ı bu hale ne getirdi?

Galatasaray'ı bu hale ne getirdi?
03 Mart 2016 - 07:40 www.finansgundem.com

Cimbom’a UEFA’dan 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası gelirken 20-25 milyon Euro’ya da şimdiden veda edildi

Ve beklenen oldu. UEFA, Finansal Fair Play kurallarını yerine getirmekte başarısız olduğunu açıkladığı sarı kırmızılı kulübe 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası verdi. Hatırlanacağı gibi UEFA ocak ayında Galatasaray’ın son 3 sezonda toplam 164.2 milyon Euro zarar ettiğini, bu rakamın UEFA’nın kriterlerini 134.2 milyon Euro aştığını bildirmişti. Daha önce kamuoyuna yansıyan ve verilmesi beklenen 1+1 yıllık men cezasının gelmemesi ise kararın olumlu tarafı olarak görülüyor.Ancak Galatasaray bu ceza ile en az 10 milyon Euro’luk gelirden oldu. Habertürk'ün haberine göre, Sarı Kırmızılılar bu yıl UEFA vizesi alamayıp, seneye Şampiyonlar Ligi vizesi alması durumunda ise bu kayıp 20-25 milyon Euro’ları bulacak. Peki ne oldu da Galatasaray bu cezayı aldı? Bu sorunun yanıtını aslında aylar öncesinden UEFA vermişti.

UEFA yetkililerinin “Biz size bildirdik ancak önlem almadınız. Tebligatımızı alan Avrupa’daki 23 kulüp içinde zararı artan tek kulüp Galatasaray oldu” sözleri basına yansımıştı. UEFA yetkililerinin, sorunun kaynağı olarak da eski başkan Ünal Aysal dönemini ve 200 bin Euro’luk cezaya karşın 2014-15 sezon başında yapılan 8 transferi gösterdiği bildirilmişti. Aslında tahribat Aysal’ın başkanlık koltuğuna oturduğu Mayıs 2011’de başladı. Ödenen milyonlarca Euro’luk bonservisler bir yana, Aysal’ın başkanlık koltuğuna oturduğu ilk yıl sadece futbolculara ödenen yıllık ücret yüzde 53 artışla 89.5 milyon liradan 137.1 milyon liraya fırlamıştı. Sonraki yıllarda bu rakam 220 milyonlara ulaştı. Yapılan onlarca pahalı transferin tamamına yakını ise bila bedel gönderildi. O dönemde Aysal yönetiminin maddi olarak büyük umut bağladığı ikinci bedelli sermaye artırımına ise ‘Bir koyundan iki post çıkmaz’ tavrı koyan Sermaye Piyasası Kurulu’nun vize vermemesi finansal anlamda sonun başlangıcı oldu. Gelinen bu noktada Galatasaray’ın artık giderleri kısması ve zararı yıllık 10 milyon Euro’nun altını çekmesi şart.

 'VARLIK SATIŞI VE DÜŞÜK BÜTÇELİ TAKIM KURTARIR'

UEFA’nın Başa Baş (Break Even) kuralına göre, kulüplerin gelir ve giderleri arasındaki fark, son iki sezonda toplamda 45 milyon Euro’yu geçerse haklarında soruşturma başlatılıyor. Bu limiti aşan kulüplerin gelir giderleri arasındaki negatif fark, önümüzdeki 3 yıl içinde 30 milyon Euro’yu geçmemeli. Peki Galatasaray bu durumdan nasıl kurtulacak? Galatasaray’ın mutlaka yeniden yapılanmaya gitmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, kulübün giderlerini hızla keserek düşük bütçeli transferlere yönelmesi, başta varlık satımı olmak üzere ilave gelir yaratmak zorunda olduğunu belirtiyor. Ancak gelir artırımının da sportif başarı ile mümkün olacağına dikkat çeken uzmanlar, bir yandan yüksek bütçeli yıldızları satıp düşük bütçeli oyuncularla başarı yakalamanın ise zor olduğunu belirtiyorlar.

DÜZELME CEZAYI DÜŞÜRDÜ

KAP’a gönderilen açıklamada, “Artı 1 yıllık bölüm mali yapıdaki düzelme dikkate alınarak uygulanmayacak” denildi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)