BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed faizi artıracak mı?----

Fed faizi artıracak mı?

Fed faizi artıracak mı?
20 Eylül 2017 - 08:06 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, Fed'in bugün açıklayacağı faiz kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. İşte Gökçe'nin o yazısı:

ABD’de 2008’de zirveye çıkan krizden, nerede ise 10 yıllık bir süreden sonra ülke ekonomisinin birçok unsurlarında pozitif gelişmeler olmaya başladı. Ancak enflasyon ise, yükselmekle beraber, tam arzu edilen şekilde yükselmediğinden, ülkenin Merkez Bankası FED’in yöneticileri kısa vadeli faizleri yükseltme ve FED bilançosunu küçültme konusunda kendilerinden pek emin değiller.

FED sizin bu satırları okuduğunuz çarşamba gününde iki günlük çalışmadan sonra sanki kısa vadeli faizleri şimdilik artırmama kararı verecek gibi duruyor. Kısa vadeli faizler şimdi 1-1.25 değerleri arasında. FED’in küçültmesi gereken bilançosu ise, 4.5 trilyon dolarlık bir büyüklüğe gelmişti.

Bu durumda FED aralık ayındaki toplantısında faiz kararı vermek veya faiz kararı vermemek konusunda zorlanıyor. FED epey zamandır enflasyonun yüzde 2 değerine gelmesini beklemekte idi. Tüketici fiyatları enflasyonu ağustos ayında yüzde 1.7 değerinden yüzde 1.9 değerine çıkmıştı ama enflasyon temmuz öncesindeki beş ayda ise oldukça düşük kalmıştı. Bu arada işgücü piyasasında kuvvetlenme yani işsizliğin azalması ve yüzde 4.4 değerine kadar inmesi ise Başkan Yellen’e Faiz konusunda cesaret vermekte idi.

Tabii FED kısa vadeli faizler konusundaki gelecek tahminlerini uygulayabilmek için aralık ayına kadar enflasyonun yere sağlam basan bir görüntü verip vermeyeceğini anlamak zorunda. Diğer taraftan işsizlik oranı da daha da azalmaya devam ederse FED de rahata kavuşacak.

J.P.Morgan’dan Michael Feroli, FED tahmincilerinin kişisel tüketim harcamalarını kullanarak, kabaca çekirdek enflasyonun önümüzdeki dönemde yüzde 1.5 ila 1.7 arasında yer alacağını tahmin ettiklerini düşünüyor.

Ancak FED’in Washington’da çalışan FED Guvernörlerinden uzman Lael Brainard’ın enflasyona bakılırsa, enflasyonun 2004 ila 2007 yılları arasında yüzde 2.2 düzeyinde gerçekleştikten sonra son üç yılda kabaca yüzde 1.5 civarında oynadığını vurguluyor.

Brainard ise göre işsizliğin de son üç yılda yüzde 5 civarında kaldığını, bunun kabaca daha önceki 3 yıla yakın bir değer olduğunu vurguluyor.

Enflasyonun pek tahmin edilemez durumda olması ise FED Başkanı Yellen’i, şu anda faiz konusuna eğilmek yerine, daha fazla bir şekilde, önce FED bilançosunu makul bir yavaşlıkla düşürmek yönüne ikna ettiğini düşünüyor.

FED şimdi bilançosunu düşürmeye başlar ise bu işin 2020’nin sonuna kadar süreceği vurgulanıyor.

Krizde FED bilançosu 3.7 trilyon dolar artmıştı. New York FED mensupları ise FED bilançosunun şimdiki süreçte 1 ila 2 trilyon dolar arasında daralacağını tahmin etmekteler.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)