BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringFinans Faktoring'den KOBİ yorumu----

Finans Faktoring'den KOBİ yorumu

Finans Faktoring'den KOBİ yorumu
01 Temmuz 2014 - 10:02 www.finansgundem.com

Finans Faktoring Genel Müdürü Bumedian, başta KOBİ’ler olmak üzere reel sektörün finansal ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirtti

Finans Faktoring Genel Müdürü Nergis Ayvaz Bumedian,  büyümenin sınırlı olduğu likiditenin sıkıştığı bir dönemden geçildiğini ortaya koyarak , “Bu zor zamanda kuvvetli duruşu ile faktoring sektörü bankacılık sektörünün beraberinde başta KOBİ’ler olmak üzere reel sektörün finansal ihtiyaçlarında mühim bir dayanak oluşturuyor” diye belirtti . Kur ve faiz seviyesindeki artışla maliyetleri artan KOBİ’lerin işletme sermayesi ihtiyacının daha da büyüdüğünü kaydeden Bumedian, “Artan üretim maliyetlerini, mamul satış fiyatlarına yeterince yansıtamayan firmaların kârları mühim ölçüde düştü .
Bu tabloya tahsilatlardaki belirsizlik ve düzensizlik de ilave edilince bütçe hesabı yapmak iyice zorlaşıyor. Belirsizliği yönetmek için ihtiyaç yurtiçi, gerekse yurtdışı satışlarda faktoring mühim bir enstrüman.

% 23 oranında büyüme

Finansal sektörün 2013 senesinde büyümesi ve genişlemesi devam etti. Yeni legal düzenlemelerle güncel piyasa şartları ve ihtiyaçlarına makul iyileştirmeler yapıldı. Mevcut ekonomik ortamla son derece bağlantılı olan faktoring sektörü 2013 senesinde bir evvelki döneme göre ciro hacminde % 21, faktoring alacaklarında % 23 oranında büyüme gösterdi” diye açıkladı .
Bumedian, BDDK verilerine göre son dört yıldır sektörde ilk üç sırayı oluşturan ve % 10 üzerinde yekün işlem hacminden hisse alan üç sektörün sırasıyla enerji, tekstil ve inşaat sektörleri olduğunu aktararak, şunları belirtti : “Enerji sektöründe ağırlıklı olarak kurumsal nitelikte çok fazla çok büyük hacimde işlem gerçekleştirmekte olan az sayıda müşteri yer alıyor . İnşaat ve tekstil sektörleri ise ülkemiz ekonomisinde dinamo niteliğinde olan çok fazla sayıda KOBİ niteliğinde firmanın çalışma gösterdiği sektörler. Bu şirketler, olağan vade yapıları faktoringe çok fazla makul olduğundan dolayı yüksek hacimde işlem gerçekleştiriyorlar.

Yeni ürünler devrede

Geniş ve tabana yaygın müşteri profilimiz neticesinde yekün 32 değişik sektörden müşteri kitlesine hitap edebiliyoruz. Yine 2014 senesinde , belirlediğimiz öncelikli sektörlere makul basit ulaşılabilir paket ürünler geliştirmek önceliklerimiz arasında olacak. Bunları ana hissedarımız Finansbank’la beraber finansal açıdan birbirini tamamlayacak şekilde tasarlayıp müşterilerimize sunacağız. İlk etapta kamu, sıhhat ve turizm sektörü alacaklarına yönelik ürünlerimiz devreye girecek.” 
Bumedian, genç ve emin hedeflere sahip bir şirket olduklarını dile getirerek, “Faaliyetlerimizi Türkiye genelindeki 6 şubemizle sürdürüyoruz. 2010’dan bu yana işlem hacminde senelik ortalama % 40, faktoring alacaklarında % 30 oranında büyüme kaydettik. 2014 senesinde da aynı büyüme oranını hedefledik” diye belirtti .


Müşterilerin % 70’i küçük ve orta işletmeler

Nergis Ayvaz Bumedian, sektörde 5 senelik bir geçmişe sahip olduklarını ve alacak yönetimi çözümleriyle her zamanda müşterilerinin beraberinde bulunduklarını ortaya koyarak , şu bilgileri verdi:

“Finansbank A.Ş.’nin iştiraki olarak sektörde geniş bir müşteri portföyüne hitap etme imkanını kullanıyoruz ve tüm pazarlama faaliyetlerimizi de ana hissedarımız Finansbank’la bütünlük ve koordinasyon içinde yürütüyoruz.

-Faturası kesilmiş her türlü ticari alacağa yönelik olarak ödeme araçlarını teşkil eden çek ve senetli işlemler, bildirimli/bildirimsiz, teyitli/teyitsiz temlik işlemleri en yaygın kullanılan ürünlerimiz. Önümüzdeki zamanda ağırlığını arttıracağına inandığımız ‘tedarikçi finansmanı’, ‘ mukavele finansmanı’, ‘doğrudan borçlanma sistemi çerçevesinde alacakların GKR iskontosu’, ‘bayi finansmanı’, ‘yurt içi alacaklarda GKR şekilde iskonto’ ürünlerinde de iddialıyız.

-Kuruluşumuzdan günümüze kadar yekün 4 bin 700 tane müşterimiz oldu ve bunun % 70’i KOBİ niteliğinde. Müşteri portföyümüzün asgari % 70’inin KOBİ segmentindeki firmalardan oluşmasına ehemmiyet veriyoruz. 

-Sektörde en çok büyük çeşitliliği müşteri temsilcisi arkadaşlarımızla yeni müşterilerimizin kurduğu ilişkide yaratmayı hedefledik. En az bir senelik süreçteki ciro hedefleri kapsamında ihtiyaçlarına özel koşullarda limit tesis ediliyor.

-Kur ve tahsilat riskini, vade uyumsuzluğunu ortadan kaldıracak ürün ve hizmet paketlerimizle, işletmelere güvenle ihracat yapmanın yolunu açıyoruz. İşletme sermayesi bulmakta zorlanan ihracatçı KOBİ’lerimiz, garanti, tahsilat, finansman paketlerimizi kullanarak belirsizlikleri önleyebilirler.  
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)