BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringFaktoring sektörünün ticaretteki payı artıyor----

Faktoring sektörünün ticaretteki payı artıyor

Faktoring sektörünün ticaretteki payı artıyor
27 Şubat 2015 - 07:11 www.finansgundem.com

Faktoring sektörü, çağdaş bir finansman modeli olarak ticaretin çarklarının dönmesi sürecindeki payını hızla artırıyor

6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Finansal Kurumlar Birliği (FKB) çatısı altında faaliyetlerini sürdüren faktoring sektörü dinamik ve ticaretin içinde yer alan işleyişiyle Türkiye ekonomisi içindeki etki gücünü ve yaygınlığını önemli bir seviyeye taşıdı. Sektör, 2006 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) denetimine girmesinin ardından yakaladığı pazar payındaki artış ivmesini 2013 yılında FKB çatısı altında daha da hızlandırdı. Birlik'in önemli katkı sunduğu çalışmalar neticesinde çıkan düzenlemelerle sağladığı adaptasyon ile varlığını ve etki gücünü artıran sektör, Türkiye ticaretinde penetrasyon oranın yüzde 6'ya yükseltti.

116 MİLYAR TL'LİK HACİM

Sektörün işlem hacmi 2014 yılında yüzde 25'lik artışla 116 milyar TL'ye yükseldi. 2014 yılındaki büyümenin, sektörün gelişiminin ve tercih edilmesinin en önemli göstergesi olduğuna işaret eden Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger, işlem hacminin 8.6 milyar dolarlık kısmının ihracat faktoringinden elde edildiğini söyledi. Özger, "Merkez Bankası'nın faktoring firmaları aracılığıyla da ihracatçı firmalara sevk sonrası ihracat reeskont kredisinden yararlanma imkanı getirmesiyle bu miktarın önemli oranda artması bekleniyor" dedi.

ÖNCELİKLİ TERCİH OLUYOR

Özger, sektörün, alacakların garanti edilmesi, tahsilatı ve işletme finansmanı sağlanmasından oluşan üç ana fonksiyonunun, özellikle imalatçı, küçük ölçekli sanayi ve ihracatçı şirketler tarafından artan oranda tercih edilmesini sağladığına vurgu yaptı.

400 MİLYON TL ÖZKAYNAK GİRİŞİ

Birliğe üye faktoring şirketlerinin bu yıl sonuna kadar ödenmiş sermayelerini 20 milyon liraya çıkaracak olması nedeniyle yaklaşık 400 milyon liralık bir özkaynak girişi sağlanacağının altını çizen Özger, bu durumun büyüme trendinin süreciğinin işareti olduğunu kaydetti. Özer, Fatura Kayıt Merkezi'nin devreye girmesinin sektörde önemli bir yenilik olduğuna dikkat çekerek, "Faturalarda çifte finasmanın önüne geçilmesi için kurulan merkezin altyapısı FKB ve Kredi kayıt Bürosu işbirliğiyle hazırlandı" dedi.

KOBİ'LER FAKTORİNGİ NİÇİN TERCİH EDİYOR

Alacak hesaplarını takip ettirme
Vade farkı ödemeden tedarikçisinden peşin alım imkanından yararlanma
Ticari alacaklarını vadesiden önce nakde çevirebilmeleri
Teminatsız ihracat alacaklarını garanti altına almaları
Zincir mağaza satışlarında vadesinden önce tahsilat ile işletme finansmanı imkanı elde etmeleri
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)