BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFitch'ten Türk bankacılık sektörü analizi----

Fitch'ten Türk bankacılık sektörü analizi

Fitch'ten Türk bankacılık sektörü analizi
21 Eylül 2017 - 11:46 www.finansgundem.com

Fitch, Türk bankacılık sektörünün döviz likiditesinin yeterli olduğunu bildirdi

Fitch Ratings, Türk bankalarının dış borçlarının 2017 yılının ilk yarısında arttığını, ancak Sektör'ün döviz likiditesinin yabancı para cinsinden kısa vadeli borçlarını karşılamak için yeterli olmaya devam ettiğini bildirdi.
Bankaların dış borçlarının 2017 yılının ilk yarısında 9 milyar dolar artarak 172 milyar dolar olduğuna işaret eden Fitch, bu artışın iyi piyasa şartaları ile birmlikte tahvil ihracıdaki toparlanmayı euro ve lire cinsinden yükümlülüklerin yukarı yönlü yeniden değerlenmelerine yol açak kur hareketlerini yansıttığını vurguladı.
Fitch borcun yarısının, 96 milyar dolar, kısa vadeli olduğuna dikka çektiğini raporunda, gelecek 12 ayda dış borç serviz zorunluluğunun 50-55 milyar dolar olacağını tahmin ettiklerini belirtti.
"Temel senaryomuz, Türk bankalarını iyi borçlanma piyasası erişimine sahip olmaya devam edeceklerini ve dış borçlarını büyük ölçüde çevirebileceklerini öngörüyor. Bankaların mevcut döviz likiditeleri kısa vade için piyasalarda yaşanacak kapanma ile başa çıkabilecek durumda.
Bankaların ihtiyaç olması halinde gelecek 12 ayda 85-90 milyar dolar arasında döviz likiditesine ulaşabilecklerini tahmin ediyoruz" değerlendirmesini yapan Fitch, bu rakamın 53 milyar dolar likit döviz varlıklarını ve 35 milyar dolarlık net türev pozisyonlarını içerdiğini belirtirken, bunların çoğunun kısa vadeli olduğuna inandıklarını da vurguladı.
Fitch raporunda, bankaların piyasalara erişimi uzun süreli olarak kaybetmeleri halinde döviz likiditeleri için kayda değer riskler oluşabileceğini, özellikle Türkiye'nin dış finansmanı için risklerin ortaya çıkacağının da vurguladı.
Bankaların dış borçlarını ödemeleri gereken bir senaryonun kayda değer riskler taşıdığına işaret eden Fitch, böyle bir durumun döviz rezervleri, kur, faiz ve ekonomik büyüme üzerinde baskı ortaya çıkaracağını belirtti.
Fitch, bankaların Türkiye'nin ana dış borçlanıcıların olduğunu, Ülke'nin dış borcunun yüzed 40'ının bankalara ait olduğunu belirtirken, bankacılık sektörünü net döviz pozisyonunun sıfıra yakın olduğunu vurguladı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)