BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaiz toplantısından ne kararı çıkmalı?----

Faiz toplantısından ne kararı çıkmalı?

Faiz toplantısından ne kararı çıkmalı?
22 Ekim 2018 - 13:12 www.finansgundem.com

25 Ekim'deki faiz toplantısından nasıl bir karar çıkacağı merakla bekleniyor

Piyasalar bu hafta 25 Ekim'de yapılacak Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına odaklanmış durumda. Bazı uzmanlar Merkez Bankası'nın para politikası faizinde yeni bir artış yapmasını isterken bazıları ise buna gerek olmadığını düşünüyor. Öte yandan faizde yükseliş yapılması gerektiğini ama Merkez Bankası'nın bunu yapmayacağını düşünenlerde bulunuyor.
13 Eylül'de kritik bir faiz toplantısı yapan ve 625 baz puanlık rekor artışla politika faizini yüzde 24'e çıkaran Merkez Bankası'nın bu hamlesi, ağustos ayında tüketici enflasyonu yüzde 17,9'u bulduğu için çok olumlu karşılanmıştı. Ancak ekim ayı başında açıklanan eylül ayı enflasyon verisi adeta şok etkisi yarattı. Çünkü bu ayda yüzde 6,3 ile son 15 yılın aylık bazda en yüksek enflasyonu yaşanırken yıllık enflasyon da yüzde 24,52 seviyesine tırmandı. Bu haberin ardından hükümetten "Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı" hamlesi geldi. Yine ABD ile Türkiye arasında son yıllarda yaşanan en büyük kriz olan Rahip Brunson davasının çözüme kavuşması ise dolar/TL tarafında bir gevşeme yaşanması sonucunu beraberinde getirdi. Geçen sayımızda "Dolarda yeni hedef 5,50 TL düzeyinde" haberimiz aradan bir hafta bile geçmeden bu beklenti büyük ölçüde realize oldu. Dolar kuru geçen hafta 5,52 TL seviyesine kadar indi.

ANKET 'ARTIRMAZ' DİYOR

Kur tarafında yaşanan bu gevşemeyle birlikte piyasaların üzerinde durduğu en önemli soru şu olmaya başladı: Merkez Bankası, 25 Ekim'de faizi artıracak mı yoksa sabit mi tutacak? PPK kararının piyasalar üzerindeki etkisi ne olacak?

Öncelikle şunu belirtelim. Geçen hafta Merkez Bankası'nın Beklenti Anketi yayınlandı. Ankete göre yıl sonu için enflasyon beklentisi yüzde 24,2'ye yükseldi. Yıl sonu için dolar/ TL kuru beklentisi ise 6,59'dan 5,99'a düşmüş durumda. Anket katılımcıları, bu haftaki PPK toplantısında haftalık repo faizinde bir değişiklik beklemiyor. Ayrıca katılımcılar gelecek yıl haftalık repo faizinde 250-300 baz puan arasında faiz indirimi bekliyor.

KURDA DÜŞÜŞ MORAL VERDİ

İş Yatırım, para politikasında görüşlerinin Beklenti Anketi ile uyumlu olduğu notunu düşüyor. Enflasyon görünümündeki bozulmanın Faiz artışını destekler durumda olduğunu belirten kurum analistleri, "Ancak son çeyrekte ekonomide başlayabilecek sert iniş tehlikesini ve son dönemde TL'deki değer kazancını dikkate alarak Merkez Bankası'nın 25 Ekim toplantısında haftalık repo faizinde bir değişikliğe gitmeyeceğini düşünüyoruz" diyor.

Eylül ayında açıklanan enflasyon oranının TCMB'nin fonlama faizinin üzerine çıktığını söyleyen Ziraat Portföy Genel Müdürü Uğur Boğday, Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı'na ve TL'de son değerlenmenin etkilerine vurgu yapıyor. Bu noktada ekim ayında enflasyonda bir miktar rahatlama görebileceğimiz kanaatinde olan Boğday, "Piyasada bir miktar faiz artırım beklentisi mevcut ancak TCMB'nin kasım başında açıklanacak düşük ekim ayı enflasyonunu, TL'deki oynaklığın azalmasını ve Türkiye'nin risk priminin azalıyor olmasını dikkate alarak faiz artırımına gitmemesi çok muhtemel" diyor. Boğday, bu nedenle ekim toplantısında faizin sabit tutulup kasım ve aralık aylarında enflasyon seyrinin izlenmesinin muhtemel olduğunu sözlerine ekliyor.

MERKEZ'İN MARJI VAR

Merkez'in faiz tarafındaki kararında tek kriterin reel faiz olmadığını, faiz artışının ekonomiye getirdiği ilave yüklere de dikkat edilmesi gerektiğini anlatan GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise "Eylül ayında bence enflasyonda tepe noktası görüldü. TL'deki düşüş de piyasaları rahatlattı. Acil durum ortadan kalktı" diyor.

"100 BAZ PUAN ARTIRIM BEKLİYORUM"
Uğur Gürses/Ekonomist

"TCMB, 100 baz puanlık bir artış yapacaktır diye tahmin ediyorum. Yapması gereken ise en az 300 baz puan olmalı. Enflasyon bekleyişlerinin bozulduğu, 'yüzde 10 fiyat indirimi kampanyası' ile TÜİK'te başkan yardımcısının görevden alınmasının aynı zaman diliminde yapıldığı bir tablodaki güven erozyonu da dikkate alınırsa, politika faizinde değişiklik yapılmaması döviz kuruna yukarı yönlü baskı yapmaya devam edecektir. Faizleri 200-300 baz puan artırırsa kurda istikrar için bir alan kazanılır, fiyatlama davranışındaki bozulma dizginlenebilir."

"ENFLASYONDAKİ BOZULMA TEDİRGİN EDİYOR"
Haluk Bürümcekçi/Ekonomist

"Geçen hafta yayınlanan TCMB Beklenti Anketi'ne göre faizde değişiklik beklenmiyor. Aslında enflasyon beklentilerinde kötüleşme sürüyor. Normal koşullarda böyle bir görünüm varken, TCMB'nin para politikasını sıklaştırmaya devam etmesi beklenir.
Ancak MB'nin TL'de değer kaybı baskısının azalmasına güvenerek ve büyüme üzerindeki iç talep kaynaklı riskleri dikkate alarak politika faizini daha fazla yükseltmemesi bekleniyor. Bence ılımlı bir artış daha yapılması kredibilite sağlanması açısından faydalı olur. Artış beklentisi bulunmazken faiz artışı yapılırsa kurlarda gerileme devam edebilir." (TALİP YILMAZ/EKONOMİST DERGİSİ)

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 1Borsacı23 Ekim 2018 04:53

    Faiz artıtımı kesin gibi. Cumhurbaşkanı faiz sebep enflasyon netice vs konuştu ters sinyal verdi, artış benden değil bağımsız merkezden diyecekler.. Faiz artıtımı ile yüksek bir para girişi olur, çünkü TCMB gel gel işareti vermiş olur. Yok faiz artmaz ise seçimlere kadar taze para zor ve yüksek kurlar iktidara karşı homurdanma yaratır. Unutmayalım en alt %50 sabit faiz ile borçlu, kurlar ve enflasyon daha fazla etkiliyor şu sıralar. Arıca bir iki ay daha enflasyon yüksek çıkar ise yılbaşı emekli ve memur zammı vs ile 2019 da da enflasyon faiz sarmalı devam eder. Ege Cansen'in dediği gibi Merkez havaya ateş edip ortalığı sakinleştirmeli.

  • Ercüment23 Ekim 2018 00:06

    Faiz demek ekenominin yürümesine engel demek Faiz demek sirketin zor günlerinde sarilacagi iscilerini kurtarabilmek icin son caresidir faizin düsmesi demek belki binlerce iscinin isten atilmamamisi demek düsük Faiz demek ekenominin carkinin dönmesi demek...

  • Fuat Öztürk22 Ekim 2018 16:20

    Faiz artmalıdır dolar euronun kuru çok yüksek daha düşük olması gerekiyor

  • muhalif22 Ekim 2018 14:11

    faizi artırmaz zaten %25-26 civarında ki dolarda düştü pas geçerler :)

  • gringo22 Ekim 2018 13:35

    Faiz indirimi gelmesi şart,,piyasa %27 faizi kaldırmaz.

  • Okie Dokie22 Ekim 2018 13:17

    İsrailli yabancı bir yatırımcı olarak en az 300 bips artış bekliyorum. Aksi takdirde dolar 5.80 TL olur bir iki dakika içerisinde. Tanrı bizleri korusun. Amen.