BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-Faktoring“Faktoring şirketlerine el atılmalı”----

“Faktoring şirketlerine el atılmalı”

“Faktoring şirketlerine el atılmalı”
19 Temmuz 2012 - 09:01 www.finansgundem.com

Ekonomist Dr. Cemil Ertem, Bakan Çağlayan’ın “tefeci bankalar” sözlerini böyle yorumladı

24’te Seda Selek’in konuğu olan Ekonomist Dr. Cemil Ertem, bankaların durumuyla ilgili açıklama yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın "bazı bankalar yasal tefecilik yapıyor" sözlerini değerlendirdi.
Türkiye’nin sıfır faize doğru yol aldığını belirten Cemil Ertem, “Ancak burada Sayın Ekonomi Bakanı’nın söylediği gibi mali sistemimizde önemli sorunlar var” dedi. Daha önceden 24 ekranlarında faktoring sektörünün yeniden düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdiklerini belirten Ertem, banka sisteminin eski reflekslerini bırakması gerektiğini söyledi.
İŞTE CEMİL ERTEM’İN 24’TEKİ KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI:
Türkiye Başbakan’ın söylediği gibi sıfır faize doğru yol alıyor. Düşen enflasyon ve artan sanayi üretimi faize dönük bir ekonomiyi yavaş yavaş terk ettiğimizi, Türkiye’nin ihracata dönük, sanayi bazlı bir büyüme temposunu tutturduğunu söyleyebiliriz.
Banka sistemi ve mali sistem yeniden düzenlenmeli
Ancak burada Sayın Ekonomi Bakanı’nın söylediği gibi mali sistemimizde önemli sorunlar var. Bankacılık sistemi ve bankacılık sistemine bağlı olarak çalışan finansal kurumların yeniden yapılanması ve burada yeni düzenlemeler gerekiyor.
Faktoring şirketlerine el atılmalı
Örneğin faktoring sektörünün yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Bu konuyu daha önce 24 ekranlarında gündeme taşımıştık. Bankalar ellerindeki fonları, iştirakleri olan faktoring şirketlerine plase ediyor. Kobilere doğrudan kredi vermek konusunda nazlanıyorlar. Faktoring şirketleri de vadeli çekleri piyasa faizinin üzerinde kırarak, kobiler için, reel sektör için, ortalama faiz oranını yükseltiyor.
Banka sistemi eski refleksleri bırakmalı
Türkiye’de banka sistemi hala eski reflekslerle hareket ediyor. Yani yüksek faizden tüketici kredisi vermeyi tercih ediyor ya da hazine kağıdı alıyor. Hâlbuki Banka sistemi üretimi desteklemeli, kredileri buraya yönlendirmeli.
KOSGEB’in çabasını görelim
Bakın şu dönemde KOSGEB çok önemli destekler veriyor kobilere. Sanayi Bakanlığı, teknoloji ağırlıklı yatırımları destekliyor. Bunları banka sistemi desteklemezse bir sonuç alamayız.
Türkiye’de kobiler küresel pazarlarda iddialı
Türkiye’de kobiler artık küresel pazarlarda rekabet ediyor, teknoloji üretiyor. Bugün krizden çıkışın anahtarı tüm dünyada kobilerdedir. Türkiye’de insansız hava aracı üreten kobiler var, bunları desteklememiz gerekir. Türkiye’de kobiler sanayi ağırlıklı, ihracata dönük bir yola girdi. Bu yol aynı zamanda bilgi toplumuna giden yoldur.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 19 Temmuz 2012 09:12

    Önce faizsiz bankacılığı yaptığını iddia eden bankaların komisyon (= faiz) oranlarına bakın diğer bankalardan çok daha yüksek. Bütün yerli sermayeli ve kamu bankaları uluslararası bankaların eline geçerse faiz konusunda kontrolün sizde olacağını mı sanıyorsunuz?